x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Infecţiile alimentare din UE sunt în creştere

Infecţiile alimentare din UE sunt în creştere

16 Dec 2015   •   21:10
Infecţiile alimentare din UE sunt în creştere
Sursa foto: antena3.ro

Numărul infecţiilor alimentare din Uniunea Europeană este în creştere, potrivit celui mai recent raport anual elaborat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi de Centrul European pentru Monitorizarea Maladiilor (ECDC), scrie miercuri ziarul belgian 'Le Soir'.

În 2014 au fost confirmate 2.161 de cazuri de listerioză la oameni, cu 16% în plus faţă de anul anterior, continuând tendinţa ascendentă începută în 2008. Situaţia este preocupantă întrucât aceste infecţii cu bacteria Listeria monocytogenes pot fi grave, mai ales la persoanele în vârstă şi la cele cu imunitatea scăzută, şi au un grad de mortalitate mai mare decât alte boli de origine alimentară.

Campilobacterioza a rămas în continuare afecţiunea alimentară cel mai frecvent înregistrată în UE începând din 2005, numărul cazurilor confirmate în 2014 fiind de 236.851, cu 10% în plus faţă de 2013. Numărul îmbolnăvirilor de acest fel depistate în 2014 a sporit în majoritatea statelor din UE, fapt care ar putea fi explicat şi prin îmbunătăţirea sistemului de supraveghere şi de diagnosticare din ultimii ani. În alimente, agentul care provoacă această infecţie se găseşte în special în carnea de pui.

În 2014 a crescut uşor şi numărul cazurilor de salmoneloză, pentru prima dată începând din 2008. Acest fenomen este posibil să fi avut loc în parte din cauza modificărilor apărute în numărul de raportări din statele UE, dat fiind că, statistic, s-a constatat o semnificativă tendinţă în scădere a acestui tip de infecţii în intervalul 2008-2014. Numărul alertelor referitoare la focare de infecţie cu Salmonella a scăzut cu 44 % în UE începând din 2008, autorităţile sanitare apreciind că acest lucru se datorează mai ales programelor de control la păsări implementate de Comisia Europeană şi ţările din UE.

'Este îngrijorător că frecvenţa infecţiilor cu Campylobacter şi Listeria continuă să crească în UE', a afirmat Mike Catchpole, de la ECDC, insistând asupra 'importanţei întăririi supravegherii' .

'Toţi actorii importanţi ai lanţului alimentar trebuie să acţioneze împreună pentru a ameliora supravegherea la nivelul UE. Această cooperare este esenţială pentru reducerea poverii acestor boli în Europa', a subliniat, la rândul său, Marta Hugas, de la EFSA.

Sursa: Agerpres

×