x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ghemul ucigător

Ghemul ucigător

de Carmen Preotesoiu    |    20 Iun 2008   •   00:00

OPERAŢIE ● Ionuţ are nevoie de 30.000 de euro
Boala şi-a arătat faţa hidoasă fără să dea semne, fără să prevină. Brusc, i-a cuprins trupul şi mintea ca-ntr-un cleşte, obligîndu-l să stea la pat, să nu se enerveze, să nu facă efort, de teamă ca nu cumva vreo fisură a vaselor de sînge care s-au aşezat ciorchine în zona cefei să nu-i inunde creierul. Fără intervenţia chirurgicală din Franţa, Ionuţ, un tînăr de 26 de ani, ar putea oricînd să paralizeze.



OPERAŢIE ● Ionuţ are nevoie de 30.000 de euro
Boala şi-a arătat faţa hidoasă fără să dea semne, fără să prevină. Brusc, i-a cuprins trupul şi mintea ca-ntr-un cleşte, obligîndu-l să stea la pat, să nu se enerveze, să nu facă efort, de teamă ca nu cumva vreo fisură a vaselor de sînge care s-au aşezat ciorchine în zona cefei să nu-i inunde creierul. Fără intervenţia chirurgicală din Franţa, Ionuţ, un tînăr de 26 de ani, ar putea oricînd să paralizeze.

Nu a fost niciodată un copil bolnăvicios. Îl vedeai mereu zglobiu, cu zîmbetul pe buze, pus pe şotii, alături de prietenii săi. Îi plăcea să îşi afunde picioarele în iarba răcoroasă din curtea părinţilor, să meargă la cîmp împreună cu fratele său, să alerge de colo-colo, într-o continuă mişcare. Ba nu se dădea în lături nici de la săpat porumbul sau legatul viei. Pe toate le făcea fără să se plîngă, bucuros că poate fi de folos familiei.

DIN NAŞTERE. Vremea a trecut şi din copilul lipsit de griji, Ionuţ, un tînăr din judeţul Giurgiu, a ajuns acum să se teamă pentru viaţa sa. Multă vreme nu a dat atenţie durerilor de cap pe care le avea. Îşi spunea mereu în gînd că de vină ar fi oboseala şi munca grea pe care o făcea la balastiera unde lucra. Şi şi-a continuat munca, pînă într-o zi de mai, cînd durerile la ceafă l-au izbit asemenea unui pumnal. Drumurile făcute la Spitalul Municipal, apoi la Spitalul de Urgenţă Floreasca au scos la iveală cauza care le-a adus tristeţea în casă, strecurînd groaza şi neliniştea în sufletele părinţilor săi: malformaţie arteriovenoasă de emisfer cerebelos stîng cu extensie supratentorială. "Mi-au spus că e o malformaţie din naştere", îşi începe povestea Ionuţ.  Vocea sa nu trădează nici o emoţie. Are încredere în Dumnezeu şi ştie că El nu-l va lăsa la greu.

DOAR ÎN STRĂINĂTATE. Cu toate astea, indicaţiile medicului de la Spitalul Bagdasar, cum că nu ar trebui să facă nici cel mai mic efort de teamă ca nu cumva vreun vas de sînge să se spargă, l-au făcut să rămînă mai mult de o lună ţintuit la pat şi să se îngrijoreze pentru starea sa. "Pe 15 mai am ajuns la Spitalul Bagdasar, locul în care am fost trimişi de medicii pe care i-am consultat. Doctorii de acolo ne-au spus să aşteptăm pînă la 28 mai, zi în care vor sosi două echipe de medici, una din Ungaria şi cealaltă din Grecia, care vor studia şi cazul meu", spune Ionuţ care au fost primii paşi în investigarea bolii sale. După ce medicii străini au studiat dosarul lui, în unanimitate s-a hotărît că riscul ar fi prea mare dacă s-ar efectua în ţară intervenţia chirurgicală ce i-ar elimina băiatului stările de ameţeală şi de durere de cap. "Mi-au explicat că la mine este ca un ghem de vase de sînge, care pot în orice clipă să se fisureze şi să inunde creierul. Dacă aglomerarea aceea de vase ar fi avut sub 3 cm, poate că medicii s-ar fi încumetat să mă opereze, dar la mine depăşeşte 4 cm", explică Ionuţ.

DOR... Trei săptămîni a stat tînărul lipit de patul de spital. Zi de zi îşi spunea, ca pe o rugăciune, că poate se va face ceva pentru el în ţară, că poate părinţii săi nu vor mai fi nevoiţi să alerge pe la bănci pentru împrumuturi pentru a strînge banii necesari operaţiei în străinătate. Verdictul medicilor români a fost însă unul fără tăgadă: "Tînărul se poate vindeca doar dacă va ajunge la o clinică particulară din Franţa". Ionuţ nu ştie foarte multe despre malformaţia de care suferă. Şi nici nu vrea să se gîndească la ea. În minte parcă, din ce în ce mai mult, îi vin imaginile în care el şi fratele său, nelipsiţi unul de lîngă celălalt, îşi făceau planuri pentru a merge în vacanţă la mare sau clipele în care, cum prindeau o zi liberă, cum se urcau în maşină pentru o scurtă călătorie.

TEROAREA BANILOR. Băiatul are 26 de ani. Pînă nu de mult visa să poată cîştiga bani mulţi "pentru a fi pe picioarele mele, pentru a-mi întemeia şi eu o familie", după cum el însuşi mărturiseşte. Acum,  ar da orice numai să se ştie sănătos. Suma de bani de care are nevoie pentru a ajunge la clinica din străinătate, mai bine de 30.000 de euro, le îngheaţă sîngele în vene. Îi vede pe părinţii săi cum se topesc pe zi ce trece, sub privirile sale neputincioase, cum umblă cu disperarea unui muribund pe la bănci pentru a face împrumuturi, cum aleargă pe la firme diverse pentru a traduce actele necesare clinicii din străinătate, cum se roagă ca Dumnezeu să facă o minune şi pentru copilul lor. În lipsa ajutorului nostru, al tuturor, Ionuţ va fi condamnat pe veci la neputinţă.

Salvaţi-l pe Ionuţ!

Salvaţi-l pe Ionuţ! Clinica la care Ionuţ trebuie să ajungă se numeşte Centre Hospitalier Universitaire BICETRE.
De-ndată ce suma de bani va fi strînsă, tînărul se poate prezenta pentru operaţie.
Pentru cei care vor să-l ajute pe Ionuţ, la Banca BRD, sucursala Bolintin Vale, judeţul Giurgiu,  pe numele său, Pîrvu Ionuţ, s-au deschis următoarele conturi:
  • LEI: RO60BRDE190SV08976041900
  • EURO: RO56BRDE190SV08976121900

Leac pentru Andra

Andra suferă de leucemie. La cei 25 de ani ai săi îşi propusese să ajute oamenii bolnavi. Tînăra a terminat Facultatea de Farmacie din Cluj şi lucra ca farmacistă în localitatea natală, Pucioasa, Dîmboviţa.
Acum, ea are nevoie de ajutor. Pentru operaţia de transplant în străinătate, Andra mai are nevoie de 100.000 de euro. Pentru donaţii, tatăl Andrei, Lăzărică Vişan, a deschis conturi la Banca Transilvania, filiala Pucioasa, judeţul Dîmboviţa, Strada Republicii, Complex Delia. Să-i redăm bucuria tinereţii!
  • LEI: RO 19 BTRL 01601201 L70494XX;
  • EURO: RO 91BTRL 01604201 L70494XX;
  • DOLARI: RO 43BTRL 01602201 L70494XX
  • SWIFT: BTRL RO 22 DBA.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete