x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Orice terapie începe şi se încheie cu rinichii. 2012 – Anul Dragonului de Apă, Anul rinichilor

Orice terapie începe şi se încheie cu rinichii. 2012 – Anul Dragonului de Apă, Anul rinichilor

de Florin Condurateanu    |    28 Dec 2011   •   21:00
Orice terapie începe şi se încheie cu rinichii. 2012 – Anul Dragonului de Apă, Anul rinichilor

2012 este declarat de medicina din Chi­na ca Anul Dragonului de Apa. Dar apa este asociata cu rinichii. Deci 2012 este anul rinichilor. Este su­per­ba inlantuirea de metafore pornita din filozofia medicala a chi­nezilor, care numesc rinichii izvorul de ener­gie, izvorul de sanatate al organismu­lui. Terapeutii chinezi sustin ca orice te­rapie trebuie sa inceapa si sa se in­che­ie cu rinichii. Tot medicina din Chi­na numeste rinichiul fantana vietii.

Medicul primar doctor Teodor Coldea explica terapiile din China legate de rinichi.

Organul gentleman
Chiar medicina clasica a gasit o metafora pentru rinichi. A denumit rinichiul cel mai gentleman organ, un boier, fiindca are o laudabila ge­nerozitate: cedeaza din energia lui atunci cand alte organe se afla in saracie energetica. Terapeutii chinezi sustin ca, pana nu se echilibreaza rinichii, tot organismul este dezechilibrat. Iarna, rinichiul se afla in maximum de energie. Teama, frica, emotiile dezechilibreaza rinichii. Starea rinichilor o simti dupa gradul de frica pe care o avem. Bolnavii de rinichi sunt fricosi, tematori. Cei cu probleme la rinichi nu au curaj, nu au claritate in minte. Limpezimea creierului, constientizarea, dar si o parte din subconstient, toate acestea tin de rinichi. De altfel, cei dominati de ura, pesimistii au in jurul lor o aura care nu lasa sa patrunda decat gandurile rele, intunecate. Oamenii cu aura energetica pozitiva emana unde reconfortante si pentru cei din jur. Rinichii sunt legati si de structura osoasa, asa sustin terapeutii din China. Astfel, cei cu reumatism, cu osteoporoza nu trebuie sa neglijeze rinichii. Urechea, deci auzul si echilibrul, are legaturi cu rinichii. Ecou al rinichilor se aude si in organele genitale, in uter, in ovare, in prostata. Si fiindca ne aflam in iarna si frigul afecteaza meridianele rinichiului.

Fricosilor si lasilor le "scartaie" rinichii
Relatia dintre inima si rinichi este o relatie de dominare. Dar excesul de energie in rinichi slabeste inima si invers. E de mentionat ca prezinta im­portanta punctul Marea Sangelui asupra caruia acupunctura ac­tio­neaza. Deci are treaba pe punctul aflat la doua degete deasupra ge­nun­chiului, in interior. Cand doare acest punct, se strica si formula sangelui. Rinichiul regleaza si unul din cei doi timpi respiratorii. In afara de acupunctura, pentru rinichi, in anul ce vine, e bine sa nu uitam de plante cu efecte in aceasta directie: coada soricelului, coada calului, lemnul dulce, mesteacanul, urzica, toate bune pentru rinichi. Gustul sarat echilibreaza rinichii. Dar nu sare in exces! In materie de gust, acrul e favorabil ficatului, amarul inimii, dulcele pancreasului, saratul rinichilor, picantul plamanilor. Dupa ce fac acupunctura pentru rinichi, unor oameni le dispar frica, deficitul de curaj. Vointa tine de energia rinichilor. Incapatanatii au un exces de energie in rinichi, in timp ce nehotaratii sufera de o saracie la nivelul energiei rinichilor.

Rinichii au treaba si cu fertilitatea
Pai, daca 2012 este Anul rinichiu­lui suna ca o veste buna si pentru cei care-si doresc copii. Si asta pentru ca medicina din China considera ca rinichii se amesteca cu efect pozitiv si in fertilitate. Rinichiul drept raspunde de fertilitatea femeii, in timp ce rinichiul stang e responsabil de fertilitatea barbatului. Medicul primar doctor Teodor Coldea, unul din campionii acupuncturii si terapiilor chinezesti, explica. In urma unor te­rapii cu acupunctura o serie de femei au reusit sa ramana gravide. Si s-au adunat multe, foarte multe probe ca rinichiul stang o ajuta pe femeie sa duca sarcina, iar rinichiul drept o ajuta sa ramana gravida. S-a mai mentionat faptul ca frica, lasitatea si-au facut cuibusor in rinichi. Fricosii, lipsitii de curaj au suferinte la rinichi. Acupunctura aplicata pe punctele rinichilor le-a ajutat si din acest punct de vedere pe femei, teama le impiedica si ea sa ramana gravide, influenta asupra fertilitatii era consi­de­rabila pe canalul fricii si a curajului pipernicit. Terapia prin acu­punctu­ra le-a micsorat femeilor neplacerile izvorate din tulburarile de ciclu, din durerile ce insotesc ciclul. Acupunctura activeaza in punctele cores­punzatoare rinichilor dand o mana de ajutor barbatilor cu probleme la prostata, cu hipertrofie a prostatei. Si o alta constatare importanta: sedintele de acupunctura pe punctele rinichilor impiedica revenirea infectiilor urinare. Acupunctura poate regla prin intermediul ri­ni­chilor si flora din intestinul gros. De altfel, chinezii sustin cu voce apasata legatura intre rinichi si intestinul gros.

Sa nu se uite ca plamanul si intesti­nul gros sunt responsabile cu imunitatea. Sedintele de acupunctura pot sa fie asociate cu terapia cu plante care influenteza in bine rinichii: cordiceps si astragal, veritabile antibiotice naturale, angelica echilibreaza nu numai rinichii: ajutand in infectii urinare si litiaza, dar ajuta la functionarea corecta a ovarelor. Chinezii sustin ca rinichii, ficatul si pielea au un rol mare in detoxifierea organismului. Si mai subliniaza terapeutii chinezi ca lupta cu tulburarile de auz si echilibru, deci din urechea interna, se da prin acupunctura pe punctele rinichilor, dar si ale vezicii biliare si pe meri­dianul trei focare.

Durerile de spate, lipsa de putere in picioare, crizele de sciatica trebuie tratate cu acupunctura pe punctele rinichilor. Si o remarca suplimentara, femeia are cicluri energetice din 7 in 7 ani, iar barbatii isi schimba ciclurile energetice din 8 in 8 ani, de aceea se maturizeaza mai tarziu.

×