x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Noi invenții în agricultură: cereale fără gluten

0
Autor: Diana Scarlat 20 Mai 2019 - 11:50
Noi invenții în agricultură: cereale fără gluten
Vezi galeria foto

Boala celiacă a fost descoperită relativ recent, iar mulți dintre cei care au deja această afecțiune nici măcar nu știu de ce suferă. În aceeași situație sunt și mulți români cu intoleranță la gluten. În țara noastră s-a înființat o asociație care certifică produsele alimentare fără gluten și face campanii de informare, dar și o caravană pentru depistarea intoleranței și a bolii, în colaborare cu medici, specialiști în alimentație și lanțuri de magazine. Pe lângă produsele fără gluten deja existente pe piață, la București a fost prezentată, sâmbătă și duminică, o nouă cereală fără gluten creată de un român din Republica Moldova, nu prin modificare genetică, ci prin încrucișare.

Făina de soriz – noua cereală creată de cercetătorul Gheorghe Moraru – este folosită deja pentru prepararea unor alimente care le înlocuiesc pe cele cu făină de grâu, iar prețurile sunt mult mai mici decât pentru alte produse fără gluten. Cercetătorul moldovean a omologat cereala în anul 2015, dar nu i s-a acordat prea multă atenție, inițial. A fost descoperit, apoi, de Irina Balica, singurul producător de alimente care au la bază această nouă cereală, din Republica Moldova, iar în România, produsele sunt aduse pe piață printr-o colaborare cu Stela Dinică, inginer în industria alimentară. „Are multe benefcii nutriționale, foarte multă vitamină B și mulți nutrienți. A fost creată prin încrucișare între orez și sorg, cu un grad de hidratare foarte mare”, a explicat, pentru Jurnalul, Irina Balica, prezentă la sfârșitul săptămânii trecute la primul târg de produse alimentare fără gluten, Happy Gluten Free 2019, organizat la București, la WorldTrade Center, de Asociația Română de Intoleranță la Gluten (ARIG).

 

Campanie de informare pentru români

La acest eveniment au participat 30 de expozanți, alături de medici specialiști care au explicat efectele glutenului asupra organismului uman și problemele care pot apărea după instalarea intoleranței. „Asociația acționează pe mai multe planuri. Discutăm cu autoritățile, pentru a schimba legislația, pentru că pacienții cu boală celiacă sau copiii care merg la grădiniță și au această afecțiune nu pot mânca la fel ca ceilalți, dar nimeni nu le asigură alimentația necesară. De asemenea, este și o problemă de soocializare, pentru că cei afectați de boala celiacă nu pot să mănânce la un restaurant care nu are în meniu produse fără gluten. De asemenea, de anul acesta am început certificările gluten free ale produselor locale”, a explicat, pentru Jurnalul, Angela Stănescu, director de dezvoltare în cadrul ARIG.

 

Prețuri de zeci de ori mai mari

O altă problemă pe care o au cei afectați de intoleranța la gluten sau de boala celiacă este prețul foarte mare al produselor, uneori chiar de zeci de ori mai mare decât al celor obișnuite. Ciocolata fără gluten, de exemplu, este foarte bună, foarte sănătoasă, dar și foarte scumpă. „Este foarte puțină ciocolată curată pe piață, fără gluten, fără stabilizatori, fără aditivi. Din punctul de vedere al prețului, să ne gândim că îndulcitorul natural costă 60 de lei kilograul, față de zahăr, care costă doi lei kilogramul. Ciocolata făcută cu masă de cacao costă circa 200 de lei kilogramul, față de cea pe care o găsiți frecvent în toate magazinele, făcută cu înlocuitori, care costă circa 7 lei kilogramul”, a explicat, pentru Jurnalul, Corina Drăgulinescu, artizan de ciocolată naturală din București. Printre produsele fără gluten, care de obicei sunt și 100% naturale, se numără înghețata, brânzeturile și untul de caju sau biscuiții speciali, din făină de porumb.

 

Noi încercăm să încurajăm magazinele să introducă aceste produse, pentru că în România nu prea există această piață. Cei care au nevoie de alimente fără gluten nu au de unde să le cumpere, iar prețurile sunt foarte mari. Sunt câteva magazine și restaurante care au început să le introducă și au standuri speciale.

 

Angela Stănescu, director de dezvoltare în cadrul ARIG

 

Cel mai mare prânz gluten free din lume

 

 

200.000 de români se confruntă cu intoleranța la gluten și boala celiacă, afecțiune autoimună declanșată de intoleranța la gluten.

 

Chef Foa a gătit, ieri, în cadrul târgului fără gluten de la București, pentru un nou record Guiness: cea mai mare cantitate de paste fără gluten din lume. Recordul a fost omologat de reprezentanții Guinness prezenți la eveniment, iar toți cei prezenți au fost invitați să participe la marea degustare. În prima zi de târg, persoanele care suferă de intoleranță la gluten au putut afla informații de la medici specializați în această afecțiune. Prima caravană națională de depistare a intoleranței la gluten, „România fără Gluten”, va ajunge în 10 orașe din România și va oferi testări gratuite. Se vor pune bazele diagnosticării corecte și a informării pacienților cu privire la boala celiacă și la abordarea corectă a dietei fără gluten. Caravana va ajunge în lunile mai, iunie și iulie în București, Constanța, Iași, Brașov, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Oradea, Timișoara, Sibiu și Craiova. Diagnosticarea intoleranței la gluten este esențială: studiile arată că cei mai mulți dintre cei care suferă de boala celiacă sunt diagnosticați greșit și tratați pentru alte afecțiuni, lucru care le afectează calitatea și durata vieții, precum și capacitatea de a funcționa din punct de vedere social.

 

Caravana ”România fără Gluten” pune bazele unei rețele naționale de medici specializați în boala celiacă, prezintă populației caracteristicile persoanelor care au risc de a avea sau de a dezvolta boala celiacă și informează despre importanța dietei fără gluten în această afecţiune.

 

Sâmbătă și duminică, 18-19 mai 2019, a avut loc Happy Gluten Free, singurul târg anual de produse fără gluten din România, organizat de Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten (ARIG) și Kaufland România, la World Trade Center București.

 

Boala celiacă și intoleranța la gluten nu sunt similare, chiar dacă ambele au legătură cu prezența glutenului în alimente. Intoleranța la gluten se manifestă în general ca o alergie, în timp ce boala celiacă este o afecţiune mult mai gravă, care poate evolua până la distrugerea intestinului subțire. Lumea medicală nu are încă foarte multe date despre aceste afecțiuni și nici nu s-a răspuns încă la întrebările legate de declanșarea lor. Unii cercetători susțin că este de dată recentă și e provocată de excesul de gluten din unele alimente nesănătoase, alții spun că exista și în trecut, dar nu se putea diagnostica în mod corect.

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   soriz,   fara gluten

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Aveți de făcut analize medicale? Iată ce trebuie să știți!

Aveți de făcut analize medicale? Iată ce trebuie să știți!
Acuratețea rezultatelor investigațiilor de laborator depinde în mare măsură de modul de recoltare a probelor biologice. Rezultatele acestor analize medicale pot fi afectate, sau pot varia în funcție de...

Facelift prin acupunctură. Alungă ridurile de pe fața ta! 

Facelift prin acupunctură. Alungă ridurile de pe fața ta! 
Dacă experiența și înțelepciunea vin odată cu anii, nu dorim ca acestea să ne marcheze… fața. Din fericire, unele lucruri uimitoare pot întârzia apariția ridurilor și îmbătrânirea pielii. 7 din 10 fem...

Primul copil s-ar putea naște în spațiu până în 2031

Primul copil s-ar putea naște în spațiu până în 2031
Prima naştere în spaţiu ar putea avea loc în următorii 12 ani, a declarat un specialist în cadrul primului congres pentru spaţiu şi ştiinţă al Asgardiei, desfăşurat în Darmstadt,...

Cele mai utilizate terapii complementare şi efectele lor

Cele mai utilizate terapii complementare şi efectele lor
Galerie Foto Recentele descoperiri și studii clinice au arătat că nu se pot separa afecțiunile fizice de cele emoționale. Motiv pentru care și doctorii au început să recomande tratamente alternative, în completarea celor...

Medicover România va avea un nou director general

Medicover România va avea un nou director general
Radu Gorduza Lupu a fost numit director general al Medicover România, poziţie pe care o va ocupa începând cu data de 18 noiembrie 2019, informează compania. Adrian Peake, cel care a ocupat funcţia de director...

Miastenia autoimună gravis – principalele simptome

Miastenia autoimună gravis – principalele simptome
Miastenia este o boală autoimună cronică și care duce la oboseală mare și la scăderea tonusului muscular. Dar ce este miastenia autoimună gravis? Care sunt simptomele? Ce este Miastenia autoimună...

Durerea sub axilă – care sunt principalele cauze și cum trebuie să o tratăm

Durerea sub axilă – care sunt principalele cauze și cum trebuie să o tratăm
Durerea sub axilă are multiple cauze. Pot fi legate de o infecție locală, de un chist sau de un ganglion mărit. În ultimul caz, este necesar să se facă și investigațiile necesare pentru a se vedea dacă e sau nu...

Cancerul de sân – riscurile cresc și cu 126%! Află când și de ce!

Cancerul de sân – riscurile cresc și cu 126%! Află când și de ce!
Cancerul de sân – riscurile cresc și cu 126%! Află când și de ce! Știam deja că tratamentele hormonale pentru simptomele menopauzei, cunoscute sub numele de THMs, cresc riscul de a avea cancer la sân....

Bufeurile la menopauză – 3 sfaturi ca să scapi de ele

Bufeurile la menopauză – 3 sfaturi ca să scapi de ele
Bufeurile la menopauză – 3 sfaturi ca să scapi de ele. La menopauză, 8 din 10 femei se confruntă cu bufeurile. Ca răspuns la aceste inconveniente, există tratamente hormonale (THS / THM). Dar nu numai! Iată...

Talpa este o hartă a organismului, în care sunt reprezentate organele

Talpa este o hartă a organismului, în care sunt reprezentate organele
Reflexoterapia se practică de peste 5.000 de ani în China şi Egipt. Reflexoterapia îşi propune deblocarea energiilor şi eliminarea toxinelor acumulate în organism de mult timp.   Reflexoterapia...

Analizarea mersului ajută la evaluarea calității somnului

Analizarea mersului ajută la evaluarea calității somnului
Monitorizarea modului în care oamenii merg poate contribui la evaluarea calităţii somnului lor, cu ajutorul algoritmilor specifici învăţării automate, conform concluziei unei echipe de cercetători din China, publ...

Aceasta este băutura care are un efect mai puternic decât paracetamolul. Nici n-ai să crezi ce simplu este!

Aceasta este băutura care are un efect mai puternic decât paracetamolul. Nici n-ai să crezi ce simplu este!
Această băutură este modalitatea perfectă de a vă relaxa la sfârșitul unei zile aglomerate. Insă, consumul unei cantități mari zilnic a fost asociat cu probleme de ficat și inimă și chiar cu unele tipuri de...

„A crăpat inima-n el”... Ce este, de fapt, un infarct miocardic?

„A crăpat inima-n el”... Ce este, de fapt, un infarct miocardic?
Trecerea unei ambulanţe anunță transportul un pacient, adesea în pericol de a-şi pierde viaţa. Numeroase cazuri ajung în clinici cu bolnavi care au suferit un infarct şi fiecare minut contează nu doar...

Arteriopatia cronică obliterantă – cauze, simptome și tratament

Arteriopatia cronică obliterantă – cauze, simptome și tratament
Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare este o boală a sistemului circulator, prin care datorită îngustării arterelor scade fluxul sanguin în membrele inferioare. Simptomul principal este durerea...

Cum îngrijim copiii afectați de răceală sau gripă?

Cum îngrijim copiii afectați de răceală sau gripă?
Departamentul pentru Situații de Urgență le reamintește părinților și bunicilor că cei mai expuși îmbolnăvirii în sezoul virozelor respiratorii sunt copiii. În acest sens au fost oferite câteva...
Serviciul de email marketing furnizat de