x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Moda bronzului, un drog! Razele ultraviolete stimulează secreţia de endorfine, ca în cazul consumatorilor de opioide

Moda bronzului, un drog! Razele ultraviolete stimulează secreţia de endorfine, ca în cazul consumatorilor de opioide

de Magda Marincovici    |    25 Iun 2014   •   20:54
Moda bronzului, un drog! Razele ultraviolete stimulează secreţia de endorfine, ca în cazul consumatorilor de opioide
Sursa foto: Thinkstock

Pentru cercetătorii americani, soarele ar fi un veritabil drog. Aceasta este, în opinia lor, explicaţia pentru care insistăm să prelungim statul la soare chiar atunci când suntem informaţi asupra riscurilor, în special în privinţa cancerului. Cercetătorii de la Şcoala de Medicină Harvard (SUA) au pornit studiul de la nevoia de a raspunde la întrebarea de ce totuşi ne expunem riscurilor ultravioletelor. Ei au ajuns la concluzia că nevoia de a sta la soare este similară celei pe care o simt persoanele dependente de unele droguri. Totuşi, studiul cercetătorilor de la Harvard, publicat în numărul din 19 iunie al revistei Cell, nu a fost acceptat în unanimitate în comunitatea specialiştilor.  

Cercetătorii americani, pe baza experienţelor pe rozătoare de laborator, au constatat că razele ultraviolete stimulează producţia de endorfine, numite şi hormoni ai plăcerii. Ei au observat activarea unui mecanism similar celui observat la consumatorii de opioide, cum este heroina, şi în cazul persoanelor care se expun în mod constient riscurilor razelor ultraviolete. După şase săptămâni de expunere la ultraviolete, cercetătorii au administrat rozatoarelor naloxon, o substanţă folosită pentru a bloca acţiunea opioidelor. În aceste condiţii, rozătoarele au început să aibă simptomele semnalate în mod obişnuit la consumatorii de droguri aflaţi în sevraj. Este surprinzator ca suntem genetic programaţi de a deveni dependenţi de ceva periculos, aşa cum sunt razele ultraviolete, care sunt probabil factorii cancerigeni cei mai cunoscuţi, explica doctorul Fisher, co-autor al studiului, în Telegraph. Nevoia de a ne expune la soare ar putea fi legată de implicarea razelor ultraviolete în sinteza vitaminei D în piele. Dar dr Fisher reaminteşte că mai sunt şi alte surse de vitamina D, mult mai sigure şi care nu sunt asociate cu atâtea riscuri majore.  

Pe de altă parte, prof. dr. Clara Stanford, psihofarmacolog la University College din Londra, critică acest studiu, spunând că «nu oferă nicio probă care să dovedească faptul că dependenţa de razele ultraviolete la rozatoare este valabilă în cazul omului. În acest sens, prof. dr. Stanford atrage atenţia că rozatoarele sunt animale care preferă întunericul şi recomandă prudenţa atunci când extrapolăm concluziile asupra oamenilor. Totuşi, indiferent pe ce parte se poziţionează, specialiştii sunt unanimi în privinţa efectelor negative ale razelor ultraviolete. Potrivit datelor oficiale, melanomul, o formă severă de cancer al pielii, înregistrează o frecvenţă din ce în ce mai mare, este foarte invaziv şi nu mai există îndoială că este provocat de excesul de raze ultraviolete. Fundaţia Română contra Cancerului de Piele semnalează că, «în ultimele decenii, stăm mai mult la soare, iar moda de a lasa din ce în ce mai mult din suprafaţa pielii descoperite explică triplarea numărului cazurilor noi de melanom».

×