x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pancreasul, glandă cu dublu rol

Pancreasul, glandă cu dublu rol

de Georgeta Licsandru    |    05 Feb 2008   •   00:00


Pancreasul este a doua glandă ca mărime din sistemul digestiv, având o formă plată şi alungită, 12-15 centimetri lungime şi o greutate între 70 şi 110 g.


Pancreasul este a doua glandă ca mărime din sistemul digestiv, având o formă plată şi alungită, 12-15 centimetri lungime şi o greutate între 70 şi 110 g. Este situat în cavitatea abdominală, între duoden şi splină. “Pancreasul este un organ cu dublu rol: exocrin şi endrocrin. Pancreasul exocrin secretă diverse enzime care intervin în digestia alimentelor, iar cel endrocrin secretă substanţe cu rol hormonal, în special insulina care reglează glicemia”, arată dr Mircea Mănuc, şef de lucrări, medic primar gastroenterologie la Institutul Clinic Fundeni. Pancreatitele acute sau cronice, cancerul pancreatic sunt bolile pancreasului exocrin, în vreme ce diabetul zaharat este o deficienţă a pancreasului endocrin. Durerea abdominală situată de obicei deasupra ombilicului, central sau în partea stângă, este principalul simptom al pancreatitei acute. De multe ori, această durere apare după mese copioase, bogate în grăsimi şi alcool. Pe de altă parte, pacienţii cu pancreatită cronică pot avea pusee dureroase. Pe acest teren este posibil ca în timp să se dezvolte insuficienţa pancreatică exocrină (diaree şi scădere în greutate datorate digestiei necorespunzătoare a alimentelor) sau endocrină (diabetul zaharat).

 

TRANSPLANT. În anul 2000, Asociaţia Americană de Diabet a introdus indicaţia de transplant de pancreas la pacienţii cu diabet zaharat de tip I. Transplantul este recomandat doar pacienţilor la care tratamentul cu insulină nu dă rezultate şi care au crize severe de hipoglicemie. Transplantul poate fi o soluţie şi în cazul diabeticilor cu complicaţii renale severe, neurologice, oculare. Se poate face transplant al întregului organ sau transplant de celule insulare (care secretă insulină).

 

 

×
Subiecte în articol: anatomie