x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Infecţiile din freza dentară

Infecţiile din freza dentară

de Magda Marincovici    |    15 Sep 2009   •   00:00
Infecţiile din freza dentară
Sursa foto: /iSTOCK

Un raport publicat recent în Le Figaro accentuează faptul că, deşi foarte mic, totuşi există riscul deloc neglijabil de contaminare cu virusul hepatitei B sau C, chiar cu HIV în timpul tratamentului la dentist.



Sterilizarea instrumentelor
Raportul Institutului de Supraveghere Sanitară din Franţa accentuează faptul că acest risc este departe de a fi neglijabil la nivelul populaţiei, dacă se ia în calcul numărul mare, în creştere, al manevrelor chirurgicale dentare. La acestea se adaugă, din păcate, nerespectarea metodelor de sterilizare a instrumentelor. Potrivit reputatului institut francez, aproximativ 200 de cazuri noi de contaminare cu virusul hepatitic B ar putea fi puse pe seama unei sterilizări inadecvate în special a frezelor dentare, foarte folosite atât pentru tratamente de întreţinere, cât şi pentru proteze.

Sterilizare
Teoretic, abaterile de la protocolul de sterilizare a acestui tip de instrumente poate fi la baza altor contaminări: cum ar fi cu virusul hepatitic C (mai puţin de două cazuri pe an) sau cu HIV (sub un caz pe an). În privinţa celor trei virusuri se ştie că în majoritatea cazurilor sunt transmise prin raporturi sexuale multiple şi neprotejate, în rândul toxicomanilor, în timpul unor accidente cu expunerea la unele răni... Primul episod dovedit de transmitere a virusului hepatitei B de la un pacient la altul în timpul unor tratamente dentare a fost raportat în 2007, în Statele Unite.

În penitenciare

Şi în Franţa este în curs de investigare un caz, dar deocamdată nu s-a dovedit nimic, precizează doctorul Bruno Poignard, coordonator în cadrul Institutului de Supraveghere Sanitară. Este dificil de a demonstra responsabilitatea manevrelor dentare - care sunt acte medicale foarte frecvente - în transmiterea SIDA sau a hepatitei. În general, este ultima ipoteză investigată, spune doctorul Bruno Poignard.

Ghid
În urmă cu câţiva ani, Direcţia generală de sănătate a lansat un ghid care se adresează cadrelor medicale conţinând recomandări care ajută la prevenirea infecţiilor asociate tratamentelor dentare. Dar, recent, autorităţile sanitare au fost alertate de inspecţiile în cabinetele dentare din penitenciare.

Nereguli
Mai precis, recomandările privind sterilizarea frezelor şi modul lor de folosire este departe de a fi respectate. Chiar dacă s-au înregistrat progrese importante în modul de respectare a regulilor de igienă de către chirurgii dentişti, totuşi numeroase anchete arată că persistă unele nereguli la nivelul unor practicieni, subliniază raportul Institutului de Supraveghere Sanitară din Franţa.

Riscuri diferite

Pentru a reprezenta riscul în cazul fiecărui virus în parte  - virusul hepatitic B (VHB), virusul hepatitic C (VHC) şi HIV - experţii au luat în calcul o serie de parametri şi au elaborat trei concluzii. Astfel, riscul individual de a contracta un virus din cauza modului greşit de a steriliza freza dentară este foarte scăzut în cazul HIV; în cazul VHB este de 1/420 de milioane şi de 1/67 milioane pentru VHC.  Dar riscurile ar fi de opt ori mai mari în mediul penitenciarelor. De altfel, aici sunt multe persoane infectate cu HIV sau cu cele două virusuri hepatitice B şi C. Potrivit aceluiaşi raport, în timpul manevrelor dentare s-ar fi putut contamina cu VHB aproximativ 200 de persoane.

SFATUL MEDICULUI
Recent, profesorul doctor Mihai Voiculescu, preşedintele Asociaţiei pentru Studiul Ficatului din România, atrăgea atenţia asupra pericolului de transmitere a virusului hepatitic B prin ace şi seringi contaminate sau prin folosirea instrumentarului medical nesterilizat. De asemenea, acest virus poate fi luat şi de către persoanele care folosesc aceeaşi periuţă de dinţi. Frezele dentare pot fi comparate cu nişte mici polizoare. Ele sunt de diferite forme şi mărimi. Ele sunt necesare în tratamentul cariilor, în aplicarea plombelor etc. Aceste freze presupun respectarea strictă a procesului de sterilizare.

×
Subiecte în articol: din presa straina