x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Plumbul afectează creierul copiilor. Substanţa toxică nu se elimină, ci, dimpotrivă, se acumulează în dinţi şi oase

Plumbul afectează creierul copiilor. Substanţa toxică nu se elimină, ci, dimpotrivă, se acumulează în dinţi şi oase

de Magda Marincovici    |    20 Oct 2013   •   21:44
Plumbul afectează creierul copiilor. Substanţa toxică nu se elimină, ci, dimpotrivă, se acumulează în dinţi şi oase

Expunerea la intoxicarea cu plumb este la originea a aproximativ 600.000 de noi cazuri de handicap intelectual la copil, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) cu ocazia Săptămânii internaţionale a prevenţiei intoxicaţiei cu plumb (20-26 octombrie). OMS atenţionează că, deşi este un fenomen recunoscut şi că numeroase ţări au luată măsuri pentru a-l ţine sub control, totuşi expunerea la intoxicaţia cu plumb, în special la copil, rămâne o problemă majoră pentru responsabilii din domeniul sănătăţii publice la nivel global.

Plumbul este o substanţă toxică care se acumulează în organism, cu consecinţe asupra multor organe şi este, în mod special, periculos pentru copii. Se estimează că, anual, expunerea la plumb este cauza a aproximativ 143.000 de decese anual, în principal, în zonele geografice puternic industrializate.

Plumbul se răspândeşte în organism şi afectează creierul, ficatul, rinichii şi oasele. El se stochează în dinţi şi oase, iar de-a lungul timpului nu se elimină, ci, dimpotrivă, se acumulează. Permanent suntem expuşi riscului de a introduce plumb în organism. Iată câteva surse: unele produse cosmetice şi medicamente tradiţionale, unele alimente, mai ales dulciurile glazurate, multe vopsele încă folosite frecvent pentru decorarea interioarelor. Copiii sunt mai vulnerabili, deoarece ei absorb de 4-5 ori mai mult plumb prin cantitatea ingerată comparativ cu adulţii. Explicaţia? Copiii au obiceiul de a duce frecvent mâna la gură după ce au atins obiecte, haine, suprafeţe contaminate, vopsele ce conţin plumb.

În principal, OMS vizează informarea asupra acestui fenomen cu consecinţe dramatice asupra sănătăţii copiilor. În cazul expunerii la un nivel ridicat, plumbul afectează creierul şi sistemul nervos central, provocând comă, convulsii şi chiar decesul. Copiii care supravieţuiesc unei intoxicaţii acute cu plumb riscă să rămână cu retard intelectual şi tulburări de compartament. La un nivel de expunere mai scăzut, s-a observat că plumbul alterează în diverse moduri unele organe. În special, este afectată dezvoltarea creierului la copil, ceea ce antrenează o scădere a IQ-ului, apar modificări comportamentale (reducerea capacităţii de concentrare, tulburări comportamentale) şi o scădere a rezultatelor şcolare. De asemenea, expunerea la plumb cauzează anemie, hipertensiune, deficienţe renale şi are efecte toxice asupra sistemului imunitar şi a aparatului reproductiv. Se pare că efectele neurologice şi comportamentale sunt ireversibile. 

×
Subiecte în articol: intoxicatie cu plumb