x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Împreună învingem tuberculoza

Împreună învingem tuberculoza

13 Iun 2019   •   13:00
Împreună învingem tuberculoza

Împreuna învingem Tuberculoza! Academia Tbnet 2019. Un eveniment educativ la nivel european in care experții in tuberculoză din țara noastră s-au intalnit cu cercetători de talie mondiala in București.

La invitatia Ministrului Sănătății, Sorina Pintea, Tbnet Academy, curs de pregătire cu participare internațională, s-a desfăsurat în Mai in Bucuresti în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, unde expertii europeni in tuberculoza din tari precum Germania, Olanda, Spania, Italia, Franța, Marea Britanie, Suedia, Belarus, Norvegia, Olanda, Ucraina și Republica Moldova s-au intalnit cu omologii lor români , dar si cu membrii ai societatii civile si reprezentantii pacientilor cu scopul de a instrui 20 tinerii clinicieni si cercetatori care lupta impotriva tuberculozei.

TBnet este o organizatie europeana a profesionistilor in sanatate si a cercetatorilor care tinteste spre un tratament mai eficient al tuberculozei acordand sprijin tarilor cu incidenta ridicata a TB, promovand cercetarea si desfasurarea de noi studii clinice si instruind tineri doctori si cercetatori europeni. https://tbnet.eu/

https://twitter.com/TBnet_EU/status/1127846294591037441

Împreuna învingem Tuberculoza!

Prezentarile din cadrul intalnirii au adus la zi cunostiintele participantilor in ceea ce priveste epidemiologia, prevenirea infectiei, diagnosticul si tratamentul tuberculozei. Discutiile ulterioare au produs conexiuni si au legat noi prietenii intre specialistii in tuberculoza, punand bazele viitoarele colaborari atat de necesare in lupta anti-TB.

In cadrul cursului care a durat 4 zile, participantii au avut parte in primul rand de o instruire teoretica, prin prezentari tinute de doctori din Institutul Marius Nasta, cercetatori europeni, cat si de participanti care au prezentat cele mai noi date stiintifice. Partea practica nu a lipsit din program, participantii avand ocazia sa viziteze Laboratorul National de Referinta pentru Diagnosticul Tuberculozei, sectiile de TB si Chirurgie Toracica, dar si Sectia de TB -Multidrog Rezistenta, astfel rotunjind o experienta medicala de exceptie pe meleaguri romanesti.

[caption id="attachment_45605" align="alignnone" width="696"] Pregatiti de vizita pe sectiile din Insitutul Marius Nasta[/caption][caption id="attachment_45606" align="alignnone" width="696"] Analizand la microscop bacilii Koch in cadrul Laboratorului National de Referinta in Diagnosticul TB[/caption][caption id="attachment_45607" align="alignnone" width="696"] Vizita in departamentul de TB Multidrog rezistenta a Institutului Marius Nasta[/caption][caption id="attachment_45608" align="alignnone" width="696"] In Amfiteatrul Insitutului Marius Nasta in timpul prezentarilor[/caption][caption id="attachment_45609" align="alignnone" width="696"] Lupta impotriva Tuberculozei s-a mutat in parcurile bucurestene[/caption]

Împreuna învingem Tuberculoza! Cu ocazia acestei intalniri, au fost reluate angajamentele de lupta impotriva acestei maladii de catre toti participanti, de la profesori, cercetatori si tineri medici la fosti pacienti si membrii societatii civile.

Tuberculoza este o boala infectioasa care poate fi tratata, dar si prevenita. In ciuda unei scaderi constante a incidentei tuberculozei in ultimii ani, Romania ocupa în continuare un nesatisfactor loc fruntas in cadrul Uniunii European, aproximativ 1 din 5 pacienti nou diagnosticati cu tuberculoza in UE fiind roman, conform Organizației Mondiale a Sănătății. Aproximativ 11 000 cazuri au fost diagnosticate în 2018 în România, cu un numar anual al deceselor sub 1000.

Profesorul Christoph Lange, Centrul de Cercetare Borstel, Germania, coordonatorul TBnet Academy ne-a acordat cateva cuvinte:

”Prezenta TBnet Academy 2019 in Romania a avut rolul de a evidentia ca tuberculoza este inca o boala importanta in anumite parti ale Europei. Desi incidenta tuberculozei a scazut in ultimii ani, Romania este in continuare pe primul loc in Uniunea Europeana.

Doar 25% din pacienti cu tuberculoza din Romania au acces la metode moderne de diagnostic. Noile medicamente aparute si recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru tratamentul tuberculozei multidrog rezistente nu sunt disponibile pentru majoritatea pacientilor din Romania.

TBnet ofera o excelenta platforma pentru clinicieni si studenti pentru a-si impartasi idei si experiente, dar si pentru a pune bazele unor colaborari internationale ce vor continua lupta impotriva tuberculozei.“

Implicarea acerba a cercetatorilor si a clinicienilor in ultimii ani a facut ca noi metode de diagnotic si tratament sa poata salva vietile pacientilor cu tuberculoza. Accesibilitatea si promovarea utilizarii acestora in tara noastra un rol extrem de important in salvarea vietii romanilor si prevenirea raspandirii bolii in tara noastra.

Împreuna învingem Tuberculoza!  Intr-una dintre sesiuni, vicepresedintele ASPTMR, Stefan Radut, a impartasit in fata participantilor, povestea sa, dificultatile pacientilor cu TB Multidrog rezistenta din Romania si eforturile sale in a promova drepturile pacientilor si lupta impotriva TB. Cuvintele sale au produs emotie in randul participantilor. Consensul a fost ca intr-adevar pacientii cu tuberculoza si familiile lor au nevoie de mai multa sustinere din partea societatii in care traim, iar prezentarea si sustinerea acestei cauze poate fi facuta de oricare dintre noi, orice efort ajutand la sporirea vizibilitatii luptei anti-TB.

https://twitter.com/TBnet_EU/status/1128600608720728065

Împreuna învingem Tuberculoza!  Cursurile TB net Academy s-au sfârșit în România în data de 15 Mai, printr-un eveniment organizat în Parcul Izvor la care au participat cursanții ai TBnet Academy si fosti pacienti cu TB Multidrog rezistenta din Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog Rezistenta (ASPTMR ). Întâlnirea a avut ca scop promovarea activității sportive ca liant între medici și pacienți, moment care a oferit prilejul unor discuții extrem de plăcute între medic, pacienți și trecătorii interesați de problematica tuberculozei în România.

TBnet Academy a fost organizata de catre TBnet cu sprijinul Ministerului Sănătații din Germania. Organizatiile care au sustinut desfasurarea in Bucuresti a TBnet Academy sunt : Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta și Asociatia pentru Sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog Rezistenta(ASPTMR).

Citește și AICI

[caption id="attachment_45611" align="alignnone" width="696"]Împreună învingem Tuberculoza Meciul adevarat impotriva Tuberculozei a fost castigat de echipa europeana ce tocmai s-a creat cu ajutorul TBnet Academy[/caption]

×