x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Dezbateri despre noi tehnici de abordare clinică în cancerul de prostată, la Institutului Clinic Fundeni

Dezbateri despre noi tehnici de abordare clinică în cancerul de prostată, la Institutului Clinic Fundeni

14 Apr 2016   •   12:15
Dezbateri despre noi tehnici de abordare clinică în cancerul de prostată, la Institutului Clinic Fundeni

Dintre tipurile de afecţiuni oncologice, cel mai des întâlnite în România, cancerul de prostată ocupă în continuare un loc fruntaş, din punct de vedere al frecvenţei apariţiei bolii.

Potrivit raportului Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului - GLOBOCAN,  cancerul de plămâni este cel mai frecvent tip de cancer înregistrat în ţara noastră, urmat de cel colorectal, de sân, de prostată şi de col uterin.

Care sunt cauzele care conduc la apariţia acestei boli grave? Care sunt simptomele, metodele de diagnosticare şi tratament inovative, dar şi care sunt mijloacele de prevenţie a cancerului de prostată? Toate aceste provocări permanente pentru medicina românească repun pe tapet interesul crescut al specialiştilor urologi care  organizează la Bucureşti, în perioada 14-15 aprilie 2016 în Clinica de Urologie şi Transplant Renal al Institutului Clinic Fundeni „Cursul de puncţie biopsie prostatică transrectală şi fusion biopsy”.

În România avem 36 de cazuri/100.000 de locuitori

Cancerul de prostată este cea mai frecventă neoplazie care afectează barbatul de vârsta a treia, apariţia acestei afecţiuni fiind cel mai des întâlnită la bărbaţii ce trec de pragul de 50 de ani. Ultimele statistici prezentate de GLOBOCAN arată că în România incidenţa cancerului de prostată în rândul populaţiei este de 36 de cazuri (grad redus de screening populaţional şi consecutiv de diagnostic pozitiv) la 100.000 locuitori, 200 de cazuri/100.000 de locuitori în SUA, în timp ce media europeană este de 106 cazuri la 100.000 locuitori.

Potrivit estimărilor, în cele 50 de unităţi sanitare cu profil de urologie din România , în acest moment se află în evidenţe aproximativ 10.000 de pacienţi cu cancer de prostată, iar anual se înregistrează peste 4.000 de cazuri noi.“Asociaţia Româna de Urologie are în desfăşurare un Registru de evidenţă a pacienţilor cu cancer de prostată cu un site (raportare.aru.ro) în care sunt raportate cazurile de cancer de prostată şi tratamentul lor (prostatectomie radicală, iradiere, hormonoterapie), iar un astfel de proiect este aproape unic în majoritatea ţărilor europene (există în Ţările Scandinave, SUA, Australia) a declarat Acad.I.Sinescu, directorul Centrului de Uronefrologie şi Transplant Renal al Institutului Clinic Fundeni şi rector al UMF „Carol Davila” Bucureşti.


Aproximativ 3.000 de decese se înregistrează anual


 În ceea ce priveşte rata deceselor anuale din România, cauzate de această afecţiune gravă, statisticile prezintă un număr de 16 decese/100.000 de locuitori, aproximativ 3.000 de decese în fiecare an. De asemenea, studiile au arătat că din totalul îmbolnăvirilor de cancer de prostată, 9% dintre cazuri sunt generate de factorii ereditari. „Dacă o rudă de gradul 1 are Pca(cancer de prostată) , riscul de apariţie a neoplaziei este de cel puţin două ori mai mare. Dacă exista două sau mai multe rude de gradul 1 cu această patologie riscul creşte de până la 5-7 ori, iar o mică subpopulaţie de bărbaţi cu PCa (circa 9%) au adevaratul PCa ereditar”, a declarat conf.dr. Gabriel Gluck coordonatorul cursului de puncţie biopsie prostatică transrectală şi fusion biopsy. Acesta a ţinut să precizeze că „ de asemenea şi factorii exogeni au un impact asupra riscului de progresiei de la cancerul de prostată latent la cancerul de prostată clinic. Factori precum alimetatia, comportamentul sexual, consumul de alcool, expunerea la raze ultraviolete, inflamaţia cronică şi expunerea profesională au fost recunoscuţi ca fiind importanţi din punct de vedere etiopatogenic. De aceea PCa poate fi un candidat ideal în ceea ce priveşte măsurile exogene de prevenţie a acestei patologii, precum dieta sau medicaţia”.


Biojet, un program revoluţionar în tratarea cancerului

 

Pe de altă parte, în ceea ce priveşte diagnosticul în cancerul de prostată, acesta se stabileşte prin examinare rectală, dozarea PSA-ului (o proteină din sânge), ecografia transrectală şi biopsierea /examinarea histopatologică a zonelor suspecte. Mai nou, evaluarea prostatei prin ecografie transrectală se asociază cu imagini obţinute prin rezonanţă magnetică nucleară (RMN) şi suprapunerea acestora prin intermediul unui soft special. Astfel, zonele suspecte din prostată se definesc mai bine, ele putând fi biopsiate cu o precizie crescută. Un astfel de program, purtând denumirea de BioJet  este adus şi prezentat în cadrul cursului de către prof.dr. Mihai Rădulescu din Saarbrucken (Germania).

Totodată, cursul are o parte teoretică referitoare la anatomia, ecografia transrectală normală şi patologică a  prostatei (temă ce va fi susţinută de către conf. dr Gabriel Gluck), noţiuni de rezonanţă magnetică nucleară multiparametrică (prof.dr. Ioana Lupescu), fuziunea dintre RMN-ul multiparametric şi ecografia transrectală (prof.dr. Mihai Rădulescu), puncţia biopsie a prostatei transrectal (dr. Sebastian Voinea) şi transperineal (dr. Catalin Dudu) şi noţiuni de anatomie patologică (dr.Vlad Herlea, dr. Monica Hortopan).Partea practică a cursului va fi coordonată de Prof.  Dr. Mihai Rădulescu şi Conf. Dr. Gabriel Gluck şi va consta în demonstraţii live ce vor fi transmise cursanţilor în sala de curs.”Un astfel de curs a mai avut loc la Timişoara în 2015, iar noutatea pe care o aduce în tratarea cancerului de prostată, constă în suprapunerea RMN-ului pe datele ecografiei transrectale,în scopul „tintirii” cât mai exacte a zonei lezionale biopsiate” a adăugat conf. Dr. Gabriel Gluck.

×