x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Maria Tănase i-a dat toţi banii din poşetă frumosului tânăr actor Ştefan Bănică, cel ridicat în ceruri

Maria Tănase i-a dat toţi banii din poşetă frumosului tânăr actor Ştefan Bănică, cel ridicat în ceruri

de Florin Condurateanu    |    21 Mai 2010   •   00:00

Atât de îndrăgostit era de scenă şi de complicata artă a umorului încă din tinereţe, încât Nae Lăzărescu n-a făcut o pasiune nebună pentru finanţe-contabilitate, unde era student. Avea Nae Lăzărescu succes alături de Dan Spătaru, Pompilia Stoian, Gheorghe Zamfir în brigăzile studenţeşti de la Casa Studenţilor.

Aşa că, ocupat cu spectacolele, dădea cam rar pe la cursurile de la ASE şi era chemat pentru biss-uri pe scenă, dar era înregistrat cu biss-uri şi la anii de studenţie, fiindcă nu mai încăpeau absenţele la rubrica sa de multe ce erau. Şi firesc, pe urmă marele noroc al lui Nae Lăzărescu a fost că a ajuns pe scena Revistei, unde a întâlnit coloşii scenei româneşti.

"Nu sunt poveşti cele legate de dărnicia Mariei Tănase. Într-o seară a intrat într-un restaurant şi la o masă l-a văzut pe Ştefan Bănică, regretatul uriaş actor, stând la masă cu Dana Comnea, aspectuoasa artistă cu care juca în filme. S-a apropiat de cei doi şi le-a spus Maria: «Frumoşi sunteţi! Cine sunteţi? Aha, actori tineri!». Şi Maria şi-a desfăcut încuietoarea de la geantă şi le-a dat un pumn de bani.

Peste o oră, cineva a văzut-o discutând aprins cu directorul executiv de la Capşa, care îi reproşa: «Iar n-ai bani, Mărie, şi iar îmi ceri să te împrumut?». Îşi golise poşeta de banii dăruiţi frumoşilor tineri actori pe care nici nu-i cunoscuse până atunci."
Povesteşte Nae Lăzărescu de actorii vechi de revistă de la Savoy. Unul era Dan Demetrescu, cel căruia îi derapa vocea, încât deodată cânta fără voia lui ca o soprană şi lumea râdea de se prăpădea.

A făcut puşcărie politică, fiindcă se întâlnea în Cişmigiu cu Păstorel Teodoreanu şi cu alţi intelectuali de marcă. Făceau şi guverne noi în locul celor comuniste. Păstorel ar fi devenit ministrul Agriculturii, Marieta Sadova, ministru la Externe, Dan Demetrescu actorul de revistă, ministrul Culturii. "Ia treceţi-l ca ministru al Sănătăţii pe doctorul Georgescu din Cluj, că m-a operat de hemoroizi", a zis Dan Demetrescu. Cineva i-a turnat la Securitate şi a intrat la puşcărie şi chirurgul de hemoroizi, care fusese propus fără să ştie. A investigat Nae Lăzărescu şi viaţa, şi moartea marelui Tănase.

"Nu l-au omorât ruşii cum s-a zis. Dăduse faliment Tănase în urma unor spectacole grandioase la circ, şi colegii l-au angajat la Revistă la Savoy. Dar madam ministru comunist Liuba Chişinevschi a pus condiţia să nu spună cuplete, ci doar să cânte un cântec. Interpreta o melodie cu o pendulă în spate. Lumea ovaţiona şi îl cerea să spună şi celebrele cuplete politice. Tănase a apărut pe scenă şi a arătat cu degetul spre pendulă: «Ceasul tic, eu tac!». Nişte tinerei fanatici comunişti care lipiseră afişe împotriva ţărăniştilor l-au bătut în drum spre cabina sa cu săculeţi de nisip, şi Tănase a murit de insuficienţa rinichilor."

×
Subiecte în articol: pagina de suflete