x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate În vacanţă, pericol de hepatita A. OMS: "Anual 1,4 milioane de persoane sunt diagnosticate cu această boală"

În vacanţă, pericol de hepatita A. OMS: "Anual 1,4 milioane de persoane sunt diagnosticate cu această boală"

de Magda Marincovici    |    24 Iul 2013   •   21:19
În vacanţă, pericol de hepatita A. OMS: "Anual 1,4 milioane de persoane sunt diagnosticate cu această boală"

Contaminarea cu virusul hepatitic A este mai frecventă vara, în perioada vacanţelor, a concediilor, deoarece regulile de igiena mâinilor sunt mai puţin respectate, mai ales când folosim toaleta şi când ne aşezăm la masă.

Virusul hepatiticc A are o perioadă de incubaţie ce variază între 15 şi 45 de zile (în medie – 25 de zile). Adică, în vacanţă, copilul ia virusul, dar boala iese la suprafaţă când începe şcoala.

Aceasta este explicaţia pentru care, atunci când copiii merg din nou la şcoală, sunt semnalate focare de hepatită virală A. Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş”, ne avertizează că virusul hepatitei virale A se transmite prin: mâini murdare, materii fecale, saliva sau fluidele de la o persoană conaminată, contactul cu obiecte contaminate, droguri injectabile.

Hepatita virală A este o boală contagioasă, mai frecventă în şcoli şi grădiniţe. De altfel, concluziile cuprinse într-un raport al Ministerului Sănătăţii referitor la respectarea legislaţiei în vigoare în unităţile de învăţământ, elaborat pe baza datelor colectate în controalele efectuate între 17 şi 26 iunie anul acesta, demonstrează că pericolul acestei infecţii creşte mai ales din cauza problemelor legate de aprovizionarea cu apă curentă şi de starea grupurilor sanitare. “Faţă de începutul anului şcolar 2012-2013, nu se remarcă o îmbunătăţire a situaţiei diverselor spaţii de învăţământ, existând în continuare în special în mediul rural probleme la aprovizionarea curentă cu apă potabilă, grupuri sanitare amenajate şi întreţinute necorespunzător fiind de tip latrină, nedotate cu apă curentă pentru asigurarea igienei mâinilor”, se precizează în raport.

Totuşi, această boală infecţioasă poate fi prevenită prin respectarea recomandărilor indicate de specialist: * vaccinarea contra virusului hepatitei A * spălatul cu apă şi săpun frecvent, dar mai ales înainte şi după ce mâncăm, înainte şi după ce folosim toaleta * evitarea contactului cu bolnavul şi obiectele folosite de acesta. Potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 1,4 milioane de persoane se îmbolnăvesc anual de hepatita A, 240 milioane suferă de hepatită virală B, iar 150 de milioane au contractat virusul hepatitic C.

×
Subiecte în articol: hepatita a