x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Miracolul curelor cu argila

Miracolul curelor cu argila

de Georgeta Licsandru    |    31 Ian 2006   •   00:00
Miracolul curelor cu argila
TERAPII COMPLEmentare
Frigul si umezeala din sezonul rece accentueaza puseurile de durere in cazul reumaticilor. Pe langa medicatia specifica, acesti bolnavi pot fi ajutati de curele cu argila. Aceasta are proprietati antiinflamatorii, calmante, antiseptice si poate fi folosita atat in uz intern, cat si extern.

Cataplasme

"Pentru calmarea durerilor reumatice se fac cataplasme cu argila inmuiata in apa. La primele aplicari, pe articulatia dureroasa se pune un strat mai subtire, apoi dupa cateva zile un strat mai gros. Argila se lasa sa actioneze aproximativ doua ore, dupa care se spala cu apa calduta. Aceste cataplasme au un efect asemanator celor cu namol", arata dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina de familie, cu competente in api-fitoterapie si homeopatie.

Reumaticilor le sunt de ajutor baile cu argila si sare marina sau saruri de baie care au efect antiinflamator. In cazul reumatismului si tulburarilor circulatorii este bine ca temperatura baii sa aiba in jur de 40 de grade Celsius. Daca reumaticul sufera si de o afectiune cardiaca, apa din baie trebuie sa fie putin mai rece. Pe langa reumatism, asemenea bai dau rezultate bune si in cazurile de guta sau artrita. In afara de argila sau sare de baie, in apa se adauga si infuzii din plante cu proprietati antiinflamatoare: coada-calului, cretusca, scoarta de salcie, trei-frati-patati, muguri de plop. Plantele pot fi folosite sub forma de infuzie sau macerat - 200-300 de grame de planta la 5 litri de apa. Cateva picaturi de ulei volatil de rozmarin adaugate in baie stimuleaza circulatia sangvina. Baile dureaza 15-20 de minute si se pot repeta zilnic sau macar o data la doua zile.

Cei mai afectati de reumatism sunt varstnicii. La femei, aceasta boala se asociaza si cu osteoporoza. Acestora, dar nu numai lor, le sunt recomandate curele interne cu argila. In uz intern, argila are efect de remineralizare si revitalizare a structurilor organismului datorita continutului ridicat de minerale (calciu, magneziu, fier).

TOXINE. Cura clasica cu argila dureaza 21 de zile. Se pune o lingurita cu argila la o cana cu apa, se lasa de seara pana dimineata. "In primele sapte zile se bea numai apa, in urmatoarele 14 zile se amesteca si se bea cu totul. Dupa zece zile de pauza, cura poate fi reluata", ne sfatuieste dr. Cristina Pavel. Cura interna cu argila are efect de detoxifiere a organismului. Dupa ce patrunde in organism, argila absoarbe toxinele, care apoi sunt eliminate o data cu ea prin tubul digestiv. Atentie! Aceste cure nu sunt recomandate persoanelor predispuse la constipatie.
×
Subiecte în articol: argila