x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Medicamentul copiilor: jocul

Medicamentul copiilor: jocul

de Andrada Floria    |    02 Aug 2005   •   00:00
Medicamentul copiilor: jocul
TERAPII ALTERNATIVE
Pentru tine, ca parinte, cele mai bune medicamente care vindeca stresul si oboseala sunt uneori chiar ganguritul si zambetul copilului tau. Cu cat micutul tau se va juca mai mult, cu atat va rade mai mult, va fi mai rosu in obrajori si mai sanatos. Afla ca artterapia cuprinde exact acele jocuri care ii fac pe copii mai deschisi si mai fericiti. Printre acestea se numara si cubul Angelo. El este un joc ce permite copiilor sa obtina, dintr-o serie de forme geometrice mobile, dispuse circular, obiecte pe care ei le pot percepe foarte usor: o casuta, o biserica, o masa, fotolii etc. Iar prin intermediul acestor obiecte, copilul, impreuna cu psihologul sau cu parintii, va crea povesti care sa reflecte propriile sentimente si emotii.

Micutul comunica mai usor

Cu ajutorul jocului Angelo se dezvolta nu numai creativitatea, ci si increderea in sine, usurinta copilului de a comunica, atat cu cei de varsta lui, cat si cu adultii. "Lumea jocului faciliteaza simbolistica", arata Mirela Zivari, psiholog in cadrul clinicii Aquamarine. Adica, prin formele pe care le realizeaza, copilul va reflecta lumea reala, temerile si simtirile lui. Pentru ca, dupa parerea psihologului, "un copil nu poate sa iti spuna foarte multe la o varsta mica". Daca il intrebi ce a simtit atunci cand parintii l-au lasat singur acasa, el va raspunde, probabil, ca nu a simtit nimic sau nu va raspunde deloc. Pe de alta parte, daca vei folosi un joc, cum este cubul Angelo, si vei forma impreuna cu el o casa, iar in casa ii vei spune ca este doar el, pentru ca parintii au plecat si l-au lasat singur, altele vor fi rezultatele. Daca ii vei arata golul care a ramas in forma pe care copilul a facut-o, el iti poate vorbi mai usor despre golul care a ramas in casa dupa ce au plecat parintii. Micutul va intra in joc si va continua povestea conform cu realitatea lui interioara.

Dezvoltarea emotionala

"Jocul Angelo are menirea de a le arata copiilor, intr-un mod in care ei sa poata intelege foarte bine, ca fiecare emotie a noastra, la fel ca fiecare forma a jocului, are un trecut. Ea provine din ceva si se transforma in altceva", precizeaza psihologul Mirela Zivari. Mobilitatea formelor geometrice ii prezinta lumea ca un motor, mereu in schimbare, iar aceasta perspectiva il ajuta pe copil sa nu ii mai fie frica de nou. In plus, faptul ca poate transforma un obiect intr-un altul creeaza in mintea copilului primele notiuni ale evolutiei.

Un alt merit al jocului este ca ii ofera copilului educatia de care are nevoie cel mai mult: educatia emotionala. "Copilului nu poti sa ii spui ca trebuie sa se poarte intr-un anumit fel pentru simplul fapt ca asa e bine, pentru ca tendinta lui va fi de a face exact invers. Educatia copilului din punctul de vedere al psihologilor se bazeaza foarte mult pe ceea ce trebuie sa simta un copil, pe emotiile pe care trebuie sa le aiba el. Iar acest lucru se poate realiza, oferindu-i o gama foarte larga si nuantata emotional, in care sa il poti prinde pe cel mic", recomanda psihologul. "Degeaba un copil stie sa rezolve probleme la matematica, daca nu stie sa faca fata unui insucces sau sa ceara o paine la magazin. Prin educatia realizata cu ajutorul jocului, prin simtire, prin dezvoltarea empatiei, a intuitiei, copilul asimileaza mai usor informatiile noi", incheie psihologul Mirela Zivari.

VARIANTE. Jocul Angelo este inventia unei romance matematician, Adriana Crisan, si consta dintr-un ansamblu de piramide imbinate circular, simplist, avand doua variante: mare si mica. Varianta mare este fabricata dintr-un burete imbracat in fas si este destinata copiilor intre 2 si 14 ani. Varianta mica este dintr-un carton plastifiat si ii poate prinde in joc si pe cei cu varsta peste 18 ani. Desi nu s-a facut un studiu stiintific privind eficienta jocului, psihologul Mirela Zivari (foto) a constatat ca din felul in care copilul se joaca se poate observa tendinta sa de interiorizare sau exteriorizare. "In momentul in care toate piesele sunt adunate in interior si se creeaza o forma stransa, atunci putem deduce ca acel copil are o lume proprie, care este destul de inchisa. Daca, dimpotriva, el deschide jocul si lasa mult spatiu, atunci inseamna ca avem de-a face cu un copil mai extrovert", precizeaza psihologul Mirela Zivari.

ABILITATI. Asa cum adultii se joaca serios pentru a castiga bani, copiii se joaca pentru a asimila informatii noi, pentru a-si dezvolta abilitatile de comunicare, intuitia si pentru a-si satisface curiozitatea. Varianta mare a jocului Angelo, prin mobilitatea sa, "se muleaza foarte bine pe tendinta copiilor de a descoperi, de a vedea ce este dincolo de formele exacte", dupa cum precizeaza psihologul Mirela Zivari.
×
Subiecte în articol: jocului psihologul mirela zivari