x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Învăţaţi să aveţi răbdare!

Învăţaţi să aveţi răbdare!

30 Dec 2011   •   21:00
Învăţaţi să aveţi răbdare!

Nu va grabiti sa mancati, reorganizandu-va programul daca este nevoie. Dupa studierea imaginilor tomomografice ale creierului la 21 de adulti in timp ce mancau, cercetatorii au descoeprit ca apetitul lor se mo­difica, disparand la 10 minute dupa ce incepeau sa manance. Cu cat mancati o perioada mai lunga de timp, cu atat mai putine calorii ingerati la primele 5 minute ale mesei, astfel incat incercati sa petreceti 20 de minute la masa.
Obtinerea placerii din alimente poate de fapt sa va ajute sa slabiti.
Oamenii se ingrasa daca nu se concentreaza la mancare – cand sunt la birou, in masina sau in fata televizorului. Dar o moda­litate excelenta de a slabi consta in a pregati o cina fantastica, a sta la masa, si a o savura cu adevarat. Dupa ce masa v-a facut placere in acest mod, probabil ca nu veti mai avea nevoie de o cantitate atat de mare pentru a va satura.

Eliminati putin cate putin stresul
Cand sunteti stresata, orga­nismul elibereaza un hormon numit cortizol, care determina depunerea grasimilor la nivel abdominal, ceea ce creste riscul de boala cardiaca. De asemenea, inhiba hormonul de crestere si testeosteronul, care ofera protectie impotriva bolii cardiace si a depunerii abdominale a gra­simii. Aceste efecte sunt si mai periculoase dupa menopauza, cand nivelurile de estrogen ale femeilor scad.
Este posibil sa observati ca mancati mai mult atunci cand sunteti stresata. Aceasta deoarece alimentele ajuta unele persoane sa se relaxeze. Stresul activeaza sistemul nervos simpatic si va face sa va simtiti la limita. Aportul alimentar poate activa substantele antialgice na­turale de la nivelul creierului, ajutandu-va sa va simtiti relaxata.
Anxietatea va poate afecta comportamentul si in alte mo­duri. Stresul provocat de pro­blemele financiare, aspectele legate de relatia cuplu sau chiar numai suprasolicitarea este urmat adesea de o perioada de depresie. Oricand sunteti deprimata, ajungeti probabil sa mancati mai mult si sa fiti mai putin motivata sa faceti miscare. Sunteti predispusa, de asemenea, sa alegeti alimente pentru consolare, care sunt de obicei mai bogate in lipide.
Un studiu pe 1.300 de persoane a evidentiat ca cele cinice si cu un nivel crescut de anxietate prezentau cea mai mare cantitate de grasime abdominala. Depresia a fost, de asemenea, mai frecventa la femeile cu grasime abdominala crescuta.
Tinerea stresului sub control ar trebui sa fie o componenta a strategiei dumneavoastra de scadere ponderala. Iata cateva modalitati de a actiona:

Acceptati imperfectiunea.
Casa nu poate fi perfect curata, se intampla sa pierdeti un termen-limita cateodata, iar copiii nu vor avea doar note de 10. Incercarea de a nu controla fiecare aspect al vietii va poate ajuta sa pierdeti din grasimea nedorita.

Aveti grija de dumneavoastra.
Daca aveti grija sa fiti odihnita, sa practicati exercitii fizice suficiente si sa va alimentati corect, va veti simti mai bine si veti pastra emotiile pozitive.
Deschideti radioul.
Ascultati muzica linistitoare, ameliorandu-va astfel starea de anxietate si chiar tensiunea arteriala si pulsul in situatii foarte stresante.

Miscati-va pe muzica.
Daca va ridicati si dansati, veti arde calorii si veti determina eli­berarea de endorfine la nivelul creierului, ceea ce va va im­bunatati dispozitia si elimina stresul.

Spuneti o gluma.
Umorul ajuta la ameliorarea anxietatii. Un studiu a descope­rit ca persoanele care indeplinesc o sarcina stresanta au avut valori mai mici ale tensiunii arteriale si alte alurii ventriculare dupa ce au urmarit un episod din serialul lor favorit de comedie, comparativ cu persoanele care nu au urmarit serialul de televiziune.

×