x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Nasul înfundat şi excesul de picături

Nasul înfundat şi excesul de picături

de Florin Condurateanu    |    25 Iul 2012   •   18:36
Nasul înfundat şi excesul de picături

Fara doar sI poate, statisticile au aratat ca jumatate din consultatiile in unitatile sanitare din ambulator au la baza suferinte din zona nasului, gatului si urechilor. E bine ca omul sa stie care sunt semnalele de alarma venite din sfera ORL pentru a se prezenta cat mai repede la medic. Principalul semn de ingrijorare este durerea. Campioana in brutalitatea durerii este durerea provocata de nevralgia de trigemen. Cancerul nu da dureri decat in etapele avansate ale bolii. Dar alarmanta este o raguseala care nu cedeaza dupa trei saptamani. Trebuie facute investigatii mai aprofundate sa nu cumva sa fie un cancer de laringe. Daca boala canceroasa a laringelui este descoperita devreme, se poate evita scoaterea totala a laringelui, se poate taia doar o parte din el, astfel incat bolnavul sa mai poata vorbi, sa se mai poata hrani normal. Un alt fel de durere este cefaleea. Sufera de aceasta durere in cutia craniana cam 25% dintre oameni. Migrena poate fi cu modificari oculare, cu cap confuz, dar sI cu ameteli din cauza unor fenomene vestibulare, la ureche. Migrena poate fi cu aura sau fara aura.
Aura precede instalarea migrenei prin unele semne si astfel suferindul poate inghiti din timp medicamente.

Iata si alte alarme, principala semnalizare fiind nasul infundat. Se infunda ba o nara, ba cealalta, in balans, fie se infunda ambele nari. Multi nu se consulta cu medicul si pun o lunga perioada picaturi in nas, astfel incat ca se poate ajunge din acest exces de picaturi la rinite vasomotoare, la rinosinuzite cronice.

In rinite sau rinosinuzite acute, in viroze este nevoie de dezinfectante nazale ca picaturi. Dar se pun picaturi doar 5-7 zile. Continuarea cu punerea de picaturi duce la neplaceri de care nu mai scapi, excesul de picaturi produce umflarea mucoasei din cornetele narilor, cu necazul nasului uscat sI cu prea multe secretii.

×