x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Operaţie în zi sfântă

Operaţie în zi sfântă

de Carmen Preotesoiu    |    19 Mar 2010   •   00:00
Operaţie în zi sfântă

În primele zile de viaţă era asemenea unei legume. După multe luni de recuperare, copila a început să spună câte un cuvânt, ba chiar să stea în picioare, sprijinită de mâna mamei. Ştefana-Cătălina are 3 ani. Şansa ei de a putea să meargă este dată de operaţia din Chişinău, acolo unde medicii i-au asigurat pe părinţi că şansele de reuşită sunt de 90%.



La naştere, Ştefana a primit nota 0. "A fost tare greu. A ieşit cu picioarele, iar creierul i-a fost insuficient oxigenat. Dacă i-ar fi făcut cezariană, poate că acum nu trebuia să trecem prin necazul acesta", spune bunica fetiţei, Maria Niniţanu. Ştefana-Cătălina a împlinit 3 ani. Încă din primele zile de viaţă, fetiţa a fost diagnosticată cu tetrapareză spastică. Diagnostic dur şi de neînţeles pentru părinţii copilei.

De pe internet au aflat că, în Iaşi, oraşul în care locuiesc, mulţi părinţi îşi cară pe braţe copiii suferind de aceeaşi boală, prin spitale şi prin centre de recuperare, sperând ca, într-un târziu, cei mici să poată să le spună "mamă" sau "tată" sau să poată merge singuri. "A trebuit să ne îmbărbătăm. Toate sunt de la Dumnezeu. Când mi-am văzut nepoata, mi s-a făcut rău. Era ca o legumă. Nu reacţiona la nimic.

Abia după un an şi jumătate, după ore întregi petrecute la Spitalul Sfânta Maria din Iaşi, unde făcea gimnastică şi exerciţii de recuperare, abia atunci a reuşit să îşi ţină capul şi să stea cât de cât în şezut. Trebuie să ai răbdare de fier, pentru că rezultatele sunt mici după o perioadă de timp foarte lungă", spune femeia. Vocea îi este fermă. Hotărâtă. Progresele pe care fetiţa le-a făcut îi dau încredere.

BĂI TERMALE
Acum, mama fetei, Mihaela Zalincu, este plecată cu copila la Oradea. La Sanatoriul 1 mai. "Apa termală îi face foarte bine. Zilnic face băi, timp de trei săptămâni. Progresele sunt uimitoare. De-aceea am zis că, indiferent cât de mult ne-ar costa, indiferent de eforturile pe care trebuie să le facem, nu ne vom da bătuţi." Maria Niniţanu o strânge în braţe pe cealaltă nepoţică de numai 7 luni, Daria Maria. Îi mulţumeşte lui Dumnezeu pentru "bunătatea lui cea mare, că ne-a dat un copil sănătos.

Nu ştiu ce ne-am fi făcut dacă ar fi fost altfel. Fiica mea a avut probleme şi cu Daria, dar medicul a suprave-gheat-o în permanenţă şi nu a permis să se işte vreo eroare. A născut prin cezariană şi a fost bine", îşi aminteşte bunica momentele în care a primit vestea bună a naşterii celei de-a doua nepoate.

"NE BUCURĂM CĂ NU A FĂCUT CONVULSII"
Ştefana reuşeşte acum să îşi pună căciuliţa pe cap. După ce a venit de la a doua cură de apă termală, poate să facă şi câţiva paşi sprijinindu-se de marginea patului. Ba, mai mult, reuşeşte să coboare de pe scăunelul ei, special cumpărat de părinţi, întru bucuria fetiţei. Nu poate însă să lege cuvintele în propoziţii.

De curând a început să ducă mâna la gură. "Ne bucurăm tare mult. Asta înseamnă că primeşte semnalele trimise de creier şi că încearcă să le execute", spune cu bucurie bunica fetiţei. Ştefana zâmbeşte frumos. De-ndată ce aude sunând telefonul unuia dintre bunici, arată imediat cu mânuţa al cui este telefonul. "Recunoaşte melodia de la telefon. Este foarte inteligentă. Dumnezeu a ferit-o de convulsii. Iar doctorii ne-au spus că este un plus, că este un lucru bun."

Bunica Maria crede cu tărie în şansa Ştefanei de a se face bine. Iar gândul că şi nepoata ei ar putea fi operată la clinica din Chişinău îi sporeşte încrederea. "Avem programarea făcută pe 21 mai anul acesta. Metoda pe care medicii din Chişinău o vor folosi se numeşte «Miofibrotomia subcutanată pe etape». Practic, i se vor face nişte puncţii la muşchi pentru a nu mai fi atât de spastici. După un an sau doi, această intervenţie chirurgicală poate fi repetată, în funcţie de evoluţia copilului", spune mama Ştefanei. Operaţia costă 1.850 de euro.

Pe lângă această sumă, familia Zalincu mai are nevoie de bani pentru drum, cazare şi pentru recuperarea postoperatorie. "În total, cred că suma ar putea fi în jur de 3.000 de euro. Orice sumă însă, cât de mică, este binevenită. Pentru că cea mai mare dorinţă a noastră este să putem face totul pentru acest copil." Vorbele mamei se îmbină cu lacrimi grele. Lacrimi care ascund însă în ele credinţa că Dumnezeu face minuni.


Să o ajutăm pe Ştefana!
Pentru cei care vor să o ajute pe fetiţa de 3 ani, Ştefana-Cătălina, pe numele mamei sale, Zalincu Mihaela, la BRD s-au deschis următoarele conturi:
- în lei: RO39BRDE240SV42015702400
- în euro: RO22BRDE240SV06968002400.
Pentru mai multe detalii, familia Zalincu poate
fi contactată la numărul de telefon: 0751.506.630.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete