x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Leucemie - Invata sa lupte. Merita o viata

Leucemie - Invata sa lupte. Merita o viata

de Razvan Mihailescu    |    27 Ian 2007   •   00:00
Leucemie  -  Invata sa lupte. Merita o viata

Liliana Georgescu are nevoie de ajutor. Nimeni n-a banuit nimic. Boala a inaintat ca un fulger, nestiuta si cotropitoare. A aflat diagnosticul cu o saptamana inainte de Craciun: leucemie acuta limfoblastica. Isi facuse mai multe teste medicale de rutina pentru ca se casatorise de curand si vroia sa ramana insarcinata. Liliana Georgescu, in varsta de 30 de ani, era asistenta medicala la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucuresti. Ingrijise sute de copii, voia si ea unul.

Spera sa devina si ea mama. A ajuns pe un pat de spital, conectata la perfuzii, cu chipul umflat din cauza tratamentului, palida si slabita de boala grava de care sufera, incercand sa reziste, sa-si aminteasca in ce alta viata isi putea imagina viitorul. Daca rosteste cateva propozitii se poticneste si ramane fara suflu. Ai senzatia ca o vraja rea a pus stapanire pe ea. Acum se straduieste sa fie puternica, optimista si sa nu se gandeasca prea mult la afectiunea care a luat-o prizoniera. A trebuit sa invete sa se trezeasca dimineata cu certitudinea ca sufera de leucemie si sa se culce, dupa o zi buna, cu speranta ca maine starea de sanatate nu i se va inrautati.

DIAGNOSTICUL. Totul a inceput in luna decembrie. "Mi-am facut mai intai niste analize medicale de rutina in unitatea sanitara in care lucram. Ma simteam obosita si slabita. Am pus aceasta stare de epuizare pe seama volumului mare de munca. In luna decembrie, Spitalul «Grigore Alexandrescu» este plin de pacienti si mi-am imaginat ca resimt garzile pe care le facusem. Rezultatele acestor teste au fost, insa, alarmante. Am repetat analizele, dar rezultatele au fost aceleasi. Colegii m-au sfatuit sa merg la Spitalul Coltea pentru investigatii mai amanuntite".

La inceput a fost intrebata daca a facut de curand un avort. Analizele indicau o anemie accentuata. "Din acel moment starea ei de sanatate s-a deteriorat treptat: suferea de febra, avea dureri articulare, i se inflamasera ganglionii", povesteste Dorinel Grigore, fratele ei. "Cand s-a prezentat la Spitalul Coltea, nivelul leucocitelor atingea incredibila valoare de 200.000, in conditiile in care nivelul maxim tolerat este de 10.200. Ceea ce dovedea ca boala evolueaza extrem de rapid".

Sistemul imunitar al Lilianei era distrus. Organele interne i se marisera. "Mi-au spus ca rezultatele sunt foarte proaste. Medicilor nu le venea sa creada ca inca mai pot sa stau pe picioare cand au vazut care este nivelul leucocitelor" I s-a pus diagnosticul si a inceput imediat tratamentul cu citostatice. Medicii au initiat transfuzii repetate de sange. A fost internata in sectia de hematologie.

IREAL. "Nu mi-a venit sa cred cand am auzit diagnosticul. Auzi sau citesti despre persoane care au leucemie, le compatimesti, te gandesti cat de greu trebuie sa le fie, dar sa ti se intample tie... Cand am plecat de acasa pentru a ma interna am privit bradul de Craciun din sufragerie. Imi amintesc ca ma uitam la el si ma intrebam daca voi mai avea sansa de a-l vedea vreodata, daca ma mai intorc acasa", povesteste Liliana cu lacrimi in ochi, privind bradul pe care sotul ei l-a tinut in casa si dupa sarbatori pentru a o bucura pe ea.

SPERANTE. Liliana va trebui sa faca un transplant de maduva. A reactionat bine la tratamentul care i se administreaza, dar medicii de la Spitalul Coltea au sfatuit-o sa mearga la o clinica din strainatate pentru a cere o a doua opinie. Daca transplantul va fi realizat peste hotare, Liliana Georgescu va avea nevoie de aproximativ 130.000-140.000 de euro. "Medicul in grija caruia se afla ne-a explicat ca interventia in sine costa 100.000 de euro, in aceasta suma nefiind, insa, incluse costurile de preparare, post-preparare, spitalizare si alte medicamente de care ea va mai avea nevoie", povesteste fratele Lilianei.

Suma depaseste cu mult posibilitatile financiare ale familiei. "Timpul ne preseaza foarte mult. Fiindca aceasta forma de leucemie avanseaza foarte rapid, strangerea banilor necesari interventiei este o cursa contra cronometru", spune Dorinel Grigore.
Conturi
Cei care vor sa o ajute pe Liliana pot sa faca donatii in conturile RON R010RNCB0289055938670001 - BCR Sucursala Lujerului sau EUR RO80RNCB0289055938670002 - BCR, Sucursala Lujerului. Titularul conturilor este Dorinel Grigore. Acesta a creat si o pagina de web pe care cei interesati o pot vizita pentru a afla informatii despre acest caz. Adresa este www.meritaoviata.ro.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete