x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pîinea cam slăbeşte intelectul

0
Autor: Florin Condurateanu 29 Apr 2008 - 00:00

Omul se află în vîrful piramidei trofice, în maximum de evoluţie a fiinţelor vii, astfel că el trebuie să se alimenteze complet şi complex. Deci el trebuie să-şi pună în farfurie din toate categoriile de alimente. Dar chichirezul este să păstreze proporţia corectă între elementele necesare vieţii.

Omul se află în vîrful piramidei trofice, în maximum de evoluţie a fiinţelor vii, astfel că el trebuie să se alimenteze complet şi complex. Deci el trebuie să-şi pună în farfurie din toate categoriile de alimente. Dar chichirezul este să păstreze proporţia corectă între elementele necesare vieţii. Nu există publicaţie, chiar dintre acelea de trei parale, care să nu aşeze într-una dintre pagini sfaturi de cum e bine să mănînce omul. Nici o publicaţie nu scapă prilejul de a da cîte o cură de slabire. Au apărut nutriţionişti cîtă frunză şi cîtă iarbă şi din toată consilierea lor a ieşit o ciulama de nimeni nu mai înţelege nimic. Fiecare e tentat să dea curs poveţelor din diversele cure de slabire. Aşa se face că nici nu scapă graşii definitiv de povara kilogramelor sau, chiar dacă se leapădă de kilogramele în plus, ele revin mai multe decît la început şi graşii devin mai graşi. Tocmai de aceea este bine să se audă şi vocea autorizată a unui medic specialist în nutriţia ştiinţifică aşa cum este medicul primar Mihaela Ionescu de la Institutul de Diabet Nutriţie şi Boli Metabolice “Nicolae Paulescu”.

Să slăbim sănătos!

Deviza lansată de adevăraţi specialişti în medicina de nutriţie este următoarea: “Să slăbim, dar să slăbim sănătos!”. Procesul de slăbire nu este unul liniar, ci el se desfăşoară în trepte. Cu alte cuvinte, după o perioadă în care greutatea a urmat o pantă descendentă, se instalează un platou cînd omul nu mai dă jos din kilograme. El nu trebuie să-şi piardă curajul, ci să continue a mînca sănătos şi cumpătat, pentru că, după această perioadă de stagnare în slăbire, urmează o altă perioadă de descreştere în greutate, care se continuă cu altă oprire a slăbirii pe o porţiune orizontală a curbei de slăbire. Şi tot aşa, alternanţe între lepădarea de kilograme şi perioade de oprire a slăbirii.

Iată cîteva consideraţii din medicina clasică privind nutriţia, cu privire la unele mode în curele de slăbire. Unii propun o cură disociată. Azi să mănînci un aliment, mîine să mănînci un alt aliment, abandonîndu-l pe primul. Şi tot aşa, în fiecare zi, alt soi de aliment. Această cură şubrezeşte însă organismul, care este privat de elemente necesare şi care lipsesc în anumite zile, deşi aceste elemente nutritive trebuie să se găsească în hrana din fiecare zi. 

Admise şi refuzate

Altă modă a listei admise de alimente şi a listei de alimente refuzate, toate acestea ghidate după grupele sangvine, este criticată de medicina clasică. Grupa sangvină este un dat genetic şi fiecare de fapt trebuie să mănînce conform structurii sale, în diete personalizate. Ce rost are să uniformizezi hrana unor numeroşi oameni care întîmplător au aceeaşi grupă de sînge din naştere? Zic medicii clasici că, după acest criteriu, ar trebui să dai aceeaşi hrană tuturor celor care au ochi albaştri sau nasul cîrn.

Iată o serie de considerente exprimate de ştiinţa nutriţiei ca latură a medicinei clasice. Oamenii trebuie să se ferească de produse care te frapează printr-un termen prea lung de valabilitate. Cînd unele produse au termene de expirare abia peste un an e semn că sînt pline de adaosuri chimice şi trebuie evitate. Oamenii trebuie să evite şi produsele prea intens colorate, pentru că şi aici s-au introdus aditivi mulţi. E bine să fie consumate alimente provenite din anumite zone unde se practică agricultură ecologică şi zootehnie ecologică. Nu sînt recomandate nici mîncărurile fast-food şi nici chips-urile, care au multe calorii şi te îmbie să ronţăi tot timpul din ele.

Dulciurile

Cînd un om constată că s-a îngrăşat cu 5-10 kg trebuie să intre în alertă, să-şi facă investigaţii la medic, iar acesta să-i prescrie o cură de slăbire sănătoasă. Trebuie să se păstreze un echilibru între numărul de calorii şi exerciţiul fizic făcut de om. 

Fiecare tip de alimente este necesar. De exemplu, proteinele, pentru că amisnoacizi valoroşi din ele refac ţesuturile în permanenta lor reînnoire, iar mineralele sînt necesare pentru oase şi pentru articulaţii. Unii fac rechizitorii aspre împotriva dulciurilor. Copiilor e bine să le dai dulce, dar să le şi îngrijeşti dantura. Să nu se exagereze cu dulciurile şi să se evite dulciurile cu zahăr rafinat, dulciurile concentrate. Sînt indicate dulciurile cu miere şi fructe. Fructele, pe lîngă carbohidraţi, aduc şi vitamine, şi minerale. Nu se recomandă fructele prea dulci, cele uscate de tipul stafide, smochine, curmale, ananas.

Unii critică neiertător pîinea. Pîinea nu se află în topul de calitate nutritivă, ea nu excelează. Pîinea are 50% zahăr, deci jumătate carbohidraţi, care nu se eliberează repede şi mai conţine şi ceva vitamine B. Bineînţeles şi ceva fibre necesare tranzitului intestinal. Dar pîinea aduce şi componenţi fitaţi, care sînt antagonici cu hormonii tiroidei, aşa că pîinea scade performanţele intelectuale. Graşii pot mînca 120 de grame de pîine pe zi, iar cei neobezi o jumătate de pîine. Sînt de preferat pastele şi cartofii faţă de pîine, căci aceste alimente au doar 20% carbohidraţi. Bineînţeles nu trebuie prăjiţi cartofii, căci scăzînd apa creşte conţinutul  în zahăr, iar refolosirea uleiului prăjit aduce substanţe periculoase. Graşii au voie 150 de grame de paste şi cartofi pe zi, dar se vor mira că la acest gramaj ele sînt puţine în farfurie.

Citeşte mai multe despre:   sînt,   recomandări,   pîinea

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

S-a descoperit proteina responsabilă de dezvoltarea cancerului mamar

S-a descoperit proteina responsabilă de dezvoltarea cancerului mamar
O proteină poate accelera dezvoltarea cancerului de sân şi răspândirea acestuia în organism, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetători din Australia, transmite Xinhua. O echipă de la...

Asociația de Pediatrie din Japonia: Măștile sanitare sunt periculoase pentru copiii sub 2 ani

Asociația de Pediatrie din Japonia: Măștile sanitare sunt periculoase pentru copiii sub 2 ani
Copiiilor cu vârste sub doi ani nu le sunt recomandate măștile sanitare deoarece îngreunează respirația și cresc astfel riscul de sufocare, arată Asociația de Pediatrie din Japonia, citată de...

Coronavirusul se ascunde şi în praf

Coronavirusul se ascunde şi în praf
Coronavirusul se ascunde şi în prafLa virusurile noi, niciodată nu ştii pe ce drum o apucă. De aceea este atâta circumspecţie în găsirea unui vaccin, în stabilirea unei strategii de luptă cu...

OMS elimină posibilitatea unui al doilea val al pandemiei de coronavirus

OMS elimină posibilitatea unui al doilea val al pandemiei de coronavirus
Directoarea pentru sănătate publică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Maria Neira, a declarat că modelele cu care se lucrează acum elimină tot mai mult posibilitatea producerii unui al doilea...

ONCOLOGIA MEDICALĂ în perioada pandemiei SARS-CoV2

ONCOLOGIA MEDICALĂ în perioada pandemiei SARS-CoV2
Îngrijirea pacienților cu boli neoplazice în perioada pandemiei generate de coronavirusul SARS-CoV-2 a reprezentat o încercare pentru practica medicală curentă a oncologilor. Pacienții cu cancer sunt mai...

Studiu: Vitamina D nu ajută la prevenirea ori tratarea infecției cu COVID-19

Studiu: Vitamina D nu ajută la prevenirea ori tratarea infecției cu COVID-19
Vitamina D nu ajută la prevenirea ori tratarea infecției cu COVID-19, arată un studiu publicat de BMJ Journals, citat de EFE. Cercetarea a fost realizată de oameni de știință din Marea...

SUA vrea să aloce 1,2 miliarde de dolari pentru un vaccin împotriva COVID-19

SUA vrea să aloce 1,2 miliarde de dolari pentru un vaccin împotriva COVID-19
SUA vrea să finanțeze un vaccin împotriva COVID-19, realizat de compania britanico-suedeză Astra Zeneca. Suma se ridică la 1,2 miliarde de dolari. Autoritățile americane au anunțat deja că vor...

Explicațiile psihologului: Cum, pe unde și de ce pierdem energie după ce reîncepem lucrul?

Explicațiile psihologului: Cum, pe unde și de ce pierdem energie după ce reîncepem lucrul?
Dacă este să aruncăm o piatră în apă, ea ajunge mai departe sau mai aproape, în funcție de puterea (energia) cu care am aruncat-o. Fix la fel se întâmplă și atunci când ne apucăm (sau în cazul de față...

Descoperire importantă în prevenirea infectării cu HIV

Descoperire importantă în prevenirea infectării cu HIV
Injecțiile cu Cabotegravir s-au dovedit eficiente pentru prevenirea infectărilor cu HIV, virus care provoacă SIDA, dacă sunt administrate la fiecate 8 săptămâni. Acestea sunt mai eficiente decât...

Copiii europeni se confruntă cu probleme de sănătate mintală. Elevii sunt tot mai stresați de școală

Copiii europeni se confruntă cu probleme de sănătate mintală. Elevii sunt tot mai stresați de școală
Tulburările de sănătate mintală în rândul copiilor cu vârste între 11 şi 15 ani din Europa sunt în creştere, arată un studiu al Biroului Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a...

CORONAVIRUS – Noul sindrom care îi derutează pe specialiștii mondiali

CORONAVIRUS – Noul sindrom care îi derutează pe specialiștii mondiali
De câteva zile, toată presa internațională serioasă titrează despre un nou sindrom apărut la copiii infectați cu coronavirus în mai multe țări europene și în SUA și care îi îngrijorează pe specialiști....

Cel mai simplu truc pentru slăbit rapid: combinațiile-minune

Cel mai simplu truc pentru slăbit rapid: combinațiile-minune
Îngrășatul a fost una dintre problemele statului în casă pe timpul restricțiilor generate de criza coronavirus. Dacă vreți să dați jos kilogramele în plus, nu doar din rațiuni estetice ci este foarte...

Bolnavii de cord, denumiţi „privitori la vitrine”

Bolnavii de cord, denumiţi „privitori la vitrine”
Unul dintre testele care se fac în consultarea bolnavului cu afecțiuni cardiovasculare este proba la efort. Dacă maladia de cord s-a agravat, suferindul parcurge din ce în ce mai puţini metri de mers pe...

Sfaturile psihologului: Pandemia ne-a învățat cum să nu ne mai agățăm de planuri

Sfaturile psihologului: Pandemia ne-a învățat cum să nu ne mai agățăm de planuri
Pentru mulți dintre noi, anul 2020 a început ciudat și a continuat cu frustrări, multe planuri au fost dejucate și multe proiecte au picat. Pentru mulți a fost, până acum, un „dezastru”, un carusel de...

Covid-19: Nevoia de a ne contopi cu natura în starea de alertă

Covid-19: Nevoia de a ne contopi cu natura în starea de alertă
“Baia de pădure”, o veche terapie japoneză (shinrin yoku) care presupune contopirea cu natura, este una dintre cele mai eficiente metode pe care le recomandă specialiști, pentru a ne reveni psihic și fizic după...
Serviciul de email marketing furnizat de