x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ministrul Attila face ordine în farmacii

Ministrul Attila face ordine în farmacii

de Gina Matei    |    18 Noi 2010   •   17:45
Ministrul Attila face ordine în farmacii
Sursa foto: Jurnalul foto/

138247-jf-1946.jpgPrevederile au fost făcute publice de către Cseke Atilla, ministrul Sănătăţii, cu ocazia prezentării proiectului de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Legii Farmaciei nr. 266/2008. Astfel, potrivit noii legi, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011, în Bucureşti va exista o farmacie la 3.000 locuitori, în municipiile reşedinţă de judeţ va exista o farmacie la 3.500 locuitori, iar în celelalte localităţi, 1 farmacie la 4.000 de lucuitori. Noua lege a farmaciei vine şi cu o altă prevedere importantă: serviciul de permanenţă în unităţile farmaceutice. Astfel, într-o localitate cu cel puţin 20.000 de locuitori trebuie să existe minimum o farmacie care să asigure asistenţă farmaceutică permanentă. Cseke Atilla a ţinut să motiveze această decizie spunând că “în judeţe ca Ilfov, Bistriţa-Năsăud, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomiţa nu există nici o farmacie cu program prelungit, în timp ce judeţe ca Braşov, Galaţi, Alba, Olt, Satu Mare, Suceava, Vrancea sau Caraş-Severin există doar o farmacie cu program permanent”.

 Totodată, conform modificărilor la lege, o farmacie va putea fi înfiinţată şi va funcţiona ca o societate comercială, în care farmacistul este asociat unic sau este în asociaţii de farmacişti care deţin cel puţin 51% din acţiuni. Motivul: “Numai când unitatea farmaceutică va redeveni a farmacistului, acesta se va preocupa mai mult de buna asigurare a serviciilor farmaceutice ale unităţii respectice”, a adăugat ministrul Sănătăţii. Această prevedere a legii urmăreşte ca farmaciile să nu devină societăţi comerciale care au ca principal scop profitul. Conştient de faptul că şi un farmacist are ca obiectiv obţinerea de profit, Cseke Atilla a precizat că farmacistul nu va administra farmacia în scop exclusiv economic, ci dintr-o perspectivă profesională.

 Până în prezent, farmacistul-şef conducea unitatea doar în baza unui certificat de membru al Colegiului Farmaciştilor din România. Conform noii legi va putea ocupa funcţia de farmacist-şef doar farmacistul care va putea să dovedească o experienţă de cel puţin doi ani în profesie. De asemenea, acesta va avea dreptul de a conduce o singură unitate farmaceutică.

 De asemenea, legea va interzice vânzarea pe internet a medicamentelor de către farmaciile comunitare. Această măsură are ca scop îmbunătăţirea actului farmaceutic. De asemenea, farmaciile şi drogheriile au obligaţia de a primi de la pacienţi medicamentele expirate pentru ca acestea să fie distruse în condiţiile legii.

Modelul etic

Farmacist Clara Popescu, vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România, spune că, prin modificările aduse la legea, se revine la modelul etic de farmacie, care răspunde criteriilor de calitate a actului farmaceutic. În prezent, patronii a peste 30% dintre farmaciile din ţara noastră nu sunt farmacişti. Ceea ce explică de ce în multe farmacii se eliberează medicamente fără reţetă, deşi nu sunt OTC-uri. Farmacist Clara Popescu precizează că majoritatea modificărilor aduse la Legea Farmaciei sunt cele susţinute de Colegiul Farmaciştilor.

×