x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Obezitatea aduce cancerul

Obezitatea aduce cancerul

13 Aug 2012   •   19:42
Obezitatea aduce cancerul

Persoanele obeze, care au trecut printr-un cancer de san, prezinta un riscul de pana la 40% de a face un al doilea cancer, demonstreaza un studiu franco-britanic, publicat in revista Breast Cancer Research and Treatment. Se stie cu certitudine ca depasirea cu mult a greutatii normale este un important factor de risc pentru numeroase patologii: diabet, boli cardiovasculare si respiratorii sau cancer.

Cercetatorii francezi si britanici sustin ca supraponderalitatea si obezitatea, prezente la persoane cu un diagnostic de cancer de san, cresc riscul de a dezvolta un al doilea cancer, care nu este recidiva primului. Cel de-al doilea cancer poate fi localizat fie la celalalt san sau la cel "bolnav', in endometru (mucoasa uterina) ori colon. La acest studiu au participat aproximativ 150 de cercetatori, inclusiv de la Imperial College din Londra si a fost coordonat de Institutul National de Cancer din Franta. Cercetatorii francezi si britanici au demarat acest studiu pe fondul unei explozii a numarului persoanelor supraponderale si obeze, dar si a frecventei ingrijoratoare a cancerului. Concluziile sunt categorice: riscul unui cancer secundar la san creste cu 37%-40%, cu 96% la endometru si cu 89% pentru cel colo-rectal.

Dintre aceste forme de cancer cel mai frecvent este cel localizat la san. In Franta, din cele aproximativ 53.000 de noi cazuri de cancer de san depistate in 2011, probabilitatea unui al doilea cancer primar a crescut cu 15%-25%, tocmai din cauza supraponderalitatii si obezitatii, incluse pe lista factorilor de risc. Autorii studiului reamintesc ca factorii de risc identificati sunt varsta la care este depistata boala, predispozitia genetica (in special genele BRCA1/2, radioterapia si, mai nou, kilogramele peste greutatea normala. Acest studiu derulat aproximativ doi ani, precizeaza Paule Latino-Martel, coordonatoarea cercetatorilor la Uren, va fi finalizat pe un lot de aproximativ 3.000 de cazuri, colectate din mai multe tari din Europa si America de Nord. Mesajul este clar: eliminarea kilogramele acumulate peste greutatea normala printr-o alimentatie echilibrata si activitate fizica periodica.

×