x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Postul ţine infarctul departe

Postul ţine infarctul departe

de Carmen Plesa    |    04 Apr 2011   •   18:08

Un post de o zi, în care să beţi numai apă şi să uitaţi în totalitate de mâncare, face bine la sănătate susţin cercetătorii de la Intermountain Medical Center Heart Institute. 30 de voluntari au postit timp de 24 de ore doar cu apă, fără să se atingă de mâncare, apoi au trecut la alimentaţia obişnuită. Concluzia cercetătorilor a fost că, ţinut din când în când, acest tip de post scade riscul apariţiei bolilor cardiace şi a diabetului, dar poate, de asemenea, să scadă nivelul zahărului din sânge

Trigliceridele (un tip de grăsime), greutate şi nivelul zahărului în sânge au scăzut după ce participanţii la studiu au băut doar apă, timp de 24 de ore. Cercetarea condusă de medicul Benjamin Horne susţine alte studii făcute la acelaşi institut, care au demonstrat alte beneficii ale postului.

Medicii au urmărit modul în care se comportă corpul uman în perioada de post şi au descoperit că nivelul colesterolului, atât cel “bun” şi cât cel “rău”, creşte pe perioada celor 24 de ore în care nu se consumă mâncare

Pe de altă parte, acest lucru înseamnă scăderea riscului de apariţie a diabetului, deoarece e mai puţin probabil ca în aceste condiţii corpul să se lupte pentru regularizarea nivelului zahărului din sânge.

“Postul provoacă foame şi stres. Ca răspuns, corpul eliberează mai mult colesterol, permiţând utilizarea grăsimii ca pe o sursă de energie, în loc de glucoză. Acest fapt scade numărul de celule grase din corp, iar asta este important pentru că, cu cât organismul are mai puţine celule grase, cu atât e mai puţin probabil să experimenteze rezistenţa la insulină sau diabet”, a explicat medicul Benjamin Horne.

Pe perioada celor 24 de ore de post, celor 30 de voluntari le-au fost monitorizaţi factorii de risc cardiac şi metabolic. Studiul a urmărit doar efectele pe termen scurt ale postului. Medicii de la institutul cardiologic din Intermountain nu sunt însă, decocamdată, pregătiţi să recomande pacienţilor să postească în acest fel, până când mai multe cercetări vor fi efectuate spre a se urmări toate efectele asupra organismului.

×