x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Masajul in talpa alunga astenia

Masajul in talpa alunga astenia

17 Ian 2005   •   00:00

TERAPII ALTERNATIVE
Viata seamana cu un scranciob, cand te ridica, ai senzatia ca inaltimea s-a lipit definitiv de tine, ca apoi sa urmeze cu grabire coborarea pana la capatul de jos al balansoarului si tot asa ti s-a harazit rolul de liftier prins in navetele sus-jos.
FLORIN CONDURATEANU

Pentru o femeie trecuta de 50 de ani, balansoarul vietii parea ca a inghetat in punctul cel mai coborat, starea de tensiune nervoasa o cotropise si tot timpul simtea o prevestire neagra, avea senzatia ca i se va intampla ceva rau. Devenise clienta angoaselor, ii era frica sa traverseze strada, se temea sa mearga la piata, sa calatoreasca cu troleibuzul sau metroul, noaptea se plimba de colo-colo prin casa avand senzatia ca se sufoca. Cineva a trimis-o la cabinetul de reflexoterapie si masaj terapeutic. "Mi-au facut masaje puternice in talpa, dupa o zi am simtit ca totul s-a rascolit in mine, dar acum, dupa vreo sapte sedinte, parca m-am nascut a doua oara, am iarasi pofta de viata, nu ma mai chinuie spaima sa ies in oras, dorm perfect, ma simt foarte bine, parca si celelalte suferinte au disparut, nu ma mai jeneaza stomacul, s-a micsorat si tensiunea, nu ma mai doare capul si nu mai ametesc!"

Reflexoterapia are o vechime de 4.000 de ani, se practica in China si Egipt. Daca aceasta disciplina a medicinei neconventionale ar fi fost o cacealma, n-ar fi rezistat in fata probei timpului. Astazi, reflexoterapia este la mare moda, vedetele Hollywood-ului scot din portofel mii de dolari pentru a fi masate de specialisti, care le ajuta astfel sa-si pastreze forma. Numerosi suferinzi care au apelat la reflexoterapie au simtit ca li se imputineaza necazurile de sanatate, iar cele mai importante succese s-au obtinut in starile depresive, in astenii, in angoase. Mai ales talpa piciorului, dar si laba piciorului, precum si gamba reprezinta o harta unde fiecare organ isi are reprezentarea. Masajul terapeutic aplicat pe aceste zone are un substrat stiintific, este un mestesug care se invata, nu este o lautarie. De exemplu, reflexoterapia se incepe prin masarea punctului corespunzator rinichiului, filozofia ce sta la baza acestei terapii alternative bazandu-se intre altele pe zicerea: "Rinichiul este fantana vietii!". De altfel, si medicina clasica are un respect aparte pentru rinichi, considerandu-l cel mai generos organ fiindca este dispus sa cedeze din energia lui altor "subansamble" ale organismului aflate in deficienta energetica. In functie de afectiunea aparuta, reflexoterapia sau masajul reflexogen actioneaza si asupra celorlalte puncte din talpa ce reprezinta organele corpului, prin masajul terapeutic al acestor mici portiuni ale piciorului se trimit mesaje la creier, mesaje ce se dirijeaza apoi de catre creier spre organele aflate in impas. Reflexoterapia si masajul terapeutic au adus certe imbunatatiri organismului nu numai in afectiunile sistemului nervos, ci si in suferintele aparatului digestiv, endocrin, renal, in hipertensiune, disfunctii sexuale, in tulburarile de menopauza etc.

STIATI CA
Cu ajutorul reflexoterapiei sunt reglate dezechilibrele endocrine (caderile de calciu, deficientele de crestere la copii), sunt inlaturate tensiunea nervoasa, insomniile si stresul, oboseala cronica, durerile articulare, sunt tratate ulcerul, constipatiile, hemoroizii, dischineziile biliare, afectiunile coloanei vertebrale etc. Indepartarea toxinelor din organism duce la prevenirea imbolnavirii diferitelor organe, ceea ce se poate realiza prin combinarea unui regim de viata sanatos cu reflexoterapie. Aceasta metoda terapeutica ii poate ajuta si pe cei care vor sa renunte la fumat sau sa slabeasca.

STIRI
RELAXAREA. este la fel de eficienta ca si medicamentele luate contra durerilor de cap. Doctorul John Astin din Marea Britanie sustine ca durerile de cap frecvente sunt diminuate cu aproximativ 43% prin metode de relaxare, chiar mai mult decat medicamentele prescrise in aceste cazuri. Avantajul folosirii metodelor de relaxare pentru combaterea durerilor de cap este ca, fata de medicamente, acestea nu provoaca efecte adverse.

ASTM. Tratamentul homeopatic este o solutie eficienta pentru diminuarea crizelor de astm cronic, conform unui studiu recent, realizat pe un grup de 93 de copii cu varste cuprinse intre 5 si 15 ani, care sufereau de forme usoare si moderate de astm. Dupa sase sedinte de tratament homeopatic desfasurate pe parcursul unui an, starea sanatatii copiilor a fost evaluata prin examene medicale specifice. Rezultatele au aratat ca homeopatia a imbunatatit calitatea vietii pacientilor, care au recurs mai putin la spray-urile specifice si au absentat mai putin de la scoala.

AROMOTERAPIA. are numeroase virtuti, dar si cateva contraindicatii care trebuie respectate. Astfel, uleiurile esentiale nu vor fi folosite de catre femeile gravide, deoarece este posibil ca aceste substante sa treaca de placenta, putand afecta fatul. Mai trebuie stiut ca aceste uleiuri sunt iritante pentru ochi si mucoase. Indiferent de indicatie, niciodata nu vor folosi aceste uleiuri in stare pura, deoarece ele sunt toxice. Inainte de folosire, ele vor fi diluate.
×