x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pacienţii şi medicii solicită Comisiei Europene să monitorizeze “Sănătatea”

Pacienţii şi medicii solicită Comisiei Europene să monitorizeze “Sănătatea”

de Steluta Indrei    |    18 Apr 2011   •   14:03

 Pacientii cer Comisiei Europene monitorizarea Romaniei pe domeniul sanatatii, la fel cum se intampla pe domeniul justitiei, a declarat Cezar Irimia, presedintele Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC). El a reclamat “incalcarea tuturor drepturilor fundamentale ale pacientilor in Romania”.

Presedintele COPAC a sustinut intr-o conferinta de presa ca “sistemul sanitar din Romania se afla intr-o situatie fara precedent, pacientii cronici neavand unde sa se trateze in urma inchiderii unor spitale”.

COPAC si Federaţia Sindicatelor Democratice ale Medicilor “Dr. Ioan Cantacuzino” au adresat, la 14 aprilie, un memoriu comisarului european pentru Sanatate, John Dalli, pentru a semnala situatia fara precedent in care a ajuns sistemul sanitar din Romania. Organizatiile pacientilor au cerut “construirea unui sistem special de monitorizare pentru Romania pentru evaluarea sistemului de sanatate, la fel ca cel existent pe justitie. Numai in acest fel se poate remedia sistemul de sanatate din Romania”, a spus Irimia, adaugand ca pacientii din Romania sunt cetateni ai UE si au dreptul la servicii de sanatate cel putin la un nivel de baza.

Potrivit lui Cezar Irimia, toate cele 14 drepturi fundamentale ale pacientilor, asa cum apar in Charta Europeana a Drepturilor Pacientilor, preluate partial de legislatia romaneasca, “sunt incalcate in Romania, iar autoritatile responsabile ignora acest fapt cu buna stiinta”.

“In Romania nu se mai vorbeste despre masuri preventive, iar despre programe in acest sens nici nu poate fi vorba. Pacientii au dreptul la acces la servicii medicale, dar sunt alungati din spitale si sunt purtati pe drumuri. Pacientii cu cancer, HIV/SIDA, hepatita sunt pusi in situatia de a-si intrerupe tratamentele din cauza lipsei de fonduri. Restructurarea spitalelor se face numai din ratiuni financiare, fiind periclitat dreptul la viata”, a mai spus presedintele COPAC.

×