x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Medicamente generice pe cale de dispariţie

Medicamente generice pe cale de dispariţie

de Magda Colgiu    |    24 Feb 2011   •   17:15

Peste 2.000 de medicamente generice ar putea să dispară din farmacii, o dată cu intrarea în vigoare a proiectului Casei Na­ţionale de Asigurări de Sănă­tate (CNAS) de decontare a medicamentelor.

Potrivit acestui proiect, CNAS pregăteşte prelungirea termenelor de plată de la 210 zile la peste 300. "Dacă proiectul CNAS va fi implementat, atunci producătorii ar putea primi banii cuveniţi pentru medicamentele livrate după mai mult de un an", spune preşedintele APMGR, Dragoş Damian.

Consecinţele acestui proiect sunt multiple. Pacienţii vor fi lipsiţi de peste 2.000 de generice, care se adaugă celor aproximativ 1.500 dispărute de pe piaţă tot din cauza măsurilor CNAS.

Multe farmacii sunt ameninţate cu insolvenţa, deoa­rece facturile sunt decontate după aproape un an de activitate.
"Sumele nedecontate în acest moment cumulează peste 1,5 mi­liarde lei, din care mai mult de jumătate reprezintă datorii către producătorii de medicamente generice. Nu au fost onorate facturile către farmacii din luna martie-aprilie a anului trecut în va­loare de peste un miliard de lei. Fapt care a condus deja la intrarea în insolvenţă a numeroase farmacii independente, precum şi, pentru prima dată în istoria recentă a României, a două companii mari de distribuţie. La acestea se adau­gă în prezent valoarea facturilor la care CNAS tergiversează înregistrarea şi a căror valoare se ridică la aproape 500 milioane lei", avertizează preşedintele APMGR.

×