x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Pericolul înfundării arterelor la membre

Pericolul înfundării arterelor la membre

de Florin Condurateanu    |    30 Aug 2016   •   15:03
Pericolul înfundării arterelor la membre
Sursa foto: ChrisChrisW/Getty Images/iStockphoto

Când muşchiul inimii nu mai este irigat apare infarctul, când se opreşte alimentarea cu sânge a creierului se instalează accidentul vascular cerebral, provocând paralizii și decese, dar trebuie tratată cu atenţie şi insuficienţa circulatorie pe arterele şi venele membrelor.

Reaua circulaţie a sângelui prin arterele de alimentare la picioare conduce la arterite şi arterite obliterante, bolile de circulaţie prin sistemul venelor înseamnă tromboflebite. Explică aceste boli profesorul doctor Marius Vintilă, de la Spitalul Sf. Pantelimon.

Înrăutăţirea irigării cu sânge la picioare se produce datorită acţiunii viclene a aterosclerozei, grăsimile se depun pe pereţii vaselor şi micşorează capacitatea de transport a acestui sânge dinspre inimă.

Situaţia devine şi mai rea când se desprinde un aterom de pe artere şi intră în debitul de sânge sau un cheag blochează irigarea. În această stare ţesuturile mor prin nehrănire, apare cangrena şi se poate amputa piciorul.

Este necesar ca oamenii să-şi inspecteze picioarele. Când pielea devine albă ca marmura, piciorul e rece şi se ivesc dureri este vorba de arterite obliterante şi intervenţia trebuie să se facă în primele şase ore. Dacă suferindul resimte şi amorţeli în picior, plus necazul cârceilor, înseamnă că, neprimind sânge au suferit leziuni şi nervii.

Cheagurile de sânge trebuiesc “topite” cu medicamente sau scoase de chirurgi. Se apelează şi la soluţia montării de către chirurgi a altor vase, by-pasuri care să ocolească porţiunea blocată şi circulaţia să se reia pe acest traseu paralel.

O grijă aparte trebuie s-o aibă diabeticii, pentru că această boală distruge vasele mari şi vasele mic, plus reţeaua de nervi, aşa că nu se simt durerile la picioare, micile răni nu se mai închid şi se ajunge la amputaţia piciorului sau a unui segment al membrului respectiv. Insuficienţa circulaţiei pe vene nu este la fel de periculoasă. Tot din cauza aterosclerozei cu îngustarea venelor sau din pricina barajului cu cheaguri, sângele pe retur spre inimă bălteşte în vene.

Apare mai întâi edemul, umflarea picioarelor din cauza acumulării de lichid în ţesuturi şi apoi, din stagnarea sângelui în vene hematiile trec în vecinătăţi şi piciorul capătă o culoare ruginie. Dar el nu este alb, rece şi cu dureri ca în blocarea curgerii sângelui prin artere.

O fază mai avansată a insuficienţei venoase este boala varicoasă. Sângele bălteşte în venele picioarelor, acestea capătă culoarea urâtă vineţie şi se ajunge la temuta complicaţie a ulcerului varicos.

 

Cei cu insuficienţe circulatorii la picioare trebuie să poarte ciorapi mai groşi, să nu îi strângă elasticul ciorapilor şi încălţămintea, pantofii trebuiesc aleşi cu un număr mai mare. Se fac băi cu apă călduţă, în care se adaugă ceai de muşeţel şi un plic cu bicarbonat. Se recomandă antiinflamatoare, vitamina C şi antioxidanţi, plus un sfert de pastilă de aspirină. În caz de varice avansate venele se scot prin chirurgie sau se tratează cu laser sau substanţe sclerozante.

×