x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Marius Nasta si lupta cu TBC-ul

Marius Nasta si lupta cu TBC-ul

16 Mar 2006   •   00:00

Toata viata si-a dedicat-o luptei impotriva flagelului numit tuberculoza. Toate realizarile in domeniul luptei antituberculoase din Romania sunt legate de numele lui Marius Nasta. Una dintre motivatiile devotamentului fata de problemele tuberculozei se regaseste in primele cuvinte ale tezei sale pentru obtinerea titlului de docent: "Poate nici una din bolile care au format obiectul medicinei nu a pus la mai grea incercare mintea omeneasca decat tuberculoza".

Campanii antiepidemiologice

Primii pacienti ai lui Marius Nasta au fost victime de razboi. Intre 1913 si 1919, la numarul imens de raniti se adaugau si victime ale epidemiilor de holera, tifos recurent, febra tifoida si gripa spaniola. Hotarat sa lupte cu epidemiile, in 1915 Marius Nasta a devenit preparator la Laboratorul de Medicina Experimentala al Institutului "Cantacuzino" si a pornit alaturi de Ioan Cantacuzino un lung sir de campanii antiepidemice. Marius Nasta s-a devotat microbiologiei, devenind, in 1921, seful laboratorului de la Institut. Toate cercetarile lui au un obiectiv principal: tuberculoza. Se intampla intr-o perioada in care mortalitatea prin aceasta boala era foarte ridicata in Romania. Nu doar problemele de cercetare l-au interesat pe Marius Nasta, cat mai ales modalitatile de combatere a acestei boli. Vaccinul antituberculos, preparat si pus la punct de francezii Calmette si Gu...rin, a fost adus si in Romania, la scurt timp dupa utilizarea sa in Franta. In 1926, Marius Nasta a organizat o campanie de vaccinare BCG la copiii din Bucuresti. In anii urmatori, campania s-a extins pe plan national. Dupa al doilea razboi mondial, datorita strategiilor eficiente de lupta puse la punct de Marius Nasta, a avut loc o scadere radicala a epidemiei tuberculoase. Mortalitatea prin tuberculoza a scazut atunci de la 180 la 35 de cazuri la 100.000 de locuitori, iar incidenta bolii de la 800 la 330 de cazuri la 100.000 de locuitori.

La catedra

In paralel cu activitatea de cercetare si de organizare de campanii epidemiologice, Marius Nasta s-a preocupat si de alte activitati. In 1931 a luat initiativa constituirii Societatii pentru studiul tuberculozei. In calitate de secretar general al acestei societati a organizat primele congrese nationale de tuberculoza. "In 1949 a fondat Institutul de Ftiziologie, pe care l-a condus un deceniu. Si aici, ca si la Institutul «Cantacuzino», a continuat cercetarea si combaterea tuberculozei", ne spune prof. dr. Paul Stoicescu, directorul actual al Institutului "Marius Nasta". In paralel cu celelalte activitati, Marius Nasta s-a preocupat indeaproape si de bolnavi, timp de mai bine de 40 de ani. Mai intai, a fost medic consultant intr-un dispensar de tuberculoza al asigurarilor medicale, unde se ingrijea de muncitori. Apoi a fost medic primar pneumoftiziolog, sef de sectie la Spitalul "Pantelimon", si mai tarziu sef de clinica la Spitalul Filaret. Marius Nasta s-a preocupat si de promovarea unui invatamant stiintific in domeniul ftiziologiei. In 1945 a ocupat prima catedra de ftiziologie a Institutului Medico-Farmaceutic din Bucuresti. A format peste 20 de generatii de studenti si de cursanti postuniversitari. Ca o recunoastere a meritelor sale, Marius Nasta a fost numit membru al Academiei Romane, in 1952. A lasat in urma peste 300 de lucrari.

REABILITARE. In 1959, Marius Nasta a fost acuzat de atitudini critice fata de regimul totalitar. Ca urmare, a pierdut toate functiile pe care le detinea. Reabilitarea academicianului a venit abia dupa 1989. La 4 decembrie 1990, in ziua implinirii a 100 de ani de la nasterea lui Marius Nasta, Academia Romana, Academia de Stiinte Medicale si Institutul de Ftiziologie au organizat o sesiune stiintifica dedicata profesorului. Cu aceasta ocazie, denumirea Institutului de Ftiziologie a fost schimbata in Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta".

×
Subiecte în articol: marius nasta istoria medicinei