x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ministerul Sănătăţii: Ordinul care reglementează timpul de lucru şi gărzile va fi transmis într-o nouă formă sindicatelor

Ministerul Sănătăţii: Ordinul care reglementează timpul de lucru şi gărzile va fi transmis într-o nouă formă sindicatelor

28 Iul 2016   •   22:40
Ministerul Sănătăţii: Ordinul care reglementează timpul de lucru şi gărzile va fi transmis într-o nouă formă sindicatelor

Ministerul Sănătăţii va transmite sindicatelor din sistemul sanitar o nouă formă a Ordinului de Ministru 870, care reglementează timpul de lucru şi gărzile, a anunţat joi seara ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, după întâlnirea cu ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor vârstnice, Dragoş Pîslaru, şi cu reprezentanţii sindicali pe tema plăţii gărzilor suplimentare.

"Înţelegem că nivelul remunerării din sistemul sanitar are de recuperat. Înţelegem nemulţumirea medicilor şi înţelegem, de asemenea, sau trebuie să înţelegem că am făcut câţiva paşi - un pas important a fost făcut cu această ordonanţă (n.r. OUG 20), care reglementează câteva drepturi în plus pentru medici. Dincolo de asta, ce o să facem noi la Ministerul Sănătăţii - există acest faimos Ordin de Ministru 870, care reglementează timpul de lucru şi gărzile, ne vom uita la acest ordin, am început deja, suntem în proces de revizuire a lui, am început, de fapt, de acum două săptămâni. Am avut o primă rundă de feedback de la sindicate, încorporăm acest feedback şi luni vom avea o nouă formă transmisă către sindicate. Probabil, până la sfârşitul săptămânii vom avea deja acest ordin pus în transparenţă, va putea fi consultat de toată lumea şi prevedem acolo câteva lucruri importante", a precizat Voiculescu.

El a adăugat că unul dintre aceste lucruri este legat de intervalul care există deja reglementat legal, de spor pentru gărzi.

"Este reglementat la 25 până la 75% pentru gărzile în timpul săptămânii, respectiv, de 50 până la 100% pentru gărzile din weekend. În momentul acesta, peste jumătate din personalul medical este în jumătatea de jos a acestor intervale. Urmărim să reglementăm acest lucru într-un mod adecvat, care să ţină cont de ocuparea medicilor în cadrul acelor gărzi", a mai precizat ministrul.

Voiculescu a mai spus că mesajul important pe care ar vrea să-l transmită este că se bazează pe responsabilitatea tuturor "actorilor" din acest sistem.

"Am făcut un prim pas pentru a elimina un abuz al statului, şi anume obligarea medicilor de a efectua aceste gărzi, sperăm ca acest lucru să nu se întoarcă împotriva noastră şi rugăm pe toată lumea să aibă în vedere că facem tot ce putem, am lucrat în ultimele zile şi săptămâni alături de Ministerul Muncii, avem suportul Guvernului pentru asta şi aş vrea să asigur pe toată lumea că facem tot ce se poate în limitările actuale pentru a îmbunătăţi lucrurile în sistemul sanitar", a mai spus Voiculescu.

Sursa:  AGERPRES

×