x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Gripă: Un nou medicament care acţionează asupra celulelor bolnave şi nu asupra virusului

Gripă: Un nou medicament care acţionează asupra celulelor bolnave şi nu asupra virusului

de Magda Marincovici    |    05 Dec 2012   •   17:11
Gripă: Un nou medicament care acţionează asupra celulelor bolnave şi nu asupra virusului

Cercetătorii lyonezi au pus la punct un medicament care acţionează asupra celulelor pulmonare afectate în cazul persoanelor cu forme severe de gripă.  În loc să acţioneze asupra virusului gripal aşa cum se întâmplă cu actualele antigripale, o echipă de cercetători francezi au descoperit o modalitate de a distruge celulele infectate din plămâni în cazul persoanelor cu forme severe de gripă. În formele severe, pacienţii sunt puternic afectaţi de boală deoarece virusul declanşează o cascadă de reacţii imunitare. Ele produc o inflamare la nivelul plămânilor până la distrugerea alveolelor pulmonare, explică Bruno Lina, responsabil al Centrului naţional de referinţă pentru gripă din Lyon. Studiile arată că este o legătură strânsă între nivelul inflamării şi mortalitate. Pentru a preveni evoluţia uneori fatală a gripei, o echipă de la INRA şi Universitatea Claude Bernard din Lyon a indentificat şi folosit o moleculă capabilă să blocheze perturbarea sistemului imunitar şi să conducă la vindecare pacientului bolnav de gripă. Studiul a fost publicat online în 3 decembrie în revista The Journal of Clinical Investigation. Noua moleculă a fost testată cu succes pe rozătoare de laborator contra mai multor suşe virale: virusurile H1N1, H3N2  aflate la orginea gripei sezoniere), H5N1, virus înalt patogen, H1N1, virus pandemic rezistent la unele medicamente. Teste pe oameni sunt în curs de derulare la Hospices din Lyon.

În prezent, sunt administrate două antigripale – tamiflu şi relenza – care atacă virusul şi  permit reducerea duratei şi a gravităţii infecţiei. Dar eficienţa lor este limitată, contestată de multe studii. Pe de altă parte, virusul gripei se modifică foarte repede şi niciodată nu se ştie ce medicamente sunt potrivite contra noii suşe înalt patogene. De asemenea, aceste suşe pot dezvolta în timp scurt forme de rezistenţă la cele două medicamente folosite în prezent. Pe acest fond, noua moleculă descoperită de cercetătorii din Lyon este deosebit de importantă, mai ales că este destinată formelor severe de gripă.

×
Subiecte în articol: gripă