x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Otita de piscină, boală infecţioasă care, netratată la timp în mod corect, poate provoca surditate

Otita de piscină, boală infecţioasă care, netratată la timp în mod corect, poate provoca surditate

05 Aug 2013   •   22:19
Otita de piscină, boală infecţioasă care, netratată la timp în mod corect, poate provoca surditate
Sursa foto: Thinkstock

Otita externă, numită în mod curent şi otita de pisicină, este mai frecventă în sezonul cald, cei mai afectaţi fiind copiii, atrage atenţia profesorul doctor Dorin Sarafoleanu. Totuşi, trebuie să reţinem că nu doar apa din piscină sau de mare, ci apa, în general, pătrunsă în ureche şi care stagnează favorizează dezvoltarea ciupercilor şi apariţia micozei.

Simptomele otitei de externe sunt: dureri şi prurit (mâncărimi) la nivelul urechii, scurgeri purulente (otoree purulentă), senzaţia de ureche înfundată. Dacă nu se administrează un tratament corect, în timp util, durerile se accentuează până la imposibilitatea de mai fi suportate, se formează dopuri şi se instalează scăderea auzului (hipoacuzie). Specialiştii ORL atrag atenţia că otita externă se vindecă fără sechele dacă tratamentul este administrat corect şi prompt. În caz contrar, otita externă poate duce la afectarea calităţii auzului şi chiar la piederea definitivă a auzului. Acest pericol există şi în cazul în care apelăm la leacuri băbeşti, la automedicaţie sau la unele picături despre care am auzit că ar fi eficiente. De altfel, diagnosticul corect de otită externă şi cauza acesteia sunt precizate exclusiv de medicul ORL-ist. De regulă, tratamentul presupune aspiraţie sau spălături auriculare pentru eliminarea secreţiilor micotice, administrarea unor medicamente lichide, soluţii antimicotice, alcool iodat sau betadină şi, dacă este cazul, medicamente contra febrei, antibiotice.  

Profesorul doctor Dorin Sarafoleanu insistă asupra câtorva măsuri cu ajutorul cărora putem preveni otita externă şi complicaţiile acesteia.  Prevenţia înseamnă că bazinele trebuie igienizate periodic în mod corespunzător, să aibă filtre pentru reţinerea impurităţilor, apa să fie schimbată şi dezinfectată zilnic cu substanţe eficiente. Din păcate, aceste măsuri nu sunt întocmai respectate, în plus şi cei care vin la piscină contribuie la contaminarea apei. Or acest risc s-ar diminua foarte mult dacă fiecare dintre noi am face un duş  înainte de a intra şi a ieşi din piscină.

Otita de piscină poate fi prevenită prin folosirea dopurilor pentru urechi care limitează pătrunderea apei şi a microbilor. Mai trebuie să ştim că o sursă de microbi localizaţi în urechi sunt şi beţişoarele nesterile. Motiv pentru care medicii ne recomandă să le folosim mai rar şi cu mişcări uşoare, pentru a nu provoca lezini în care să se adăpostească microbi.

Alte boli luate de la ştrand

* Furunculul provocat de stafilococip din apă * Conjunctivita de bazin * Dizenteria declanşată de apa contaminată cu bacterii din materii fecale * Ciuperca piciorului luată atunci când mergem desculţ pe marginea piscinei contaminate * Pitiriazisul, boală a pielii provocată de o ciupercă, manifestată sub formă de pete închise la culoare în zona toracelui * Trichomonioza, boală cu localizare genitală * Giardioza, localizată la nivelul intestinului. 

×
Subiecte în articol: otita