x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Mă simt bine în costumul de baie!

Mă simt bine în costumul de baie!

de Oana Antonescu    |    Mirela Dădăcuş    |    02 Iun 2009   •   00:00
Mă simt bine în costumul de baie!
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

De pe lista de cumpărături nu poate lipsi în acest sezon costumul de baie. Dar alegerea lui nu este o treabă uşoară, căci costumul perfect trebuie să îndeplinească o sumedenie de criterii: să fie la modă, sexi, să fie adaptat corpului tău, dar totodată să fie şi comod.

Când vine vorba despre planificarea concediului, costumul de baie este printre primele lucruri de pe listă. În acest an, designerii vestimentari au decretat că se poartă costumele cu imprimeuri florale şi cele cu dungi marinăreşti. Dar nu atât imprimeul este important, cât mai degrabă forma sutienului şi a slipului.

Pentru că nu toate avem un corp perfect, care să ne permită să purtăm orice tip de croială, trebuie să ne gândim înainte de toate ce costum ne-ar avantaja. Chiar dacă pare greu de crezut un costum de baie poate să ne ajute să ascundem unele imperfecţiuni ale corpului şi să pună în evidenţă punctele forte ale siluetei. Reuşind acest lucru, vom scăpa de complexe şi ne vom simţi mai încrezătoare şi mai frumoase.

SUTIENUL
Dacă nu ai fost înzestrată de natură cu un bust generos, sutienele cu burete sau cele cu push-up sunt cele mai potrivite pentru tine. Şi cele în formă de triunghi pot crea iluzia unor sâni mai mari. În ce priveşte imprimeul, evită costumele de baie uni, fiindcă accentuează pieptul plat. Alege imprimeurile de orice fel: florale, buline, linii.

De partea cealaltă, pentru sânii voluptoşi sunt potrivite sutienele tip bustieră, care au rol de susţinere. Pentru un plus de confort alege un sutien cu bretele late, care nu se întind şi nici nu lasă urme pe piele de la greutatea sânilor. O altă opţiune ar fi sutienul care are cupele formate, fiindcă şi acestea ridică şi susţin bine sânii mari. Atenţie la dimensiunea cupelor! Multe femei au tendinţa de a cumpăra sutiene mai mici decât măsura reală a sânilor de dragul unui decolteu sexi.

Însă, când cupele sunt prea mici, ele nu pot cuprinde sânii în întregime, zona laterală rămânând descoperită în mod inestetic. Dar aspectul este cea mai mică dintre probleme. Aceste cupe mici şi de cele mai multe ori rigide presează sânii şi creează disconfort. Dacă sutienul are şi sârmă, el poate cauza răni pe piele şi leziuni la nivelul sânilor. Iată de ce medicii nu recomandă acest model de sutien sau recomandă cel mult purtarea ocazională.

Sutienele potrivite sânilor generoşi trebuie să fie cât mai simple, uni. Dacă ai umerii laţi, optează pentru sutienele care se leagă după gât.

SLIPUL
Slipurile cu imprimeu marinăresc, cu dungi pe orizontală, nu vă avantajează dacă aveţi coapse pline şi posterior generos. Nici cei de tipul pantalonului scurt (boxeri) nu sunt o opţiune tocmai bună, fiindcă accentuează şoldurile. Lăţimea şoldurilor şi dimensiunea posteriorului pot fi "reduse" purtând un slip decoltat, cu talie mai înaltă, iar pentru a distrage atenţia de la zona inferioară a corpului, optaţi pentru sutiene cu imprimeuri şi decolteu generos.

Boxerii sunt indicaţi doar femeilor cu şolduri mici. În cazul în care aveţi umerii laţi, alegeţi slipurile colorate, cu imprimeuri, fiindcă distrag atenţia de la partea superioară a corpului. Pentru a crea senzaţia de picioare lungi, poartă un slip cu talie înaltă şi un sutien cu decolteu adânc. Vei distrage atenţia de la picioare cu un sutien imprimat, colorat şi cu un slip uni sau cu dungi verticale. Dacă ai burtică, acelaşi slip cu talie înaltă te va salva. 

 

În ce priveşte culoarea costumului de baie, este bine de ştiut că albul şi culorile aprinse îţi pun în valoare bronzul, dar nuanţele închise sunt cele care conturează frumos silueta şi subţiază şoldurile şi posteriorul.

ATENŢIE LA MATERIAL!
Costumul de baie trebuie neapărat spălat înainte de a-l purta, fiindcă este foarte probabil ca el să fi fost probat înainte de altcineva. În cazul în care nu-l spălăm, ne expunem riscului de a contacta infecţii stafilococice, scabie, candidoză sau condilomatoză.

"Peste 90% dintre costumele de baie din magazine sunt confecţionate din materiale elastice sintetice, iar unele persoane sunt alergice la acestea. În plus, un costum de baie confecţionat dintr-un material sintetic nu permite evaporarea transpiraţiei, astfel ne expunem apariţiei dermatitei iritative de contact. De aceea, costumele de baie din bumbac, tricotate, sunt mult mai bune pentru piele", recomandă medicul dermatolog Carmen Madeleine Curea, de la Spitalul Clinic Colentina.

COSTUM ÎNTREG
Costumul de baie dintr-o singură piesă a revenit în centrul atenţiei în ultimii ani. Paradoxal, deşi acoperă mai bine corpul, el este la fel de sexi ca cel din două piese. Explicaţia: conturează silueta, subţiază talia, iar dacă are în compoziţie lycra sau neopren, aplatizează burta. Culorile închise şi dungile verticale alungesc silueta, iar imprimeurile florale acoperă aripioarele şi abdomenul mai puţin plat.

PENTRU BĂRBAŢI
Nu numai femeile vor să fie în centrul atenţiei pe plajă, ci şi bărbaţii. Pentru un succes garantat, ei trebuie să ţină cont de două sfaturi atunci când îşi cumpără un slip: libertatea de mişcare (în caz că pe lângă înot mai practică şi alte sporturi, precum volei sau surf) şi tendinţele anului. Din păcate, pentru bărbaţi, oferta slipurilor de baie este mai redusă decât în cazul femeilor. Creatorii de modă propun înlocuirea slipului cu şortul, în diferite combinaţii de culori.

BUMBAC PENTRU COPII
Costumele de baie pentru copii trebuie să asigure protecţia solară atât de necesară pielii lor sensibile. Ele trebuie să fie confecţionate dintr-un material care să se usuce la scurt timp după ieşirea din apă. În comerţ există şi costume prevăzute cu vestă de înot, create special pentru cei mici. Graţie acestora, bebeluşii şi copiii mici capătă încredere în forţele proprii şi învaţă să înoate mult mai devreme. Pielea sensibilă a acestora poate avea însă de suferit, din cauza materialelor sintetice din care sunt confecţionate majoritatea costumelor de baie. De aceea, sunt de preferat cele de bumbac.

×
Subiecte în articol: baie recomandări