x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Nasul

25 Apr 2005   •   00:00

LECTIA DE ANATOMIE
Organul cu rol in respiratie si olfactie (simtul olfactiv), nasul, este alcatuit din piramida nazala, fosele nazale si sinusuri paranazale.

  • de OANA ANTONESCU

  • Piramida nazala este portiunea externa a nasului si cuprinde doua orificii ovale numite narine, ce sunt despartite de un perete median. "In structura sa intra un schelet osos, unul cartilaginos (la nivelul aripilor nasului si varful nasului) si un tesut muscular superficial cu rol in mimica fetei si in modificarea calibrului foselor nazale", explica medicul primar Anca Iliescu, de la Institutul de Fonoaudiologie si chirurgie functionala O.R.L. "Prof. dr. Dorin Hociota".

    Fosele nazale sunt delimitate median de catre un schelet osteocartilaginos, numit sept nazal. Fosele corespund cu exteriorul prin narine, care au o lungime de 1,5 - 1,8 cm si sunt alcatuite dintr-un perete extern - aripa nasului - si un perete interior - planseul, de forma unui jgheab. Fiecare fosa nazala prezinta anterior, in dreptul aripii nazale, un vestibul nazal prevazut cu peri si glande care purifica si umecteaza aerul inspirat. Sub fosele nazale se formeaza niste spatii numite meaturi nazale in care se deschid sinusurile paranazale, cavitati accesorii ale foselor nazale. Acestea sunt sinusurile frontale, etmoidale, ale maxilarului si ale sfenoidului. Cavitatile nazale sunt captusite de o mucoasa bogat vascularizata. Mucoasa olfactiva acopera o zona redusa a nasului, in vreme ce mucoasa respiratorie tapeteaza in totalitate caile respiratorii superioare (nasul, sinusurile, urechea medie). Aerul inspirat vine in contact cu mucoasa nazala, este filtrat de impuritati, adus la o temperatura constanta si umidifiat.

    Rinita este o boala frecvent intalnita, in special primavara si toamna, fiind favorizata de infectiile virotice si bacteriene sau de starile de oboseala, subalimentatie, respirarea unui aer toxic. Boala incepe cu senzatie de infundare a nasului, usturime si uscaciune la nivelul nasului si gatului, stranuturi dese insotite de secretie nazala. Sinuzita acuta este o alta afectiune care se manifesta prin inflamatia mucoasei sinusului. Epistaxisul sau hemoragia nazala se datoreaza de cele mai multe ori traumatismelor, dar si bolilor cardiovasculare (hipertensiune arteriala), emfizemului pulmonar, bolilor de ficat si rinichi, tumori ale gatului, intoxicatii, boli infecto-contagioase, boli de sange (leucemie).

    STIATI CA
  • In comparatie cu majoritatea mamiferelor, omul are functia olfactiva mai putin dezvoltata. Din cele aproximativ 30.000 de substante olfactive existente, omul recunoaste doar 200.
  • Fosele nazale sunt in cele mai multe cazuri asimetrice.
  • Indiferent de temperatura aerului inspirat, la nivelul foselor nazale temperatura este relativ constanta: 31-34 grade Celsius.
  • Stranutul este un reflex de aparare in fata modificarilor parametrilor aerului respirat. Daca gradul de puritate este mai mic sau daca temperatura si umiditatea sunt modificate apare o excitatie corticala care se manifesta prin stranut.
  • ×
    Subiecte în articol: nazale nasului