x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Medicamentele beta-blocante pot îmbunătăți rata de supraviețuire a femeilor bolnave de cancer ovarian

Medicamentele beta-blocante pot îmbunătăți rata de supraviețuire a femeilor bolnave de cancer ovarian

03 Sep 2015   •   20:32
Medicamentele beta-blocante pot îmbunătăți rata de supraviețuire a femeilor bolnave de cancer ovarian
Sursa foto: vitanovski/Getty Images/iStockphoto
Femeile bolnave de cancer ovarian care utilizează anumite medicamente pentru tensiune arterială trăiesc mai mult decât cele care suferă de aceeași boală dar nu au nevoie de tratamentul respectiv, conform descoperirii unei echipe de medici americani.
 
Studiul desfășurat în Statele Unite, având 1400 de subiecți, a arătat că persoanele bolnave de cancer ovarian care luau pastile pentru scăderea tensiunii arteriale au supraviețuit mai mult decât cele care nu s-au confruntat cu problema hipertensiunii, implicit nu au fost supuse unui tratament cu medicamente beta-blocante, potrivit www.webmd.com.
 
Diferența a fost sesizată în special în cazul acelor persoane cărora le-a fost administrată forma mai veche a tratamentului, așa-numitele beta-blocante non-selective: acestea au trăit aproximativ opt ani din momentul în care au fost diagnosticare cu cancer. În schimb, femeile care nu au avut nevoie de medicamente beta-blocante au trăit în medie trei ani după diagnosticare.
 
Medicii care s-au ocupat de aceste cercetări au subliniat că este necesară precauția în interpretarea acestor rezultate. Studiul a implicat analizarea istoricului medical al pacientelor bolnave și astfel există posibilitatea ca  femeile respective să fi trăit mai mult nu doar datorită medicamentelor beta-blocante.
 
Specialiștii doresc să realizeze o cercetare clinică pentru a afla dacă există o legătură între beta-blocante și rata de supraviețuire în cazul cancerului ovarian și bineînțeles, care este aceasta. Ei și-au propus să identifice dacă există efecte și în cazul altor tipuri de cancer.
 
Dr. Christina Annunziata, cercetător la Institutul Național de Cancer din Statele Unite ale Americii, atrage atenția asupra faptului că nu trebuie să tragem concluzii pripite și că înainte ca cercetările să fie finalizate, persoanele bolnave de cancer ovarian nu ar trebui să urmeze un tratament cu beta-blocante în cazul în care nu au probleme cu hipertensiunea arterială.
 
O altă ipoteză pe care cercetătorii americani o lansează este aceea că medicamentele au funcționat în acest mod pentru că au blocat hormonul stresului, adrenalină. Cercetările de laborator au arătat că acest hormon potențează creșterea și răspândirea tumorilor.
 
Prin urmare, sfatul pe care medicii îl dau este să reducă stresul și să evite situațiile neplăcute. Metodele pe care ei le recomandă sunt yoga, meditația, exercițiile moderate și terapia de grup. Dr. Annunziata a subliniat că acestea sunt metode mai sigure și fără efecte secundare de a diminua sursele de stres. 

×
Subiecte în articol: cancer ovarian medicamente