x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pătrunjelul şi citricele alungă oboseala

Pătrunjelul şi citricele alungă oboseala

de Steluta Indrei    |    05 Mar 2012   •   21:00
Pătrunjelul şi citricele alungă oboseala

Starea de oboseala pe care multi dintre noi o acuza la inceput de primavara poate fi atenuata cu ajutorul alimentatiei. Regula de baza: sa mancam alimente care ne dau energie. Aflam de la nutritionistul francez Laurent Chevalier ce trebuie sa cuprinda dieta antioboseala.

Dupa o iarna lunga in care organismul a fost privat de vitamine si minerale, este esential sa ne refacem rezervele de micronutrienti mancand fructe si legume de sezon. Pana la aparitia capsunilor, cireselor, citricele raman pe primul plan pentru a ne asigura vitamina C atat de importanta in alungarea starii de oboseala. Dar sa nu uitam ca exista cantitati importante de vitamina C in ridichi si verdeturile de primavara: patrunjel, ceapa verde, salata, leurda, loboda, spanac. Toate acestea trebuie sa le mancam crude astfel incat sa beneficiem de toate vitaminele si mineralele pe care le contin din abundenta. Stim ca mare parte din vitamine si minerale se pierd prin prepararea termica a legumelor.

O alta substanta importanta in combaterea oboselii este vitamina B9 sau acidul folic. Se gaseste din plin in verdeturile de sezon, dar si in branzeturile fermentate (care se asociaza perfect cu salatele verzi).
Din categoria mineralelor, fierul si magneziul sunt foarte importante in redobandirea energiei organismului dupa sezonul rece. Pentru a ne asigura doza necesara de fier trebuie sa mancam carne, ficat sau peste. Surse bune de fier sunt si verdeturile, dar tot la fel cu conditia de a nu fi fierte. In ceea ce priveste magneziul, acesta se gaseste mai ales in leguminoase (mazare, fasole, linte, soia) si in cereale integrale.

Mic dejun energizant
Nutritionistul Laurent Chevalier ne ofera cateva exemple de asocieri alimentare ideale pentru micul dejun, care pot furniza o doza importanta de energie de la prima ora a diminetii.
Cereale integrale cu seminte de floarea-soarelui. Adaugati 2-3 linguri de seminte de floarea-soarelui in bolul cu musli integral. Aceasta combinatie va asigura doza zilnica de vitamina A, E si B.
Omleta cu ardei rosu. Amestecati o jumatate de ardei rosu taiat fasii cu doua oua batute. Prajiti omleta in putin ulei de masline. Este delicioasa si bogata in vitamina C, D si E.
Paste cu patrunjel. Pot fi mai putin obisnuite la micul dejun, dar pastele sunt ideale pentru a furniza glucide cu asimilare lenta, adica energie treptata. Iar patrunjelul ofera pastelor o aroma deosebita, iar organismului vitamina C si K din abundenta.

Alte sfaturi importante ale nutritionistului francez:
- Nu beti in exces cafea sau alte bauturi psihostimulante (cola, ceai negru, alcool); acestea nu inlatura cauzele oboselii, ci agraveaza epuizarea fizica si psihica.
- Evitati dulciurile rafinate; asigurati-va energia din glucide cu asimilare lenta (paine integrala, paste, orez) si zaharuri naturale din fructe.
- Eliminati alimentele semipreparate, conservele si alte produse alimentare industriale.
- Hidratati-va corespunzator, beti cel putin 6-8 pahare de apa zilnic.
- Faceti miscare zilnic pentru a elimina tensiunea nervoasa.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate