x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Înţepătura de căpuşă, urgenţă medicală

Înţepătura de căpuşă, urgenţă medicală

de Magda Marincovici    |    23 Apr 2012   •   19:18
Înţepătura de căpuşă, urgenţă medicală

Anual, cateva zeci de persoane mor din cauza socului anafilactic provocat de insecte

In tarile UE, inclusiv in tara noastra, anual, intre 30 si 40 de persoane isi pierd viata din cauza socului anafilactic provocat de intepaturile unor insecte, precizeaza doctorul Diana Deleanu, presedinta Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC).

De la inceput trebuie mentionat ca toti suntem expusi acestor episoade mai mult sau mai putin severe, totusi persoanele alergice sunt cele mai vulnerabile. Doctorul Diana Deleanu, medic in Cluj Napoca, spune ca, in fiecare an, in zona Transilvaniei aproximativ 10 persoane mor din cauza socului anafilactic provocat prin intepaturi de albina sau de viespe. In cazul in care sunt intepate de aceste insecte persoanele alergice trebuie sa aiba la indemana medicamentele prescrise de specialist si sa apeleze de urgenta salvarea. Doctorul Diana Deleanu le mai recomanda imunoterapia specifica. Ea dureaza intre 3 – 5 ani si se administreaza lunar. Deoarece este costisitoare (circa 30 milioane/an), dar salvatoare de vieti, presedinta SRAIC a cerut in repetate randuri ca aceasta terapie sa fie sustinuta financiar prin sistemul de asigurari. Dar pana acum nu a primit nici un raspuns.

Anul acesta este posibil ca tantarii sa fie mai agresivi, deoarece sunt multe balti neasanate', ne avertizeaza doctorul Diana Deleanu. De asemenea, trebuie sa tine seama de faptul ca, asa cum ne confirma doctorul Gabriel Coltan, vreo doua-trei weekend-uri la camera de garda a Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals" se prezinta 16-17 cazuri de persoane cu intepaturi de capuse. "Cand observam intepaturi pe picioare si nu numai trebuie sa ne prezentam la medic, pentru ca intepaturile de capusa pot da boala Lyme, dar si febra butunoasa, care se manifesta prin aparitia unor asa-zise butoane pe piele, cu mialgii si febra'. Boala Lyme afecteaza pielea, incheieturile, sistemul nervos, alte organe. De obicei, la 2- 4 saptamani de la muscatura de capusa, se semnaleaza o urticarie circulara, apoi afectarea ganglionilor limfatici din zona muscata, febra, durere de cap, durere generalizata. In aceste situatii, trebuie consultat medicul de urgenta.

Printre cele mai periculoase sunt intepaturile de viespe, albine, furnici rosii, capuse care produc reactii severe.
Doctorul Doina Mihaila, medic de familie, ne face urmatoarele recomandari:
● Sa purtam haine cu maneci lungi si pantaloni lungi
● Sa aplicam un spray protector direct pe haine nu pe piele
● Daca acul insectei nu a ramas in piele, vom spala bine zona cu apa si sapun
● In cazul intepaturii de tantar sau de albina aplicati comprese reci si o pasta preparata din bicarbonat: trei lingurite bicarbonat si o lingurita de apa. In cazul intepaturii de viespe se pun comprese cu apa si otet.
● Pentru calmarea durerilor se poate lua paracetamol sau algocalmin
● Daca nu avem posibilitatea sa extragem acul insectei din piele este mai bine sa ne adresam de urgenta medicului pentru ca acesta sa faca acest lucru.
● Cand iesiti in pacuri, gradini, paduri nu va parfumati.

×