x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate O nouă terapie în cancerul pulmonar. Medicamentul, administrat oral, e mai eficient ca tratamentele clasice

O nouă terapie în cancerul pulmonar. Medicamentul, administrat oral, e mai eficient ca tratamentele clasice

de Magda Marincovici    |    02 Feb 2015   •   19:52
O nouă terapie în cancerul pulmonar. Medicamentul, administrat oral, e mai eficient ca tratamentele clasice

O anomalie genetică, responsabilă de aproximativ 1% dintre cancerele bronşice, a fost descoperită recent de o echipă de specialişti din Toulouse. Acesta este punctul de plecare către un nou tratament ce va fi în curând disponibil. ROS1 – acesta este numele genei asociate cu această anomalie genetică recent descoperită în unele cancere pulmonare.

Un studiu european, coordonat de prof. Julien Mazieres, pneumo-oncolog la Spitalul Larrey (Institut Universitar al Cancerului din Toulouse Rangueil-Larrey) şi Institutul Universitar al Cancerului Toulouse-Oncopole, a permis testarea efectului unei molecule terapeutice, crizotinib, administrată pe cale orală pacienţilor purtători ai acestei anomalii genetice. Autorii acestei descoperiri au subliniat că, până acum, rezultatele sunt foarte promiţătoare, deoarece 80% dintre pacienţi răspund la acest tip de tratament cu foarte puţine efecte secundare şi aceasta în timp ce rata de eficienţă a chimioterapiei clasice este de aproximativ 30%. Noua moleculă este extrem de importantă în condiţiile în care, la ora actuală, această grupă de pacienţi nu beneficiază de un tratament cu adevărat eficient. Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai severe şi mai frecvente, care, din păcate, este adesea diagnosticat în stadii metastazice. Or “descoperirea unor anomalii moleculare ale ADN-ului celulelor maligne permite tratarea pacienţilor cu terapii ţintite mult mai eficiente comparativ cu chimioterapia clasică. Este şi cazul, de exemplu, al genei HER2 modificate, observată la aproximativ 25% dintre femeile suferinde de cancer al sânului. Aşadar, anomaliile genetice pot conduce la tratamente mai eficiente. Potrivit estimărilor OMS şi ale Centrului pentru Cercetarea Cancerului (CIRC), la nivel global, numărul cazurilor noi de cancer va trece de 22 de milioane anual, în următoarele două decenii. La ora actuală, printre cele mai frecvente forme se află cancerul pulmonar (1,8 milioane de cazuri), de sân (1,7 milioane de cazuri), de rect şi colon (1,4 milioane), hepatic (0,8 milioane) şi de stomac. În România, incidenţa cancerului pulmonar atât la bărbaţi cât şi la femei este peste media mondială, principala cauză fiind tabagismul. De altfel, specialiştii subliniază că lupta cu acest tip de cancer nu poate fi câştigată doar cu terapii noi, ci în asociere cu renunţarea la ţigară.

×