x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Lăsarea de tutun se face brusc, nu în trepte

Lăsarea de tutun se face brusc, nu în trepte

de Florin Condurateanu    |    08 Apr 2019   •   18:50
Lăsarea de tutun se face brusc, nu în trepte
Sursa foto: pecaphoto77/Getty Images/iStockphoto

Prima întrebare pusă de medicii cardiologi, de pneumologi - de fapt, de majoritatea doctorilor - este dacă fumezi şi vine imediat ordinul de a abandona ţigările. Tutunul este pus în banca acuzaţilor dintr-o sumedenie de rele pe care le face. Dar lăsarea de fumat este o bătălie grea.

 

Fumatul produce spasme pe vase, îngustându-le în plus faţă de depunerile de grăsimi pe pereţi, deci aduce pericole de boli cardiovasculare, infarct, accident vascular cerebral. Ţigările provoacă boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), cancer pulmonar, sunt dereglate majoritatea organelor. Puţini ştiu efectul nociv şi asupra ficatului, se formează de 18 ori mai puţine legături de oxigen, deci apare lipsa de energie la fumători. Abandonarea tutunului trebuie pornită grabnic. În primul rând, trebuie să existe cu adevărat dorinţa de lepădare de acest viciu, să se încordeze voinţa ca factor decisiv. Apoi, medicii recomandă urmarea unor reguli. Tutunul trebuie abandonat brusc, nu în paşi mici. Se aruncă pachetul de ţigări dintr-o mişcare, căci metoda de a împuţina numărul de ţigări fumate - azi cu un sfert, peste câteva zile se renunţă la jumătate, în final se mai acceptă la pufăit 5 ţigări - nu dă rezultate! Metoda aceasta în trepte e o amăgire. Grele sunt 3-4 zile, trebuie să te forţezi să rezişti tentaţiei de a trage din ţigară. Apoi, se instalează indiferenţa faţă de rotocolul de fum, după aceea apare şi dezgustul faţă de trasul din ţigară. Este absolut obligatoriu să nu se facă niscaiva concesii, aprind o ţigară, „doar una, la o cafea”. Ei bine, victoria asupra tutunului s-a rupt şi fumătorul revine la fumatul zdravăn de dinainte. Acţiunea de abandonare a fumatului e bine să se pună în aplicare în zilele de sfârşit de săptămână, pentru că atunci nu există stresul activităţii de la serviciu. Dependenţa de fumat se manifestă şi prin înrobirea faţă de gesturi: aprinderea ţigării, scuturarea scrumului, dusul ţigării la gură etc. De aceea, la începutul zilelor de renunţat la fumat, e recomandabil ca fostul fumător să mestece gumă, să mănânce dropsuri, să se joace cu un pix, sau cu un alt obiect, pentru a înlocui mişcările cu ţigara.

 

Îmbunătăţirea stării organismului se observă şi e un imbold, respiraţia se regularizează, nu mai este scurtă, cel ce a scăpat de fumat oboseşte mai greu, urcă mai uşor scările, merge grăbit fără gâfâială. 

 

×