x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Nasul artificial care “miroase” cancerul

Nasul artificial care “miroase” cancerul

de Steluta Indrei    |    26 Apr 2011   •   15:32

Depistarea cancerului in respiratia pacientilor. Acest lucru este posibil datorita unui aparat pus la punct de o echipa de cercetatori de la Institutul de tehnologie din Israel.

“Nasul artificial” analizeaza compozitia aerului expirat de pacient pentru a detecta acei markeri chimici specifici unor forme de cancer. Aparatul a fost deja testat pe 82 de voluntari, dintre care 22 sufereau de cancer la nivelul gatului sau capului, 24 de cancer pulmonar, iar 36 erau sanatosi. “Nasul artificial” a indicat subiectii bolnavi de cancer.

“Am demonstrat ca un simplu test de respiratie poate repera molecule specifice unor forme de cancer din zona gatului si a capului”, a declarat profesorul Hossam Haick, cercetator principal la institutul israelian.

Deocamdata aparatul este in faza de prototip, el urmand a fi testat in cadrul mai multor studii inainte de a intra in practica medicala curenta. Cercetatorii israelieni care l-au creat subliniaza nevoia urgenta de a dezvolta noi metode pentru a diagnostica tumorile de la nivelul gatului si capului, intrucat depistarea acestor forme de cancer ramane in prezent destul de complicata si in multe cazuri se intampla cand boala este avansata.

×