x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Noi invenții în agricultură: cereale fără gluten

0
Autor: Diana Scarlat 20 Mai 2019 - 11:50
Noi invenții în agricultură: cereale fără gluten
Vezi galeria foto

Boala celiacă a fost descoperită relativ recent, iar mulți dintre cei care au deja această afecțiune nici măcar nu știu de ce suferă. În aceeași situație sunt și mulți români cu intoleranță la gluten. În țara noastră s-a înființat o asociație care certifică produsele alimentare fără gluten și face campanii de informare, dar și o caravană pentru depistarea intoleranței și a bolii, în colaborare cu medici, specialiști în alimentație și lanțuri de magazine. Pe lângă produsele fără gluten deja existente pe piață, la București a fost prezentată, sâmbătă și duminică, o nouă cereală fără gluten creată de un român din Republica Moldova, nu prin modificare genetică, ci prin încrucișare.

Făina de soriz – noua cereală creată de cercetătorul Gheorghe Moraru – este folosită deja pentru prepararea unor alimente care le înlocuiesc pe cele cu făină de grâu, iar prețurile sunt mult mai mici decât pentru alte produse fără gluten. Cercetătorul moldovean a omologat cereala în anul 2015, dar nu i s-a acordat prea multă atenție, inițial. A fost descoperit, apoi, de Irina Balica, singurul producător de alimente care au la bază această nouă cereală, din Republica Moldova, iar în România, produsele sunt aduse pe piață printr-o colaborare cu Stela Dinică, inginer în industria alimentară. „Are multe benefcii nutriționale, foarte multă vitamină B și mulți nutrienți. A fost creată prin încrucișare între orez și sorg, cu un grad de hidratare foarte mare”, a explicat, pentru Jurnalul, Irina Balica, prezentă la sfârșitul săptămânii trecute la primul târg de produse alimentare fără gluten, Happy Gluten Free 2019, organizat la București, la WorldTrade Center, de Asociația Română de Intoleranță la Gluten (ARIG).

 

Campanie de informare pentru români

La acest eveniment au participat 30 de expozanți, alături de medici specialiști care au explicat efectele glutenului asupra organismului uman și problemele care pot apărea după instalarea intoleranței. „Asociația acționează pe mai multe planuri. Discutăm cu autoritățile, pentru a schimba legislația, pentru că pacienții cu boală celiacă sau copiii care merg la grădiniță și au această afecțiune nu pot mânca la fel ca ceilalți, dar nimeni nu le asigură alimentația necesară. De asemenea, este și o problemă de soocializare, pentru că cei afectați de boala celiacă nu pot să mănânce la un restaurant care nu are în meniu produse fără gluten. De asemenea, de anul acesta am început certificările gluten free ale produselor locale”, a explicat, pentru Jurnalul, Angela Stănescu, director de dezvoltare în cadrul ARIG.

 

Prețuri de zeci de ori mai mari

O altă problemă pe care o au cei afectați de intoleranța la gluten sau de boala celiacă este prețul foarte mare al produselor, uneori chiar de zeci de ori mai mare decât al celor obișnuite. Ciocolata fără gluten, de exemplu, este foarte bună, foarte sănătoasă, dar și foarte scumpă. „Este foarte puțină ciocolată curată pe piață, fără gluten, fără stabilizatori, fără aditivi. Din punctul de vedere al prețului, să ne gândim că îndulcitorul natural costă 60 de lei kilograul, față de zahăr, care costă doi lei kilogramul. Ciocolata făcută cu masă de cacao costă circa 200 de lei kilogramul, față de cea pe care o găsiți frecvent în toate magazinele, făcută cu înlocuitori, care costă circa 7 lei kilogramul”, a explicat, pentru Jurnalul, Corina Drăgulinescu, artizan de ciocolată naturală din București. Printre produsele fără gluten, care de obicei sunt și 100% naturale, se numără înghețata, brânzeturile și untul de caju sau biscuiții speciali, din făină de porumb.

 

Noi încercăm să încurajăm magazinele să introducă aceste produse, pentru că în România nu prea există această piață. Cei care au nevoie de alimente fără gluten nu au de unde să le cumpere, iar prețurile sunt foarte mari. Sunt câteva magazine și restaurante care au început să le introducă și au standuri speciale.

 

Angela Stănescu, director de dezvoltare în cadrul ARIG

 

Cel mai mare prânz gluten free din lume

 

 

200.000 de români se confruntă cu intoleranța la gluten și boala celiacă, afecțiune autoimună declanșată de intoleranța la gluten.

 

Chef Foa a gătit, ieri, în cadrul târgului fără gluten de la București, pentru un nou record Guiness: cea mai mare cantitate de paste fără gluten din lume. Recordul a fost omologat de reprezentanții Guinness prezenți la eveniment, iar toți cei prezenți au fost invitați să participe la marea degustare. În prima zi de târg, persoanele care suferă de intoleranță la gluten au putut afla informații de la medici specializați în această afecțiune. Prima caravană națională de depistare a intoleranței la gluten, „România fără Gluten”, va ajunge în 10 orașe din România și va oferi testări gratuite. Se vor pune bazele diagnosticării corecte și a informării pacienților cu privire la boala celiacă și la abordarea corectă a dietei fără gluten. Caravana va ajunge în lunile mai, iunie și iulie în București, Constanța, Iași, Brașov, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Oradea, Timișoara, Sibiu și Craiova. Diagnosticarea intoleranței la gluten este esențială: studiile arată că cei mai mulți dintre cei care suferă de boala celiacă sunt diagnosticați greșit și tratați pentru alte afecțiuni, lucru care le afectează calitatea și durata vieții, precum și capacitatea de a funcționa din punct de vedere social.

 

Caravana ”România fără Gluten” pune bazele unei rețele naționale de medici specializați în boala celiacă, prezintă populației caracteristicile persoanelor care au risc de a avea sau de a dezvolta boala celiacă și informează despre importanța dietei fără gluten în această afecţiune.

 

Sâmbătă și duminică, 18-19 mai 2019, a avut loc Happy Gluten Free, singurul târg anual de produse fără gluten din România, organizat de Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten (ARIG) și Kaufland România, la World Trade Center București.

 

Boala celiacă și intoleranța la gluten nu sunt similare, chiar dacă ambele au legătură cu prezența glutenului în alimente. Intoleranța la gluten se manifestă în general ca o alergie, în timp ce boala celiacă este o afecţiune mult mai gravă, care poate evolua până la distrugerea intestinului subțire. Lumea medicală nu are încă foarte multe date despre aceste afecțiuni și nici nu s-a răspuns încă la întrebările legate de declanșarea lor. Unii cercetători susțin că este de dată recentă și e provocată de excesul de gluten din unele alimente nesănătoase, alții spun că exista și în trecut, dar nu se putea diagnostica în mod corect.

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   soriz,   fara gluten

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Proprietățile terapeutice ale florilor de sânziene

Proprietățile terapeutice ale florilor de sânziene
Sânzienele se mai numesc și Drăgaică ori floarea Sfântului Ion. Plantele au tulpini în patru muchii cu înălțime între 30 - 100 cm. Florile sunt mici, albe  ori galben-aurii, așezate în ciorchini, cu...

Adevărul despre relațiile de care trebuie să fugi

Adevărul despre relațiile de care trebuie să fugi
Lidia Fecioru a vorbit la Antena 3, la emisiunea „Adevăruri ascunse”, despre cele cinci tipuri de prietenii nocive. Prietenul săritor - Vrea mereu să ajute. Relația de prietenie trebuie să meargă atât ...

10 alimente pentru păr și unghii frumoase și puternice

10 alimente pentru păr și unghii frumoase și puternice
Odată ce îți dai seama din ce sunt alcătuite părul și unghiile tale, alegerile alimentare potrivite devin clare. În cea mai mare parte, părul și unghiile sunt formate din cheratină. Ai auzit asta în toate...

Glicemie scăzută cu ajutorul plantelor

Glicemie scăzută cu ajutorul plantelor
De cele mai multe ori, un nivel ridicat al glicemiei din sânge poate duce la dezechilibre în organism, cum ar fi diabetul zaharat, obezitatea sau bolile cardiovasculare. În natură, însă, există soluţii...

Reconstruirea organelor

Reconstruirea organelor
Unele afecţiuni impun îndepărtarea organelor afectate de boală. Dar sunt organe care nu pot lipsi din ansamblul organismului, de exemplu vezica urinară, splina, laringele. Unele organe pot fi scoase şi organismul...

Explicațiile psihologului: ​​​​​​​Munca înnobilează pe om, dacă știe ... cum să o facă

Explicațiile psihologului: ​​​​​​​Munca înnobilează pe om, dacă știe ... cum să o facă
Într-o societate profund consumeristă, specialiștii consideră că nu e important ce lucrezi, ci cum lucrezi. La școală mulți învățăm ce ni se predă, alții, mai isteți, învață cum să practice ce ni se...

Dieta cu pepene: Slabesti 3 kilograme in trei zile!

Dieta cu pepene: Slabesti 3 kilograme in trei zile!
Au apărut pepenii în piețe! Efectul benefic pe care acest fruct il are asupra organismului este foarte bine cunoscut. Pepenele poate fi folosit, totodata, si pentru a scapa de kilogramele in...

10 motive să mănânci portocale - beneficii pentru sănătate

10 motive să mănânci portocale - beneficii pentru sănătate
Portocala beneficii pentru sănătate. Foarte iubite de atleti, portocalele sunt usor digerabile si ofera o “explozie” de energie. Nutritionistii chiar recomanda una-doua portocale pe zi pentru a te bucura de...

Carnea de curcan: 7 beneficii pentru sănătate

Carnea de curcan: 7 beneficii pentru sănătate
Carnea de curcan nu este printre alimentele traditionale romanesti, dar castiga tot mai mult teren nu numai pentru ca e gustoasa, satioasa si dietetica, dar si datorita contributiei importante la sanatatea...

Sâmburii de grapefruit combat candidoza și alte 5 boli

Sâmburii de grapefruit combat candidoza și alte 5 boli
Sâmburii de grapefruit aduc 6 mari beneficii pentru sănătate, despre care din păcate se știe prea puțin. Mai ales că și consumul de grapefruit ajută la pierderea în greutate, reducerea celulitei și...

Mușcătura de viperă – cum o recunoaștem, simptome, primul ajutor

Mușcătura de viperă – cum o recunoaștem, simptome, primul ajutor
Există câteva semne care ajută la recunoaşterea muşcăturii de viperă: plaga muşcată cu două puncte situate la 5 – 13 mm unul de celălalt, la scurt timp pielea din jur devine violacee, iar uneori pot apărea...

Cunoscut psiholog dezvăluie: De ce ne trăim viața în ... neliniște?

Cunoscut psiholog dezvăluie:  De ce ne trăim viața în ... neliniște?
Creierul emoțional este una din funcțiile omului nestudiate și neantrenate, iar omului i se întâmplă emoțiile din cauza influențelor din jur. Dacă vede pe cineva drag, e fericit, dacă cineva îl supără, e...

Ceai miraculos: Poți arde caloriile în timp ce dormi

Ceai miraculos: Poți arde caloriile în timp ce dormi
Această combinație de ingrediente arde caloriile singură, în timp ce tu stai sau dormi, scrie exquis.ro. Te ajută să scapi ușor de kilogramele în plus, accelerându-ți metabolismul. Ingrediente 2...

De ce este bine să consumi cât mai des caise. Beneficii asupra sănătății

De ce este bine să consumi cât mai des caise. Beneficii asupra sănătății
Continutul ridicat de beta-caroten si licopen face din caise un important aliment pentru sanatatea inimii. Ambele componente favorizeaza oxidarea colesterolului LDL, fapt care ajuta la prevenirea afectiunilor...

Cireşele au efecte miraculoase asupra creierului, prevenind demenţa sau boala Alzheimer

Cireşele au efecte miraculoase asupra creierului, prevenind demenţa sau boala Alzheimer
Cireşele sunt fructe gustoase și hrănitoare, cu un puternic efect detoxifiant și acțiune depurativă; de aceea, consumul acestora este recomandat în mod special persoanelor care suferă de reumatism, gută,...
Serviciul de email marketing furnizat de