x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate OMS: “Ebola e mult subestimată”. Cum păcăleşte virusul sistemul imunitar

OMS: “Ebola e mult subestimată”. Cum păcăleşte virusul sistemul imunitar

de Istvan Deak    |    15 Aug 2014   •   19:28
OMS: “Ebola e mult subestimată”. Cum păcăleşte virusul sistemul imunitar

Epidemia de Ebola este mult subestimată, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care cere “măsuri extraordinare” în ţările afectate pentru a preîntâmpina răspândirea virusului. Potrivit organizaţiei, numărul celor răpuşi de Ebola a ajuns la 1.069, iar al celor infectaţi - la aproape 2.000.

De teama răspândirii epidemiei, Comitetul Olimpic Internaţional le-a interzis atleţilor din ţările afectate să participe la Jocurile Olimpice de Vară ale Tineretului, organizate în China.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia totodată asupra promovării unor false remedii pentru a combate Ebola. Doi nigerieni au murit deja după ce au băut apă cu sare, remediu despre care mulţi oameni din ţările afectate cred că ajută la prevenirea infectării cu Ebola.

Proteina VP24 şi blocarea interferonului
O echipă de cercetători de la Universitatea din Washington a descoperit că virusul Ebola are o moleculă - proteina VP24 - care împiedică sistemul imunitar al organismului să dea alarma când se produce infectarea cu acest virus, potrivit unui articol publicat joi de cotidianul spaniol ABC.

”Am ştiut multă vreme că infectarea cu Ebola obstrucţionează un important compus imunologic numit interferon”, a explicat Gaya Amarasinghe, coordonator al studiului. “Acum ştim cum se reuşeşte acest lucru”, a precizat acesta.
Rezultatele au fost publicate miercuri în revista Cell Host & Microbe şi arată că proteina VP24 a virusului Ebola este specializată în blocarea activării interferonului.

Celulele umane au în interior un nucleu în care se află genomul (ansamblul genelor). Sfera este separată de exterior printr-o membrană şi prin sisteme de transport care funcţionează ca nişte porţi. Ca într-un castel medieval, porţile “decid'” cine intră şi cine nu. Acest lucru este esenţial pentru că genele din interior funcţionează ca nişte instrucţiuni care, când sunt citite, modulează funcţionarea celulei şi decid dacă aceasta trăieşte sau moare ori dacă se divizează, de exemplu. În esenţă, sunt un sistem de “guvernare”.
Virusul Ebola are o moleculă, proteina VP24, care este specializată în închiderea uneia dintre aceste “porţi”. Obiectivul este de a evita ca o anumită moleculă să ajungă la nucleu. Aceasta este STAT1, un fel de mesager care poate da semnalul de alarmă privind prezenţa virusului. De fapt, când STAT1 intră în nucleu, alertează “guvernul” în legătură cu prezenţa Ebola sau, mai bine zis, activează lectura genelor astfel încât încep să se producă proteinele interferonului. Iar aceasta i-ar dăuna virusului Ebola.

“Şiretenie” de virus
”Şiretenia” virusului nu se termină însă aici. Cercetătorii au descoperit că în loc să închidă toate “porţile”, adică în loc să blocheze transportul general de molecule către nucleu, virusul se axează pe “poarta” STAT1. Aceasta se întâmplă pentru că el însuşi are nevoie de aceste porţi pentru a ajunge la sistemul de “guvernare” al celulei.
Dacă se va înţelege pe deplin acest mecanism, “vor apărea noi modalităţi de a învinge virusul”, a subliniat unul dintre cercetători, Chris Basler.
Între timp, un om de ştiinţă nigerian, al cărui nume nu a fost dat publicităţii, a donat Guvernului ţării sale un medicament experimental pentru combaterea epidemiei de Ebola. Medicamentul experimental se numeşte “Nanosilver” şi urmează să fie folosit pe cei opt nigerieni care au ieşit pozitiv la testele Ebola.

Criză umanitară
Pe de altă parte, situaţia a devenit disperată în Liberia şi Sierra Leone, unde oamenii aflaţi în zone greu accesibile au început să moară de foame după ce magazinele s-au închis, iar transportatorii au încetat să mai facă livrări de teama răspândirii virusului.
Statele Unite şi Canada au trimis peste o mie de doze dintr-un alt medicament experimental în Liberia, ceea ce a ajutat întrucâtva la detensionarea situaţiei.
Ţările occidentale iau acum în considerare paraşutarea de alimente şi apă în Liberia şi Sierra Leone pentru a preîntâmpina o criză umanitară pe scară largă.


×
Subiecte în articol: epidemie ebola