x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

22 Noi 2005   •   00:00

Federatia asociatiilor bolnavilor de cancer

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost infiintata pentru a reprezenta interesele bolnavilor de cancer din Romania si pentru a promova programe si actiuni in sprijinul lor. FABC isi propune sa informeze si sa educe publicul si pacientii privind programele de preventie si drepturile de care trebuie sa beneficieze. In acelasi timp, FABC ii reprezinta pe cei cu afectiuni oncologice in fata institutiilor statului si a celor din Uniunea Europeana.

Principalul scop al acestei organizatii este sa ii ajute cat mai mult pe cei diagnosticati cu cancer. Pentru a-si indeplini obiectivul, FABC va incerca sa creasca influenta exercitata de catre bolnavi in elaborarea politicii de sanatate din Romania si sa obtina accesul echitabil la tratamente de inalta calitate, indiferent de pozitia sociala sau de nivelul de pregatire. Totodata, FABC face demersurile necesare introducerii unor programe de screening, depistare, diagnosticare a cancerului in stadiile timpurii.

Membrii fondatori ai Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer sunt:
  • Societatea Romana de Cancer - Cluj, director executiv: Marlene Farcas, e-mail: marlene.farcas@fabc.ro, tel. mobil 0745.830.131, tel/fax: 0264.450.095
  • Asociatia Romana de Cancer, grupul "Destine Comune" - Targu-Mures, presedinte: Stela Hanusz, e-mail: stela.hanusz@fabc.ro, tel. mobil: 0788.459.601, tel/fax: 0265.211.517
  • Asociatia Bolnavilor de Cancer din Romania - Brasov, presedinte: Cezar Irimia, e-mail: cezar.irimia@fabc.ro, tel. mobil: 0723.240.223, tel/fax: 0268.415.332
  • Asociatia Oncologi Rom - Constanta, presedinte: Corina Alexandru, e-mail: corina.alexandru@fabc.ro, tel mobil: 0723.853.328, tel: 0241.699.009
  • Asociatia Bolnavilor de Cancer - Bucuresti, tel/fax: 021.318.25.54

    STIRI

    ASTM. Substantele folosite pentru decolorarea parului in saloanele de coafura ii supun pe stilisti riscului de astm si de rinita. Un grup de oameni de stiinta din Italia au descoperit ca din 47 de stilisti, care au practicat aceasta meserie timp de 7 ani, mai mult de jumatate sufereau de astm profesional. Cauzele imbolnavirilor sunt sarurile folosite pentru decolorarea parului si vopseaua permanenta.

    OBEZITATE. Eforturile industriei agroalimentare in lupta contra obezitatii la copii sunt insuficiente, estimeaza OMS. "Este ca o picatura intr-un ocean", a exprimat Colin Tukuitonga, responsabil OMS. Potrivit OMS, se impun masuri similare celor din Franta, unde s-au interzis aparatele automate de distribuire a alimentelor fast-food si a bauturilor carbogazoase.

    CAMPANIE. In premiera, Liga contra cancerului din Franta a lansat o campanie originala pentru a promova consumul de fructe si legume. Timp de o luna, 70 de milioane de kilograme de fructe si legume proaspete vor avea un autocolant prin care se reaminteste populatiei ca cinci fructe si legume zilnic reduc cu 20%-30% riscul de cancer. Specialistii spun ca tinerii intre 15 si 24 de ani consuma de trei ori mai putine fructe si legume decat varstnicii.

    INTELIGENTA. Cu cat coeficientul de inteligenta este mai ridicat, cu atat sansele de a trai mai mult cresc, afirma cercetatorii de la Scoala de Medicina de la Harvard. Ei au incercat sa vada daca nu cumva longevitatea este legata de nivelul de trai. Ipoteza nu s-a confirmat, insa IQ influenteaza durata de viata fara sa depinda de factorii sociali. S-a dovedit ca persoanele al caror IQ ajunge la 150 au o durata de viata mai mare cu 44% decat cele care au un IQ mai mic sau egal cu 135.

    INEDIT. Cainele este cel mai bun prieten al omului, confirma un studiu recent prezentat la Congresul Asociatiei Americane pentru Inima. Autorii au demonstrat ca simpla prezenta a patrupedului in preajma bolnavului contribuire la reducerea tensiunii arteriale si a stresului.

    LA VOLAN. Potrivit cercetatorilor englezi, femeile sunt mai atente la volan decat barbatii. Autorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au studiat profilul hormonal al celor doua sexe. Femeile au un nivel mai ridicat de estrogen. Acest hormon pune in actiune partea frontala a creierului, care este responsabila de concentrarea atentiei. Englezii au tinut sub observatie persoane de ambele sexe, cu varste intre 18 si 35 de ani. Subiectii au facut teste de memorie, de atentie etc. S-a dovedit ca femeile se concentreaza mai repede si isi muta atentia mai usor de la un obiect la altul.

    DICTIONAR
  • LIPOM - Tumoare benigna, dezvoltata pe seama celulelor grase. Lipoamele afecteaza adultii cu varste intre 30 si 60 de ani. Ele sunt frecvente indeosebi pe gat, pe umeri, in partea de sus a spatelui, pe fata interna a bratelor, pe fese si la radacina pulpelor.
  • ONICOMICOZA - Orice infectie a unei unghii provocata de o ciuperca microscopica (dermatofit, levura sau mucegai). Manifestarile onicomicozelor sunt foarte variate: dezlipirea unghiei de patul ei, mici pete albe pe partea superficiala a lamei unghiale etc.
  • CHIST - Cavitate patologica situata intr-un organ sau intr-un tesut, continand o substanta lichida, moale sau mai rar solida, si limitata printr-un perete care ii este propriu.

    Sursa: Dictionar de medicina Larousse, Editura Univers Enciclopedic, 1998
  • SITE-URI
  • www.srmfr.ro - Societatea Romana de Medicina Fizica si de Recuperare
  • www.medinfo.umft.ro - Societatea Romana de Informatica Medicala
  • www.edr.ro - Informatii utile despre boli infectioase, boli ale aparatului respirator etc.
  • www.sccc-ga.ro - Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"
  • www.ficat.ro - Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului
  • www.cdt-babes.ro - Centrul de Diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes"
  • ×
    Subiecte în articol: cancer