x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Info

31 Ian 2005   •   00:00

1 februarie 2005
OMS. Paginile principale ale site-ului OMS sunt de acum disponibile in sase limbi de circulatie internationala: engleza, araba, chineza, spaniola, franceza si rusa. Inainte, OMS oferea informatii pe internet doar in engleza, spaniola si franceza. Schimbarea a fost facuta dupa o anumita logica, acestea fiind de fapt cele sase limbi oficiale de lucru ale OMS.

ANALGEZIC. Cel putin 12 persoane au murit in Belgia, in urma tratamentului cu Vioxx, un analgezic retras de pe piata mondiala in toamna anului trecut, din cauza criticilor privind efectele adverse pe care le determina. Potrivit Ministerului belgian al Sanatatii, medicii belgieni au inregistrat 357 de cazuri avand ca efecte secundare hemoragii gastrointestinale, pierderi de sange in celule, dureri stomacale si in zona pieptului, ulcere si migrene.

GRIPA. Ministerul Sanatatii a anuntat ca a fost izolata cea de-a doua tulpina de virus gripal AH1N1 in Bucuresti. Specialistii declara ca lunile februarie si martie prezinta un risc mai ridicat pentru aceasta boala, dar deocamdata nu se poate vorbi de o epidemie de gripa. In ultima perioada au fost inregistrate circa 25.000 de cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare.

SEXPLETI. O egipteanca a nascut primii sexpleti pe 2005. Femeia a adus pe lume prin cezariana sase baieti, patru dintre ei avand nevoie sa fie tinuti dupa nastere la incubator. Medicii spun insa ca starea tuturor este stabila. In medicina contemporana sunt inregistrate 140 de cazuri de sexpleti. Ultimul asemenea caz a aparut in vara lui 2004 in SUA, unde o femeie din statul Pennsylvania a adus pe lume sase copii, dupa ce inainte cu cativa ani nascuse o pereche de gemeni.

ECOGRAF. De curand a fost prezentat la Chicago ecograful Accuvix XQ, care prin calitatile sale poate fi comparat cu un adevarat "tomograf de birou". Acesta este un ecograf creat de compania sud-coreeana Medison, cu inalta rezolutie, proiectat sa realizeze imagini deosebite. Acest aparat permite vizualizarea in sectiuni precise de la 0,5 la 3 mm, oferind medicului un diagnostic cat mai corect. Ecograful este disponibil in Romania, pe pagina de internet www.danson.ro, prima de acest gen unde se face vanzare online de aparatura medicala.

MALPRAXIS. Cercetatorii de la un institut de statistica american au facut un sondaj printre 1.700 de cadre medicale. Astfel, 84% dintre medici si 62% dintre asistente au spus ca au vazut la un moment dat cum colegii lor au luat decizii care se puteau dovedi periculoase pentru pacient, insa au tacut de fiecare data. Doar 10% dintre cei intervievati au vorbit la un moment dat despre greselile altora. 80% dintre doctori si 48% dintre asistentele medicale au recunoscut ca lucreaza printre persoane mai putin competente. In SUA, din cauza erorilor medicale, in 2004 au murit aproape 195.000 de persoane.

TEST OSTEOPOROZA
Acest test va poate ajuta sa stabiliti daca e nevoie sa consultati medicul pentru realizarea de teste suplimentare si in mod particular pentru masurarea densitatii osoase.
  • Unul dintre parintii dumneavoastra a avut o fractura de sold dupa o cadere sau un traumatism minor?
  • Ati avut vreo fractura dupa o cadere sau un traumatism minor?
  • ...Menopauza s-a instalat inaintea varstei de 45 de ani?
  • Ati urmat tratamente cortizonice (prednison) mai mult de sase luni?
  • Ati scazut in inaltime mai mult de cinci centimetri?
  • V-a lipsit menstruatia timp de 12 luni sau mai mult (in afara graviditatii sau menopauzei)?
  • Consumati bauturi alcoolice frecvent?
  • Suferiti frecvent de diaree cauzata de probleme, precum boala celiaca sau Crohn?

    INTERPRETARE

    Daca ati raspuns cu DA la oricare dintre aceste intrebari, puteti prezenta risc de osteoporoza si va recomandam sa consultati medicul. El va va informa ce analize va sunt necesare. Vestea buna este ca osteoporoza poate fi diagnosticata relativ usor si poate fi tratata. Sfatuiti-va cu medicul asupra modificarilor pe care le puteti aduce in stilul de viata pentru a reduce din timp riscul de osteoporoza.
  • SITE-URI
    www.cnas.ro - Casa Nationala de Asigurari de Sanatate

    www.cmr.ro - Colegiul Medicilor din Romania

    www.coltea.ro - Spitalul Clinic Coltea

    www.anm.ro - Agentia Nationala a Medicamentului

    www.ispb.ro - Institutul de Sanatate Publica Bucuresti

    www.ispt.ro - Institutul de Sanatate Publica Timisoara

    www.ispcj.ro - Institutul de Sanatate Publica Cluj-Napoca

    www.pub-health-iasi.ro - Institutul de Sanatate Publica Iasi

    www.msf-dgf.ro - Catalogul national al preturilor la medicamentele eliberate cu prescriptie medicala

    www.legmed.ro - Medicina legala

    www.who.int/en - Organizatia Mondiala a Sanatatii

    DICTIONAR
    ADRENALINA - hormon produs de glanda suprarenala cu rol primordial in functionarea sistemului nervos simpatic.

    BOL ALIMENTAR - masa de alimente mestecate, inmuiate si aglutinate prin actiunea salivei, a dintilor si a limbii, gata de a fi inghitita.

    CAROTEN - pigment portocaliu, liposolubil, precursor al vitaminei A, prezent in morcovi, rosii, unele legume verzi, in fructe, in laptele integral si in unt.

    Sursa:

    Dictionar de medicina Larousse,
    Editura Univers Enciclopedic, 1998
    ×