x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Mami, tati, nu va jucati cu focul!

Mami, tati, nu va jucati cu focul!

17 Ian 2005   •   00:00

PRIMUL AJUTOR
Copiii sufera arsuri, in general, din cauza parintilor, avertizeaza conferentiar doctor Dan Enescu, seful Clinicii de Arsuri si Chirurgie Plastica Pediatrica din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".
STELUTA INDREI

Arsura este un accident care se intampla intr-o fractiune de secunda si se produce fie din neatentia parintilor, fie pentru ca ei nu au luat masurile de siguranta in locuinta. Grija parintilor trebuie sa fie cu atat mai mare, cu cat copilul este mai mic. Intr-o clasificare a bolilor, pe locul intai ca gravitate sunt nou-nascutii (organismul in cel mai mare pericol cu putinta) si apoi arsurile.

Prevenire

Regula de aur pentru ca arsurile sa nu se intample este ca parintii sa adopte cateva masuri de siguranta: sa nu lase in preajma copiilor surse de incalzire (resouri improvizate), sa nu lase pe jos recipiente cu lichid fierbinte, sa monteze prize speciale cu protectie. Parintele trebuie sa securizeze locuinta astfel incat viata copiilor sa nu fie pusa in pericol. Si sa nu uitam ca micutii trebuie supravegheati cu mare atentie. Ei nu au nici o vina daca isi baga nasul peste tot sau se apropie de caldura pentru ca le este frig.

In familiile cu nivel precar de educatie, familiile numeroase, cu conditii proaste de locuit se petrec cele mai frecvente arsuri ale copilului de varsta mica, iar majoritatea se produc dupa-amiaza sau seara, pe fondul oboselii si al preocuparilor casnice ale adultilor. Accidente se intampla si in familii cu o buna situatie materiala. De exemplu, din neatentia parintilor vin la spital copii arsi cu cafea fierbinte.

Cele mai frecvente sunt arsurile prin lichid fierbinte (peste 70% din cazuri), urmand arsura prin flacara si arsura prin electrocutare. In Clinica de Arsuri Pediatrice de la Spitalul "Grigore Alexandrescu", peste 50% dintre cazuri sunt copii cu varste cuprinse intre 0 si 5 ani, dar exista pacienti pana la 18 ani.

"Anul trecut au fost internati in clinica noastra 1.660 de bolnavi, dintre care opt decese. Ceea ce inseamna 0,49% procentul de mortalitate, unul dintre cele mai bune din lume, comparabil cu orice centru echivalent in tari precum SUA, Anglia, Franta. Mai mult decat atat, in 2001-2002 am avut o perioada de 18 luni cu mortalitate 0, in conditiile in care inainte de Revolutie sau imediat dupa aceea s-a inregistrat o mortalitate de 70%-80%", declara conf. dr. Dan Enescu.

In comparatie cu tarile dezvoltate, arsurile la copii sunt mai numeroase in Romania, pentru ca la noi masurile de precautie de-abia acum incep sa fie promovate si cunoscute de oameni.

Urgenta

Arsura este o boala in care trebuie actionat din prima secunda. Secretul este tratamentul rapid. Arsura evolueaza repede, iar echipa complexa de medici trebuie sa fie cu un pas inaintea ei. "Cu cat actionezi mai repede, cu atat nu e lasata sa se dezlantuie. E ca si cum ai pune un zid protector atunci cand vine o avalansa. Ea vine, dar se opreste la un moment dat sau se incetineste foarte mult. Organismul nu trebuie lasat sa functioneze de la sine. Cel mai important lucru in acest domeniu este profilaxia complicatiilor. Fiecare zi a acestei boli este previzibila si fiecare complicatie, de asemenea. Toata arta este sa fii cu un pas inaintea complicatiei. La o arsura de 80%, un soc global, prin fiecare celula in parte se pierd litri intregi de sange, substante hidroelectrolitice, proteine etc. si toate organele sufera. Cu o astfel de agresiune foarte mare, mai ales ca e vorba de un copil, nimic nu mai ramane valabil, medicul lucreaza numai in termeni relativi. Toate interventiile se fac pe baza de experienta, perceptie si intuitie. La fiecare copil in parte este o mutare castigatoare. Ca la un joc de sah. Daca nu gasesti acea mutare stralucita, atunci e posibil sa se intample… moartea", spune conf. dr. Enescu.

Dupa ce pacientul este externat, procesul de cicatrizare dureaza cel putin un an si jumatate. Acasa este extrem de important ca parintii sa se ocupe atat de recuperarea fizica a copilului, pentru a nu ramane cu grave sechele estetice si functionale la nivelul zonei afectate de arsura, cat si de recuperarea psihologica. Dar cum aceste accidente se produc la noi mai mult in familii dezorganizate, sarace, aceste recomandari nu sunt respectate. In plus, aproximativ 70% dintre tati "dezerteaza" si nu se simt capabili sa participe la acest efort fantastic de ingrijire a unui copil ars.

Conf. dr. Enescu ii sfatuieste pe parintii aflati in aceasta situatie "sa se adune, sa treaca peste faptul ca din cauza lor s-a intamplat nenorocirea, sa-si uneasca fortele pentru ca micutul sa supravietuiasca. Noi, medicii, trebuie sa le redam constiinta de parinte, sa ii convingem ca ei nu si-au pierdut-o gresind. Chiar daca au gresit, ei isi pot indrepta greseala. De fapt incep sa faca greseala cea mai mare din moment ce nu se ocupa in continuare de copil".

SFATUL MEDICULUI
Arsura arata diferit in functie de cauza, de temperatura apei, de exemplu, si in functie de interventia parintilor. Majoritatea reactioneaza haotic dupa producerea arsurii, pierzandu-se momente pretioase, sau aplica metode inutile si daunatoare (ou, ulei, faina, iaurt, miere, cerneala etc.). Iata ce trebuie sa faca parintii imediat dupa producerea arsurii:
  • sa apeleze de urgenta la salvare;
  • sa stinga flacarile care au cuprins hainele copilului;
  • sa indeparteze imediat hainele sau resturile arse, ca si obiectele precum cercei, bratari, inele, lantisoare, tetine, snururi, centuri;
  • sa indeparteze victima de sursa de caldura;
  • in cazul electrocutarii, sa deconecteze rapid curentul electric si victima de la sursa de curent, cu ajutorul unor materiale nonconductoare (lemn, cauciuc);
  • daca arsura este pe o suprafata mica se aplica un pansament steril, iar daca arsura a afectat o mare parte a corpului se infasoara copilul intr-un cearsaf curat. Iata ce nu trebuie sa faca:
  • nu se sparg basicile;
  • nu se aplica pe plaga unguente sau alte substante empirice;
  • nu se aplica solutii dezinfectante colorante (rivanol, violet de gentiana etc.);
  • nu se administreaza medicamente inainte de sosirea ambulantei.
  • PROFESIONALISM
    Echipa de medici de la Clinica de Arsuri a Spitalului "Grigore Alexandrescu" efectueaza o interventie chirurgicala la un bebelus de cateva luni, ars cu lichid fierbite pe fata.
    ×
    Subiecte în articol: arsura