x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Primele dubii privind vaccinul Gardasil, contra cancerului de col uterin

Primele dubii privind vaccinul Gardasil, contra cancerului de col uterin

de Marina Constantinoiu    |    11 Iul 2011   •   10:57
Primele dubii privind vaccinul Gardasil, contra cancerului de col uterin

Doua tinere din Franta solicita plata unei indemnizatii, dupa ce au avut de suferit din cauza unor puternice efecte secundare ale injectiilor cu vaccinul Gardasil, destinat prevenirii imbolnavirii de cancer de col uterin, relateaza cotidianul francez Le Monde.

Potrivit sursei citate, cele doua tinere sunt primele reclamante, dar vor urma si alte cazuri.

Gardasilul le-a transformat celor doua viata in cosmar, viata lor depinzand acum de crize imprevizibile de paralizie, dureri de cap si dureri de burta insuportabile, povesteste Le Monde. Mamele lor au crezut ca procedeaza corect si ca le protejeaza de un rau despre care auzisera vorbindu-se la televizor, la radio si chiar la cinema: cancerul de col uterin. Numai ca Gardasil, vaccinul comercializat in Franta de Laboratorul Sanofi Pasteur MSD din noiembrie 2006, le-a transformat viata in cosmar, au povestit Laura Agnes si Laetitia Celli, cele doua reclamante in varsta de 16 si 20 de ani.

Vineri, 8 iulie, ele au trimis o solicitare de indemnizatie Comisiei regionale de conciliere si indemnizatii pentru accidente medicale (CRCI) din Lyon, de care apartin. "Ele sunt primele care depun plangere, dar vor mai urma si altele', avertizeaza avocatul celor doua tinere, Charles Joseph-Oudin. El se asteapta ca sa i se raspunda ca maladiile autoimune evolueaza fara a preveni bolnavul, dar subliniaza ca in cazul celor doua, "factorul temporal este evident. Primele crize au aparut dupa injectia cu Gardasil, pe un fond de perfecta sanatate a celor doua tinere, neexistand antecedente familiale'. "Prejudiciul fizic si moral vor trebui luate in calcul. Spitalizarea le-a pus studiile intre paranteze. Aceste tinere nu fac decat sa se intrebe cum va evolua starea lor de sanatate', spune avocatul.

Laura Agnes visa sa devina infirmiera. "Medicii ii spun acum ca ar fi bine sa evite orice vaccin. Or, pentru aceasta meserie, anumite vaccinuri sunt obligatorii', explica mama acesteia. Sensibilizata de spoturile televizate, ea a decis sa-si vaccineze fiica in 2009, cand aceasta avea 14 ani, pentru a o proteja, crezand ca vaccinul n-ar fi putut fi lansat pe piata chiar asa, "pe orbeste', fara a fi testat cu maxima seriozitate. Dar prima criza a aparut la cateva saptamani de la prima injectie. Furnicaturi, urmate de o paralizie a piciorului stang. I-a luat trei luni pana sa-si poata folosi piciorul normal. La a doua injectie, cand a fost afectat umarul, neurologul a crezut ca-i vorba despre o maladie genetica, dar n-a gasit nimic. Analizele de sange sunt bune. Intre timp, fata a mers la scoala mai rar, cand a putut. A fost nevoita sa repete un an. Dupa o prima spitalizare, in septembrie 2010, medicii au concluzionat ca fata sufera de o poliradiculonevrita cronica. Au urmat alte doua spitalizari. Si pe Laetitia Celli tot mama ei a pus-o sa se vaccineze, chiar daca ea n-a vrut. Dar mama ei era deja panicata din cauza reclamelor facute vaccinului pana la exasperare. Efectele secundare au aparut in seara primei injectii. Febra, ameteala, greata. La a doua, Laetitia Celli a simtit dureri "ca niste cutite' in burta. "Era ingrozitor. Ameteli, voma din senin, o data la doua sau trei zile. Eram nevoita se ies din clasa, de la ore', povesteste aceasta. La a treia injectie a fost ca o bomba, in loc sa aiba si zile bune, raul a devenit permanent, ceea ce a facut-o sa nu mai poata sta in clasa.

Medicii n-au gasit nimic in neregula. "Dintr-o data, nu m-au crezut. Unii vorbeau despre o problema relationala cu mama sau de stres din cauza unui concurs de medicina. Dar nu inventam nimic. Eram dinamica, faceam sport, ieseam cu prietenele si, de la o zi la alta, totul a devenit un infern. N-am mai putut merge la cinema, lumina ma jeneaza. La 20 de ani ar trebui sa am si alte preocupari, nu doar boala, nu?', se intreaba Laetitia.

Ca raspuns, Sanofi Pasteur MSD a trimis reclamantii la Agentia franceza de securitate sanitara a produselor de sanatate (Afssaps). Autoritatea a primit 1.700 de notificari pentru Gardasil care, ca orice nou medicament inregistrat la nivel european, a facut obiectul unui plan de gestionare a riscurilor. Aceste notificari se refera in special al pusee febrile intervenite in ziua sau zilele care au urmat injectiei. Au fost inregistrate si cazuri de maladii autoimune, dar nu mai multe decat in cazul altor vaccinuri. Pentru ca tinerele sa poata fi indemnizate, va fi nevoie ca expertii CRCI sa stabileasca o legatura intre vaccin si simptomele descrise. Legatura pe care nici un medic n-a putut-o stabili oficial pana in prezent.

×