x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Implantul dentar, soluţia cu mănuşi

Implantul dentar, soluţia cu mănuşi

de Florin Condurateanu    |    06 Dec 2011   •   21:00
Implantul dentar, soluţia cu mănuşi

Ajung unii oameni in situatia dramatica, dar pe undeva si caraghioasa ca isi scot dintii cu degetul. Are mult miez de adevar si acea reclama in care un om care se spala mai viguros pe dinti si ramane traznit, vazand un dinte in chiuveta. Lumea rosteste cuvantul parodontoza gresit, fiindca parondontoza reprezinta doar 10%-15% din sacul mare al parodontopatiilor, cele vinovate de clatinarea dintilor.

O asemenea miscare grava a dintilor astfel incat cei cu paradontopaie si cand stranuta mai temeinic le sare cat un dinte din gura. Organizatia Mondiala a Sanatatii trage viguros un semnal de alarma cum ca 70% din populatia planetei sufera de parodontopatie cu pierderea dintilor. Explica acest capitol important al medicinei danturii, profesorul doctor Constantin Gaucan, autorul a zeci de brevete in stomatologie, cel care a infiintat imediat dupa 1990 primul Colegiu particular de stomatologie ce-i poarta numele ca Societatea Medicilor Stomatologi cu Libera Practica.

Tarziu, cu dinti miscatori si gura mirosind urat
Partea rea este ca bolnavii de parodontopatie vin tarziu la medicul stomatolog cand li se misca grav dintii, cand le curge puroi din gingii si emana un miros urat. Ei ar trebui sa se prezinte in faza incipienta a parodontopatiei, cand se mai poate face ceva. Faza de inceput a bolii a parodontiului se numeste gingivita, atunci cand se inflameaza parodontiu.

Parodontiul este acel tesut care imbraca radacina dintelui. Acest tesut are fibre precum un hamac. Parodontiul este, de fapt, pamantul in care se infinge un par din gard. Parodontiul tine dintele precum niste fibre elastice de care este ancorata radacina in toate partile. Cand se inflameaza acest tesut in care se infinge radacina creaza posiblitatea ca, intre parodontiu si radacina, sa se infiltreze microbi. Ei ataca vecinatatile si radacina incepe sa se miste precum acel par al gardului clatinat violent.

Salvarea
Din parodontopatii se ajunge la solutia ultima care inseamna implantul dentar. Implantul se face in conditii limite, cand metodele clasice ale protezelor nu mai pot fi aplicate. Daca ti-ai batut joc de dintii tai si nu i-ai ingrijit, s-ar putea sa nu mai fie posibile nici implanturile.

Implanturile sunt solutia de salvare a unui om care nu mai are dinti sau ii lipsesc dintii pe o parte in totalitate. Astfel, nu are doua capete de sprijin pentru o punte. Insa implantul dentar poate fi o rezolvare si pentru un om tanar, care si-a pierdut dintr-o lovitura un dinte din fata. Ca sa i se puna o proteza de un dinte ar trebui sa fie slefuiti si cei doi dinti vecini, sacrificand din structura lor sanatoasa. Pentru a nu ciopli dintii sanatosi vecini, in locul gol lasat de pierderea dintelui prin traumatism, se poate pune implantul dentar. Nu exista os de gingie pe care sa nu se poata aplica un implant dentar. Totusi, exista contraindicatii pentru implant.

Nu pot sa beneficieze de implant dentar:
● bolnavii cu afectiuni psihice,
● diabeticii in faza grava,
● cardiacii cu interventii chirurgicale pe inima,
● bolnavii de rinichi sub dializa.

In ce consta implantul dentar
In osul gingiei se introduce un surub pana la marginea osului. Acest surub se incarca cu gingie. Timp de sase luni acest implant de surub nu este incarcat. Surubul ramane in os sub gingie si nu se face o lucrare pe el. Gingia "infiaza' surubul si se depune calus, substanta osoasa, pe surub. In timpul doi al operatiei, se insurubeaza pe surub o caciula (bont) tot din metal. Pe aceste bonturi se fac lucrarile, se pune orice fel de proteaza. In faza incipienta a parodontopatiilor se inflameaza parodontiul si sangereaza gingia la orice periaj. Primul semn al parodontopatiei ce duce la pierderea dintilor este tocmai sangerrea la spalatul pe dinti. Daca in aceasta faza de inceput se prezinta la stomatolog, inflamatia testului parodontiului este stopata si se previne intrarea microbilor spre radacina dintelui si in os. Tartrul, adica piatra pe dinti freaca si ea parodontiul, il irita si duce la infalmarea acestui tesut. Sangele stagneaza, nu mai curge in parodontiu si aciditatea aparuta prin acesta baltire roade si ea zona osoasa a dintelui. Apare, astfel, un spatiu intre gingie si os si dintele se clatina pana la a cadea de unul singur. In faza initiala, stomatologul indeparteaza tartul si face un masaj viguros al gingiei. De fapt, si acasa omul trebuie sa-si perie energic si gingia pentru a face mai viguroasa circulatia sangelui in vederea hranirii osului. In faza avansata a parodontopatiei, osul gingiei se topeste si jumatate din radacina nu mai este fixata in os. Dintele se clatina si cade. Daca o treime din radacina se mai prinde in osul gingiei stomatologul face o completare de os cu substituent de os dupa ce a curatat zona de microbi. Cand "tenciuesti' osul, trebuie sa se mineralizeze si sa se cimenteze, aceste operatiuni cerand timp, 1,5-2 luni. Se pot folosi si biostimulatori care ajuta osul sa se refaca. Medicul face si un masaj cu solutii medicamentoase. Acasa omul poate sa-si faca si el masajul gingiilor cu un tifon imbibat cu ceai de galbenele sau de musetel este foarte bine. In perioada de cimentare se leaga dintii unii de altii. Dupa ce s-a terminat si timpul unu, s-a termiant si timpul doi de implant, omul trebuie sa vina la control si igienizare din sase in sase luni. Ingrijirea facuta de stomatolog de doua ori pe an este obligatorie pentru cel care si-a facut implant dentar. Ingrijiera periodica a implanturilor e necesara pentru a nu se ajunge la situatia paguboasa cand implantul este rejectat, este aruncat afara de oganism. Aceasta rejectare nu doare, deci nu se simte, iar pacientul constata ca si-a facut degeaba implantul dentar.

×
Subiecte în articol: implant dentar