x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate În România, nu există nici un medicament din cannabis

În România, nu există nici un medicament din cannabis

de Magda Marincovici    |    09 Oct 2013   •   21:00
În România, nu există nici un medicament din cannabis
În prezent, în UE e autorizat un spray buco-faringian pe bază de extract de cannabis
România nu a primit nici o solicitare de punere pe piaţă a medicamentului sativex, unicul pe bază de extract de cannabis, autorizat în aproximativ 15 ţări europene,  subliniază farmacist Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Această precizare vine ca urmare a ştirilor apărute în ultimele zile legate de faptul că România a autorizat punerea pe piaţă a unui medicament din cannabis. Piaţa zvonurilor s-a extins până în SUA, unele site-uri susţinând că la noi, medicamentul este folosit în tratamentul cancerului, sclerozei în plăci, epilepsiei etc.  Ne-am adresat Agenţiei Naţionale a Medicamentului pentru informarea corectă a cititorilor, dar mai ales a pacienţilor care-şi pot crea speranţe deşarte legate de alinarea suferinţele lor.  “Ca un medicament să intre în România, în acest caz sativex, trebuie ca deţinătorul punerii pe piaţă a acestuia să dorească acest lucru şi să depună o cerere la Agenţia Naţională a Medicamentului, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. Dar legislaţia noastră este pregătită să primească acest medicament. Este vorba de Legea nr 339 din 29 noiembrie 2005 privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope ce permite autorizarea extractului de cannabis, evident dacă prezintă interes pentru medicină şi este supus unui control strict (în Lege, la tabelul II, poziţia 18 este specificat “cannabis, rezină de cannabis, extracte şi tincturi de cannabis)”, explică farmacist Anca Crupariu. 

În prezent, în Uniunea Europeană există un singur medicament pe bază de extract de cannabis autorizat, respectiv sativex, un spray buco-faringian, al cărui deţinător de punere pe piaţă este din Anglia. Iniţial, medicamentul a fost autorizat în două ţări: Anglia şi Spania. După autorizarea în primele două ţări, potrivit legislaţiei, procedura de autorizare se simplifică, durata reducându-se la 90 de zile. Astfel, medicamentul a intrat în mai multe ţări europene pe baza procedurii simplificate. La ora actuală, medicamentul este autorizat în aproape 15 ţări europene, reprezentative din punct de vedere al dezvoltării industriei farmaceutice (Austria, Germania, Belgia, Finlanda etc.).   

Medicamentul are ca recomandare terapeutică spasticitatea în scleroza multiplă, simptom neurologic legat de tonusul muscular. “În acest moment se desfăşoară studii clinice pentru folosirea acestui medicament în cazul durerilor provocate de cancer. Producătorul doreşte, la finalul acestor studii, ca să extindă recomndarea terapeutică a medicamentului şi la durerile în cancer”, precizează farmacist Anca Crupariu. 

În SUA, mai există un medicament având ca substanţă activă  din această plantă, prescris bolnavilor de cancer, inclusiv copiilor cu această patologie, şi bolnavilor cu SIDA. Este indicat pacienţilor care fac chimioterapie contra stărilor de greaţă şi vomă, precum şi pentru stimularea poftei de mâncare. În 2008, s-a început procedura de autorizare în Uniunea Europeană a acestui medicament, dar în 2011 s-a renunţat.


×
Subiecte în articol: cannabis marijuana