x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Iubirea fără margini a unei mame

Iubirea fără margini a unei mame

de Ionela Gavriliu    |    18 Iul 2009   •   00:00
Iubirea fără margini a unei mame

Amalia Enache a visat la o viaţă aşezată. Pentru a-şi desăvârşi iubirea, ea şi soţul ei au decis ca la sfârşitul facultăţii să aibă un copil. Au urmat controale, ana­lize şi o grijă nespusă pentru darul preţios ce urma să le facă viaţa perfectă. Toate analizele au ieşit cum trebuie. Toate controalele şi recomandările medicale au fost respectate cu stricteţe de către mamă.



O singură analiză nu le-a fost recomandată tinerilor de medici, cea prin care se putea descoperi că ambii viitori părinţi au talasemie mi­no­ră, iar copilul ar putea suferi de talasemie majoră, boala transfuziilor pe viaţă.

COPILĂRIE ÎN SPITALE
În anul 2001, când avea 8 luni, fetiţa a răcit şi mama a dus-o la medic. Femeia a fost asigurată că nu e nimic grav, numai că apariţia unor pete roşiatice în scutece a pus părinţii din nou pe drumuri.

"La Băicoi mi s-a spus că mai bine merg la Ploieşti. De la Ploieşti m-au trimis la Bucureşti, unde am aflat şi diagnosticul: talasemie majoră. Nu ne venea să credem, plângeam şi nu ştiam ce să facem. Miruna era vioaie, se dezvolta normal. Ce însemna boala aceasta?", se întreba disperată mama.

I s-a răspuns că Miruna va face toată viaţa transfuzii. Adică o dată la 3 săptămâni fetiţa stă nemişcată timp de trei ore ca să i se schimbe sângele. Şi, ca şi cum n-ar fi fost suficient de rău, în urma transfuziilor repetate rezultă depuneri de fier pe diferite organe, iar pentru a evita astfel de depuneri fatale copilul a început de la 2 ani să facă injecţii în burtică, în mâini şi în picioare.

"Nu conta că era sărbătoare, că trebuia să facem diverse alte lucruri, tratamentul trebuia făcut. Spitalul e a doua ei casă. Au fost dăţi în care, când venea ora injecţiilor, Miruna se ascundea şi plângea că nu mai suportă atâta durere", spune mama.

LOVITURĂ DUPĂ LOVITURĂ
O rază de speranţă a venit în anul 2005. Şi o dată cu ea cea mai cruntă dezamăgire. Amalia Enache a cunoscut în acel an o româncă asistentă la Crucea Roşie în Italia. Aceasta a reuşit să obţină o programare la o clinică, iar tatăl, compa­tibil în proporţie de 70% cu copila, urma să-i doneze măduva salvatoare, care ar fi salvat-o de suplicii.

"Eu şi soţul meu în acel an ne-am despărţit. De fapt, el ne-a părăsit, spunând că nu mai poate. I-am explicat că trebuie să meargă în Italia pentru transplant şi să stea câteva luni. După ce am ajuns acolo, mi-a zis într-o zi că el nu poate sta atât în Italia, că are o relaţie în ţară. Şi a plecat", povesteşte fără mânie femeia.

La puţin timp, mama, care nu avea bani decât de o singură transfuzie pentru copil în străinătate, şi-a luat fetiţa şi s-a întors în ţară, sperând la o altă minune. "Era 20 septembrie 2005. În ţară era foarte cald, dar noi eram îmbrăcate cu hainele de iarnă, pentru că ne luasem bagaje pentru 6 luni, şi ne-am îmbrăcat cu ele ca să nu plătim în plus la aeroport", derulează mama amintirile dureroase.
"MAMI, VOM REUŞI?"
La sugestia unor medici italieni, mama Mirunei a încercat la începutul anului 2007 să beneficieze de formularul E 112. I s-a spus după multe insistenţe că operaţia de transplant nu se încadrează şi să încerce să depună un dosar la Direcţia de Sănătate Publică. A făcut-o şi pe asta şi aşteaptă un semn care întârzie să apară.

 În acest timp, a ţinut legătura cu o clinică din Cagliari, iar pe 4 iunie a primit din partea medicilor de acolo înştiinţarea că există un donator posibil pentru Miruna. "Pentru găsirea donatorului compatibil, cheltuielile se ridică la 5.000 de euro, iar operaţia propriu-zisă costă în jur de 150.000 de euro. Am reuşit să strângem 14.500 de euro până acum şi ne rugăm pentru restul. Miruna mă întreabă mereu: «Mami, vom reuşi?». Ce pot să-i răspund, când ea e atât de puternică, de dornică de viaţă, cântă, pictează?", se chinuie mama.  

SPERANŢA UNUI COPIL
Miruna spune că are încredere că totul se va rezolva şi va strânge banii necesari operaţiei. "Dacă fiecare om din această ţară donează câte un euro pentru mine, cum să nu reuşim?", îşi încurajează ea mama. Cei care o pot ajuta sunt rugaţi să facă donaţii în conturile des­chise la BRD, filiala Ploieşti. Titularul contului este Amalia Elena Enache.
Lei:RO57BRDE300SV07754833000
Euro:RO80BRDE300SV32102343000
Cod Swift: BRDE ROBU

Miruna are deschis şi un teledon, valabil în reţeaua Romtelecom.
0900 900 431 - pentru a dona 1 euro
0900 900 433 - pentru a dona 3 euro
0900 900 435 - pentru a dona 5 euro

×
Subiecte în articol: mama pagina de suflete