x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Infecţie virală sau bacteriană? Aceasta e întrebare la care răspunsul îl poate da un simplu test de sânge

Infecţie virală sau bacteriană? Aceasta e întrebare la care răspunsul îl poate da un simplu test de sânge

de Magda Marincovici    |    23 Mar 2015   •   23:05
Infecţie virală sau bacteriană? Aceasta e întrebare la care răspunsul îl poate da un simplu test de sânge
Sursa foto: tOrange.biz

Un nou test prezentat în detaliu în revista Plos One permite determinarea în doar două ore dacă o infecţie este de origine virală sau bacteriană. Principalul atuu al acestui test este că previne prescrierea de antibiotice pacienţilor afectaţi de o infecţie virală şi care, evident, nu au nevoie de aceste medicamente. Stephane Gayet, medic infecţionist, Spitalul Universitar din Strasbourg, explică pe site-ul Atlantico.ro aventajele acestui tip de test. Doctorul Gayet porneşte de la faptul că orice infecţie acută este provocată de un agent infecţios care este fie de tip viral, fie de tip bacterian, excepţie făcând infecţiile de cauză fungică (ciuperci, ca în cazul micozelor) şi parazitară (malaria, toxoplasmoza etc.). Or, aflat în faţa unor tipuri de infecţie acută, medicul poate avea ezitări, în sensul tranşării categorice între cauza virală sau, dimpotrivă, bacteriană a bolii. Această situaţie de reală dificultate  legat de stabilirea originii infecţiei nu este una rară. De exemplu, este suficient de frecventă în cazul infecţiilor din zona ORL (faringite, angine, laringite ...), a aparatului respirator (traheită, bronşită, pneumonie, pleurezie ...), a aparatului digestiv (enterită, colită, hepatită...) sau în caz de sindrom infecţios generalizat fără localizare (infecţie sistemică, difuză în tot corpul). Poate fi, de asemenea, un caz de meningită acută.

Această dualitate în privinţa cauzelor este frecventă şi problematică în privinţa pacientului tânăr şi este aproape curentă în privinţa pacientului copil. Şi de aici eterna întrebare: prescriu sau nu antibiotice atunci când pacientul este un copil, are o febră de natură tipic infecţioasă asupra căreia planează incertitudinea cauzei: virală sau bacteriană.  La ora actuală, ştim că antibioticul nu acţionează asupra unui virus. Dar atenţie: infecţiile virale apar în mediu deschis, adică pe o mucoasă în contact cu aerul din exterior (căile respiratorii superioare: sfera ORL, căile respiratorii inferioare: aparatul bronho-pulmonar), care pot da naştere unei suprainfecţii bacteriene, ceea ce este posibil să impună prescrierea unui tratament cu antibiotice. Acest aspect este foarte important: trebuie precizat că momentul apariţiei suprainfecţiei bacteriane este strâns legat de sistemul imun al pacientului.  Noul test este precis şi rapid. El poate identifica bacteria responsabilă de infecţie prin efectuarea de unei culturi dintr-o prelevare biologică din zona afectată de infecţie (urină, sânge, lichid din abces ...), prin detectarea fragmentelor din această bacterie în sânge sau un lichid biologic. 

 

×