x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Maladia Parkinson, mână în mână cu melanomul.

Maladia Parkinson, mână în mână cu melanomul.

de Marina Constantinoiu    |    07 Iun 2011   •   13:26

Persoanele care sufera de maladia Parkinson se confrunta cu un risc de pana la doua ori mai mare de a se imbolnavi de un cancer de piele letal, potrivit unei meta-analize ce a studiat concluziile obtinute in urma a 12 studii clinice, publicata in Statele Unite ale Americii, informeaza AFP.

Precedentele studii s-au finalizat cu rezultate neconcludente, insa aceasta meta-analiza realizata de National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS), publicata in revista medicala Neurology, a evidentiat un risc considerabil crescut de aparitie a melanomului la pacientii suferind de Parkinson, o maladie neurodegenerativa. Astfel, femeile care sufera de maladia Parkinson prezinta un risc de 1,5 ori mai mare in comparatie cu restul populatiei de a dezvolta un melanom - forma cea mai periculoasa de cancer al pielii -, iar in cazul barbatilor bolnavi de Parkinson, acest risc este de doua ori mai mare.

In schimb, nici o legatura intre Parkinson si celelalte tipuri de cancer de piele nu a fost evidentiata in aceasta meta-analiza. Cele 12 studii din cadrul ei au fost realizate intre anii 1965 si 2010. In fiecare dintre cele 12 studii, numarul pacientilor suferind simultan de Parkinson si melanom nu depasea 10 cazuri, insa meta-analiza a evidentiat in mod clar raportul dintre cele doua boli. "Pacientii care sufera de maladia Parkinson prezinta, in general, un risc mai mic de a se imbolnavi de cancer, in special de cancerele asociate cu fumatul, insa ei prezinta un risc mai mare de melanom", a rezumat Honglei Chen, coordonatorul acestei meta-analize. "Una dintre explicatiile posibile pentru aceasta legatura intre maladia Parkinson si melanom consta in faptul ca ambele boli ar putea avea in comun factori de risc genetici si de mediu", a adaugat acelasi cercetator, care a precizat, totusi, ca "intelegerea acestei legaturi este inca foarte segmentata".

In lume, intre 5 si 10 milioane de persoane sufera de maladia Parkinson, o boala neurologica progresiva care afecteaza miscarile trupului, facand aproape imposibile mersul, vorbirea si scrisul. Boala apare ca urmare a distrugerii celulelor nervoase din creier. Aproximativ 132.000 de pacienti cu melanom sunt diagnosticati in fiecare an pe plan mondial, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

×