x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate O nouă boală asemănătoare cu SIDA, depistată în Asia

O nouă boală asemănătoare cu SIDA, depistată în Asia

de Magda Marincovici    |    28 Aug 2012   •   18:52
O nouă boală asemănătoare cu SIDA, depistată în Asia

O noua boala asemanatoare cu SIDA a fost depistata pe continentul asiatic. Ampoarea si gravitatea bolii sunt greu de stabilit. Dar simptomele o fac comparabila cu tuberculoza, nefiind insa contagioasa ca tbc-ul, sau cu SIDA, neavand insa aceleasi cai de transmitere.

Potrivit New England Journal of Medicine, primele cazuri au fost descoperite in 2004. Un studiu efectuat in Taiwan si Thailanda demonstreaza ca misterioasa boala afecteaza sistemul imunitar al omului, punandu-l in situatia de a nu mai reusi sa tina piept unor tipuri de infectii. Boala a fost depistata mai ales la persoane adulte de origine asiatica, nepurtatori ai virusului SIDA. Deocamdata, specialistii estimeaza ca este implicat un factor genetic sau de mediu. Aceasta estimare este sustinuta de faptul ca majoritatea persoanelor afectate de noua boala sunt din Asia.

Marie-Lise Gougeon, seful unitatii "imunitate antivirala, bioterapie si vaccinuri din cadrul Institutului Pasteur din Paris, ofera informatii concludente despre aceasta boala pentru publicatia LePoint online. Marie-Lise Gougeon spune ca mecanismul noii boli este cunoscut la ora actuala. Sistemul imunitar al persoanelor afectate produce autoanticorpi directionati impotriva interferonului-gamma, molecula indispensabila pentru a tine sub control infectiile micobacteriene cum ar fi tuberculoza. Una dintre explicatiile plauzibile este ca, imbatranind, sistemului de aparare al organismului ii este din ce in ce mai dificil sa se autocontroleze, sfarsind prin a deveni propriului lui dusman, propriul lui atacator. Spre deosebire de SIDA, pacientii nu sufera de un deficit imunitar si nici nu este implicat un virus in aparitia bolii. Asadar, organismul produce anticorpi care se indreapta impotriva lui, printr-un mecanism similar celui implicat in boli ca lupus, poliartrita reumatoida, diabetul de tip 1, sclerodermie.

Specialistul de la Institutul Pasteur din Paris este de parere ca aparitia bolii ar putea fi explicata prin particularitati genetice specifice asiaticilor, care au tendinta de a dezvolta acest tip de autoanticorpi. La aceste particularitati se adauga factori de mediu care ar explica de ce locuitorii din aceasta parte de lume fac mai frecvent boli autoimune.

In privinta unui posibil agent infectios care se transmite, specialistul francez spune ca nu este cazul de a fi nelinistiti. Potrivit specialistului, este posibila stabilirea, la nivel global, a frecventei persoanelor care au aceasta boala cu ajutorul testului Elisa care permite precizarea diagnosticului si daca boala este pe cale de a se extinde sau de a se limita la o zona geografica si la o anumita populatie. Cat priveste recomandarile generale, trebuie subliniat ca boala nu este contagioasa, persoanele care calatoresc in regiunea Asiei de Est nefiind intr-un pericol deosebit.

×