x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Mare atenţie la ulceraţiile din gură

Mare atenţie la ulceraţiile din gură

de Florin Condurateanu    |    19 Mar 2012   •   21:00
Mare atenţie la ulceraţiile din gură

Ii observi uneori pe strada pe unii oropsiti ai sortii care merg cu gulerul hainei ridicat ascunzandu-si gura si obrazul fie intr-un fular, fie intr-o batista. Lor le e rusine sa fie vazuti fiindca maxilarul lor nu mai exista. In locul lui este o adancitura. Fata lor e sluta de operatia care a extirpat intreg maxilarul inferior sau superior si asta ca o solutie disperata de salvare a vietii amenintata de cancerul din interiorul gurii.

Medicii ii spun cancer oromaxilofacial. Sunt forme destul de dure si de regula boala canceroasa din zona gurii si maxilarelor cuprinde repede si ganglionii. Metastazele se duc la distanta, caci zona gurii are o extinsa retea de vase limfatice. Acest cancer oromaxilofacial se depisteaza usor pentru ca poate fi lesne vazuta fata omului bolnav si usor i se inspecteaza gura. Tocmai de aceea, trebuie prevenita avansarea bolii si ea trebuie descoperita in faze incipiente. Tumorile in cancerul oromaxilofacial apar in mai multe zone. In zona de sub limba, pe fetele laterale ale limbii, pe cerul gurii, pe fata interna a obrazului, in zona omulteului, la nivelul mucoasei obrazului unde se intersecteaza dintii de jos cu dintii de sus. Apare mai intai o mica ulceratie si prin suprainfectare omul simte o durere la inceput mica.

Sunt alte forme in care in loc de ulceratie creste ceva din mucoasa ca o minuscula conopida sau apar noduli in cavitatea bucala. Ne explica un mare chirurg, profesorul doctor Alexandru Bucur, seful Clinicii de chirurgie oromaxilofaciala de la Facultatea de Medicina Dentara din Bucuresti.

De altfel profesorul Alexandru Bucur a facut adevarate minuni salvand bolnavi de la moarte prin operatii de excelenta si reconstructii estetice ale mandibulelor, ale obrazului etc. Iata, de exemplu, cum apare cancerul la limba. Se iveste o mica ulceratie sau o mica tumora sau nodul in plin tescut muscular. Sau apar pete rosii sau albe la nivelul limbii, gingiilor, cerului gurii sau al mucoaselor. Omul trebuie sa se autoexamineze, sa se uite in oglinda in interiorul gurii sub o lumina puternica. Nu toate ulceratiile sunt cancer. Poate ne-am ars cu ceva mancare, ne-am muscat limba sau obrazul. Dar aceste ulceratii trec. Suspecte sunt ulceratiile care nu trec. De aceea, omul trebuie sa se prezinte la medic cum ii apare ceva in neregula in cavitatea bucala. Acesta depisteaza cauza, se inlatura aceasta cauza si daca ulceratia sau umflatura nu trece deja se iveste ipoteza unui cancer.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate